Smūgis Maskvai. Kinija aplenkia Rusiją. Skelbiamas naujas kelias į Europą  ()

2023 metų pirmąjį pusmetį Kinija beveik dvigubai padidino prekių tiekimą į Europą, aplenkdama Rusiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija mažina bendradarbiavimą su Rusija, kuriai taikomos sankcijos. Kinijos prekių tranzito į Europą apimtis per Rusijos Federaciją 2022 metais sumenko 30 proc. Ir, sprendžiant iš naujausių žinių, tai tik pradžia. Apie situaciją rašo „The Moscow Time“.

Rusijos Federacijai nepavyksta tapti didžiojo Kinijos „šilko kelio“ dalimi. KLR pradėjo aktyviai plėtoti savo naująjį Trans-Kaspijos tarptautinio transporto maršruto (TITR) projektą, kuris siekia Europą aplenkdamas Rusijos Federaciją. Per pirmuosius šešis 2023 m. mėnesius tranzitas šiuo maršrutu  padidėjo 77%, siekdamas 1,3 mln. tonų. Natūralu, kad tai smogė Rusijos kiniškų prekių gabenimui į ES, kuris pernai sumažėjo 30 proc.

Nuosmukis tęsiasi ir dabar, o tai neigiamai paveikė Maskvos pajamas. Atkreipkite dėmesį, kad TITR eina per Kazachstaną, Kaspijos jūrą, Azerbaidžaną, Sakartvelą ir Turkiją. Šiuo metu projekte dalyvaujančios šalys siekia sukurti vieną operatorių, kuris sutrumpins prekių pristatymo laiką iki 10-15 dienų.

Šiandien Rusija yra toksiška, taip pat ir kaip ekonominė partnerė, dėl savo agresyvios politikos ir jai taikomų sankcijų. Tai supranta Kinija, dėl ko ji aktyviai plėtoja tranzito projektą, aplenkdama Rusijos Federaciją, siekdama sumažinti riziką sau. Situaciją komentavo rusų tinklaraštininkas Anatolijus Nesmijanas (El Muridas).

 

„Kinijos tikslas čia iš tikrųjų yra gana aiškus. Tai nėra pelningų tranzito sutarčių atėmimas iš šiaurinės kaimynės, nors tai savaime suprantama. Čia užduotis yra šiek tiek sunkesnė: užtikrinti Centrinės Azijos valstybių išteklių nepriklausomybę nuo Rusijos ir, žinoma, pririšti (tiksliau, susieti) juos su Kinija. Rusijos įtaka Centrinėje Azijoje jau mažėja, Kinija tam prideda dinamikos“, – rašė ekspertas.

Jis patikino, kad Kremlius šiandien neturi kaip ištaisyti šios situacijos. „Specialioji operacija“ pademonstravo Rusijos Federacijos karinį silpnumą, ji negali išgąsdinti net Vidurinės Azijos šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(1)
(36)

Komentarai ()

Susijusios žymos: