Kaip investuoti į haipines technologijas  (2)

Net jei geriausios būsimų 30-ies metų akcijos paieškos gali atrodyti iracionaliu procesu, vis viena yra ko pasimokyti


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

﹤⋯﹥

Kas turi daugiau idėjų, tas galiausiai ir uždirba daugiau. Idėjos gimsta iš patrauklių istorijų ir kūrybinių sumanymų. Idėjos ir istorijos — galingiausi produktų ir brendų kūrimo instrumentai. Tačiau ir investavimo klausimus reikia išmanyti ir mokėti sieti įvairius dalykus. Daugelis gainiojasi karščiausių tendencijų akcijas, užuot gilinęsi į srities darbą ir stengęsi suprasti tiekimo grandinę. Ar man reikia rizikuoti viskuo, ką turiu ir investuoti į naujausią robotechnikos startuolį, ar geriau rinktis mylimą elektrinį transportą? Ar negalėčiau tiesiog gauti naudą iš aktualių tendencijų, nusipirkęs stambiausių lustų gamintojų akcijų, juk iš jų bet kokiu atveju uždirbsiu mažiau rizikuodamas?

Pabandyti išeiti už įprastų vertinimo ribų verta, pavyzdžiui, kai kalbama apie tokias madingas (ar haipines) technologijas, kaip vandenilio naudojimas. Daug kas išties gerai uždirbo iš kainų kilimo 2019 ir 2020 metais, bet reikia atsiminti, kaip haipas gali išnykti. Pažvelkime į grafiką.

Iš pradžių visada būna kažkokia technologija, pavyzdžiui: vandenilis, elektromobiliai ar blokų grandinės. Tas, kas spėjo tarp pirmųjų, gali surizikuoti ir investuoti. Viskas vyksta taip pat, kaip ir su vakcinos atsargomis. Būkite atsargūs: domėjimasis ir matomumas vis auga, ir tai susidomėjimą dar labiau didina. Kažkuriuo momentu alyvos ugnin šliūkšteli žiniasklaida ir lūkesčiai šauna iki dangaus. Geriausias pavyzdys — 3D spausdinimas. Atsimenu 2012 metus: nauja technologija pritraukė vis daugiau dėmesio. Po metų prasidėjo visuotinė euforija. Žiniasklaida rašė apie ją viena per kitą, ekonomikos spauda vadino ją tikru proveržiu. Kaip ir reikėjo tikėtis, smarkiai išaugo 3D spausdinimo korporacijų akcijos.

 

2013 metais atsidūriau tarp pakviestų į vieną nedidelę sėkmingą kompaniją greta Miuncheno, kur mums parodė, kaip veikia 3D spausdinimas. Vadinamoji adityvinė gamyba, kai vienas ant kito klojama daugybė sluoksnių, paliko man įspūdį. Realybė pasirodė ne tokia džiugi. Tais metais šios technologijos beveik niekas dar nenaudojo, ir aukso karštligę primenantis visuotinis ažiotažas atrodė perdėtas, kaip klasikinio haipo atveju. Aš net nespėjau pagalvoti, ar verta man investuoti, — griūties ilgai laukti neteko: 2014 ir 2015 metais šios šakos akcijos dribtelėjo į patį dugną. Investuotojai prarado daugiau, nei 90%!

 

Istorija tuo nesibaigia. Nes triukšmas ne visada baigiasi griūtimi: ilgainiui technologijos gali grįžti iš nebūties ir vėl tapti populiarios. Manęs dažnai klausia, kaip pasirenku akcijas. Kartais įžvelgiu galimybes tiesiog vadovaudamasis logika. Geriausias pavyzdys man — kompanija 3D Systems, vienas iš stambiausių 3D spausdinimo rinkos žaidėjų. Apie jų akcijas sužinojau, vos tik kilo triukšmas dėl jų, o 2020 metais jei vėl pateko į mano akiratį. Tuo tarpu pasaulyje kai kas nutiko: Meksikoje buvo atspausdintos nedidelės gyvenvietės. Tačiau kompanijos akcijos liko požemyje.

Man tai yra pavyzdys to, kad anticiklinis mąstymas — irgi variantas. Pastebėjau, kad pastaraisiais metais daugelis save anticiklininkais vadinančių investuotojų, dažniausiai būna nusiteikę pesimistiškai. Jie keikia maksimalias fondų biržų reikšmes, nors rekordinis maksimumas — kuo normaliausia, ir nori pritraukti dėmesį į jį, atsiskyrę nuo mainstreemo. Nors kodėl gi nemąstyti anticikliškai ir tuo pat metu optimistiškai?

 

Aukšiau pateiktame grafike parodytos galimybės tų, kas išeina už įprastinių svarstymo rėmo ribų. Jie dažnai atsiduria mažumoje.

Štai todėl 2020 metų gruodžio gale įsigijau 3D Systems akcijų po 8,96 eurus. 2021 metų vasario pradžioje akcija jau kainavo daugiau, nei 45 eurus — absurdiškas kainos augimas, kurio ne tik nelaukiau, bet ir nelaikiau protingu.

Visgi ši istorija — geras pavyzdys, kaip galima rasti panaudojimą akcijoms, kurias stebite kelis metus. Kai kurioms idėjoms tiesiog reikia laiko subręsti, ir jos teisingu sau momentu realizuosis.

Kas susipažinęs su haipo ciklu, reikia veikti atsargiai, kai įvyksta dideli sukrėtimai, pavyzdžiui „vandenilinė beprotybė“, nepaisant viso emocinio spaudimo, kurį galima patirti, jei šalia yra kas nors, seniai nusipirkęs tokių akcijų, kaip Plug Power ar Nel ASA, ir dabar iš to turi gražaus pelno. Susizgribus per vėlai, galima atsidurti spąstuose, kaip aklam triukšmo prekeiviui, ir ilgoje perspektyvoje patirti nuostolį.

 

Ar vandenilis įrodys savo efektyvumą? Aš nežinau. Suprantu visus jo šalininkų pateikiamus privalumus ir argumentus, tačiau žinau ir kritikų poziciją. Kaip anticiklinis optimistas, aš staiga štai ką pagalvojau: kaip gauti naudos iš galimo vandenilio bumo, nerizikuojant įsigyti perkaitusias akcijas? Atsakymas: platina, nes būtent šis brangusis metalas reikalingas gaminti kuro elementus. Platinos naudai šneka ir vis griežtėjančios ekologijos klasės – platina naudojama katalizatoriuose. Kaip klasikinis pramonės metalas, platina naudojama vis plačiau, o taip pat yra vertinga dėl savo gamtinio retumo. Vandenilio akcijų atveju, situacija gali pasikeisti per keletą metų.

 

Net jeigu geriausios artimiausių 30-ies metų akcijos paieškos gali atrodyti iracionaliu procesu, mes vis viena turime ko pasimokyti. Esu įsitikinęs, kad buvimas investuotoju ir dalies santaupų investavimas į akcijas padeda. Taip mes mokomės galvoti kaip verslininkai. Bandydami nauja ir permąstydami sena, mes šviežiai apžvelgiame ne tik fondų rinką, bet ir savo gyvenimą.


republic.ru

Ekonomistas su verslo administravimo laipsniu, verslininkas, verslo žurnalo Focus-Money redaktorius ir vienas žinomiausių Vokietijoje finansų blogeris Mario Lochner pasakoja apie psichologiniu pradedančio investuotojo aspektus, apie tai, kaip kontroliuoti savo emocijas ir nuraminti protą, kad priimtumėte teisingus sprendimus.
Warum hat mir das niemand früher über Geld verraten?: Wie du finanziell unbesiegbar wirst
«Почему никто не рассказал мне этого о деньгах раньше? Как стать финансово непобедимым»




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai (2)