Audra nušlavė Lietuvą. Nuostoliai siekia šimtus tūkstančių eurų  (2)

Praėjusį savaitgalį ir šios savaitės pradžioje lietuvius užklupo galingos liūtys, stiprūs vėjai ir iš dangaus krintantys kiaušinio dydžio ledokšniai. Ekstremalūs orų reiškiniai taikinių nesirinko – ant kelių virto medžiai, automobiliai skendo užlietose gatvėse ir buvo daužomi krušos, žalos padaryta ir nekilnojamam turtui – apgadinti stogai, ant jų sumontuotos saulės elektrinės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-08 Audra nušlavė Lietuvą. Nuostoliai siekia šimtus tūkstančių eurų  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Katastrofinis meteorologinis reiškinys

„Stebime situaciją ir jau matome, kad šie ekstremalūs orų reiškiniai pridarė daug žalos turtui. Kol kas neturime šiomis dienomis gamtos išdaigų pridarytos žalos galutinio sąrašo, tačiau iki pirmadienio popietės žalų užregistravome ketvirtadaliu daugiau nei įprastą dieną. Žalų išmokėjimui jau rezervavome 200 tūkst. eurų“, – sako Karolina Emanuelė Karpova, BTA draudimo Žalų reguliavimo departamento direktorė.

Jos kolegos iš Latvijos ir Estijos pažymėjo, kad audra pasiekė ir kaimynines šalis, kuriose taipogi niokoja gyventojų turtą.

Vien per savaitgalį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas visoje Lietuvoje net 80 kartų vyko šalinti medžių ir šakų, kurie užkrito ant kelių ir užtvėrė pravažiavimą. Pirmadienį iki 13 valandos laisvinti kelius nuo užgriuvusių medžių teko dar 20 kartų.

Kybartų apylinkėse pirmadienio naktį iškrito stichinis lietaus kiekis, o sekmadienį 22.22 val. ten esanti meteorologijos stotis fiksavo uraganinio stiprumo škvalą, kurio metu vėjo gūsiai pasiekė 33,5 m/s greitį. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbia, jog tai jau laikoma katastrofiniu meteorologiniu reiškiniu.

Sekmadienį ir pirmadienį įvairiuose Lietuvos regionuose krito stambūs krušos ledėkai. Sekmadienio vakarą Vištyčio ežero apylinkėse iš dangaus krito 2-3 cm dydžio ledo gabalai, pirmadienį apie pietus Panevėžio rajone gyventojai socialiniuose tinkluose platino nuotraukas su kiaušinio dydžio ledėkais. Audra pirmadienį suniokojo ir Žagarės miestelį – išvartė daugybę medžių, krito didžiuliai, kelių centimetrų dydžio ledėkai, miestelio gatvės užsemtos. Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius informavo, jog audros Žagarėje metu nepavyko išvengti aukų – žuvo moteris.

 

BTA atstovės teigimu, klientų skambučiai vis dar plūsta. Atsižvelgiant į pranešimų apie žalas kiekį ir tų žalų mastą bus koreguojamas ir žalų išmokėjimui skirtos sumos kiekis.

„Kol kas daugiausiai pranešimų sulaukėme dėl nuplėštų stogų, užtvindytų rūsių, ledokšnių ir nulūžusių šakų apgadintų automobilių“, – žalų pobūdį tikslina ekspertė.

Žada ramesnę savaitę

 

LHMT sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė tikina, kad likusi savaitės dalis jau nebeturėtų nustebinti pavojingais meteorologiniais reiškiniais.

„Šiandien paskutinė nerami diena su tokiais pavojingais reiškiniais – liūtimis ir audromis. Visa likusi savaitė bus nors ir su lietumis, bet rami, be jokių perkūnijų. Oras atvės“, – sakė ji.

LHMT specialistė teigia, kad tarnyba orus gali patikimiau prognozuoti maždaug savaitei į priekį, tačiau dabartinė situacija leidžia numatyti, kad bent iki mėnesio vidurio ekstremalūs orų reiškiniai į Lietuvą grįžti nebeturėtų.

„Kadangi įvyks oro atvėsimas, audros turėtų nebesiformuoti“, – paaiškina I. Daunoravičiūtė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (2)