Česlovas Iškauskas. Sunkus ano meto pasirinkimas: sovietai ar naciai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MarkizasBarabasas 2010-06-25 22:33
Pavadinimas, kaip dažna, neatitinka turinio. Žinoma, tai nėra didelė problema, tačiau redakcijai siūlau išlikti dialoge su raštojais ir iškilus tokiai situacijai siūlyti autoriams korekcijas
gabus 2010-06-26 00:14
Nuo kada Kasparas Pocius istorikas?
nondescript 2010-06-26 12:00
gabus 2010-06-26 12:49
Jis per daug šališkas, kad aš jį galėčiau pavadinti istoriku.
SG 2010-06-26 14:25
Niekam nerūpi, kuo tu jį gali pavadinti. Istorikas ar ne istorikas priklauso nuo išsilavinimo.
Eugenijus 2010-06-26 14:38
Sveikinu nacių gerbėjus, tautiečiai, jei būtume Trečiojo Reicho sudėtyje 85 proc. lietuvių būtų nužudyti, 15 proc. palikti germanizacijai (pagal ideologija lietuviai esam nešvari, purvina tauta). Latviams ir estams nuskilo labiau, nes jie sudarė ir Wafen SS legionus . Latvių 2/3 ir estų panašiai.
šakės 2010-06-26 16:40
Jei čia mėginimas pateisinti SSRS, tai nevykęs. Net jei mums nuo to būtų buvę triskart blogiau, tai nepaneigia faktų, kad SSRS vykdė plataus mąsto nusikaltimus prieš žmoniją. Nacių valymų aukos - 12 milijonų žmonių, iš jų pusė žydai (šaltinis - Encyclopedia of the Holocaust), SSRS valymų aukos - 20 milijonų (Black Book of Communism). Taip pat nereiktų pamiršt, kad II pasaulinis karas buvo suplanuotas 2 šalių: Vokietijos ir SSRS (Molotovo - Ribentropo paktas, Europos pasidalijimas pusiau). Komunistai yra tokie patys nusikaltėliai kaip ir naciai, ir turi susilaukti tokios pat bausmės.
gabus 2010-06-26 17:01
O man nusi**kt ant jo laipsnio. Jo straipsniai daugiau pasako, nei jo išsilavinimas.
Eugenijus 2010-06-26 19:43
Neteisinu, o sakau kokie buvo Hitlerio paruošti planai Lietuvių tautai. SSRS valymo aukos 20 milijonų (beje, ten ne šaltinis, o nesąmonių rinkinys). Deja, dėl antrojo pasaulio karo yra kalta ne Vokietija ir ne SSRS. Dėl karo yra kalti Vakarai. JAV leido atsistatyti ekonomiką Vokietijai, teikdama didžiulius kreditus. Anglijos premjeras Čemberlenas buvo nacizmo šalininkas: „Vokietija ir Anglija yra dvi Europos atramos ir pagrindiai ramsčiai prieš komunizmą, ir todėl būtina taikiu būdu nugalėti esamus sunkumus, — paskelbė britų ministras pirmininkas Čemberlenas 1938 metų rugsėjo 12 dieną. — Tikriausiai, bus galima rasti sprendimą, priimtiną visiems, išskyrus Rusiją“ (Год кризиса, 1938–1939: Документы и материалы. М., 1990. Т. 1. С. 6.). Visa politika buvo nukreipta prieš TSRS. Beje, Čerčilis, dar nebūdamas premjeru, palaikė vėliau pasirašytą Molotovo-Ribentropo paktą, kaip nacistų agresijos sustabdymu. Prancūzija išdavė TSRS, Čekoslovakijos ir Prancūzijos tarpusavio pagalbos paktą. Prancūzija iškėlė vieną sąlygą. TSRS karine jėga galėtų padėti Čekoslovakijai tik tada, jei Prancūzija irgi suteiktų. O taip deja nebuvo. Prancūzija atidavė Hitleriui Čekoslovakiją. 1932-33 m. per badą Ukrainoje mirė 1,5-2 mln. žmonių (įskaitant ir mirties atvejus nuo šiltinės). 1918-1953 metais mirties bausme buvo nuteisti 862 983 žmonės. 5,66 mln. žmonių buvo nuteisti (minimali bausmė, tremtis ir kt.), Gulagą perėjo 6 mln. žmonių. Prašau suskaičiuoti , o ne rašyti savo nesąmones.
šakės 2010-06-26 21:45
Čerčilis galbūt palaikė tarpusavio nepuolimo sutartį. O apie slaptuosius protokolus jis neturėjo galimybės žinoti. Jei SSRS būtų sutartį pasirašius tik gynybiniais tikslais, nebūtų per metus laiko nuo sutarties pasirašymo užpuolusi 5 neutralių valstybių ir Lenkijos, tuo metu kovojusios prieš Vokietiją. Šie užpuolimai aiškiai parodo, kad ir SSRS buvo tokia pat agresorė, kaip ir Vokietija.
Baaaik 2010-06-26 22:02
Tai pagal tave, kalta šalis yra ta, kuri ištiese pagalbos ranką ir leido šaliai po karo atsistatyti, taip pagerindama visos Vokietijos žmonių gyvenimą, o ne ta, kuri vykdė tiesiogine agresija ir karo veiksmus?
Makikius 2010-06-26 22:30
Ginti gali ką nori, bet Eugenijau, jei ką buvo ne vienas badas SSRS. Ir kaip kaltinti JAV, kad davė pinigų tiesiog kvaila. Jei tau betkas duotų šautuvą tu visus iššaudęs liktum nekaltas? Komunizmas nėra blogai, bet SSRS jo praktiškai nebuvo.
gabus 2010-06-26 22:37
7 mln. žmonių. Kiti suskaičiuoja 20 mln.
Etmonas 2010-06-27 03:43
Tamsta Eugenijus pavarė gražiai... Tokį skiedalą varo ir net nesibodi žaist atvirom rusų propagandisto kortom. Gėda. Turėtum žinot, kad stalinizmas ir nacizmas iš esmės yra tas pats š****, tik įrėminta kitaip. Abu diktatoriai turėjo panašią viziją, tad ir įgyvendinimas buvo panašus. Beje, ne kas kitas, o SSRS VELTUI nacistinei Vokietijai tiekė naftos produktus bei grūdus (tuos pačius atimtus iš Ukrainos badaujančių žmonių). O civilių aukom SSRS bent jau kelis kartus praspjauna nacistinę Vokietiją. O dabar šiek tiek pasamprotavimų apie vokiečių naciją. Ši mano mintis išimtinai tik apie vokišką mentalitetą, lai visi režimai ir pan čia lieka už borto. Sutikit, kolegos, kad vokiečiai pasaulyje yra fenomenas: sugebėję kažkada suvienyti visas vokiškas kunigaikštystes jie netruko išaugti į vieną galingiausių pasaulio valstybių. Netruko jie ir pirmąjį pasaulinį karą sukelt. Pralaimėjo. Nuostoliai buvo dideli, "užmesta" ant galvos reparacijos. Ir ką? Per gerą dvidešimtmetį ne tik kad visas reparacijas išmokėjo, bet ir viduje susitvarkė, tapo dar stipresne ekonimiškai, politiškai ir fiziškai valstybė. Revanšistinės nuotaikos paskatino antrąjį pasaulinį karą, daug baisesnį negu pirmąjį. Pasekmės irgi pačiai Vokietijai buvo daug skaudesnės: prarastos žemės, pati Vokietija tapo nevienalyčiu dariniu, įvairūs apribojimai, vėl krūva reparacijų, amžina dėmė dėl holokausto, kompensacijos jo aukoms. O ką turim šiandien? O gi turim pasaulio supervalstybę, Europos ir ES lyderę. Žiūrėdamas iš šio rakurso vokiečiais tikrai stebiuosi ir žaviuosi. Manau, tegalim pavydėti tos drausmės, darbštumo bei inovatyvumo.
Donatas1 2010-06-27 16:35
Mano senelis dalyvavo 1941 metų sukilime, iš tikro sukilimas buvo didesnis negu rašoma, nes tiek mano senelis, tiek jo draugai ir tūkstančiai kitų sukilelių sunaikino archyvuose visus duomenis apie savo dalyvavimą.Manau senelis, jei būtų gyvas, pasakytu, kad abi ideologijos tiek nacizmas, tiek komunizmas padarė milžiniškus nusikaltimus žmonijai ir buvo paremtos dviejų diktatorių asmeniniais, pamišėliškais siekiais.
Eugenijus 2010-06-27 16:44
1940 metais prekės iš TSRS sudarė tik 7,6 proc. bendro Vokietijos importo, o tiekimas į TSRS – 4,5 proc. Vokietijos eksporto. Sekančiais metais – 6,3 proc. ir 6,6 proc.
technologas 2010-06-27 17:04
O kodėl Lietuva tokia mažytė? Atkreipkit dėmesį, aplinkinės šalys skleidė savo tautų kultūras. Tik kur nors gauna rankas prikišt, ten iškart rusifikacija, polonizacija, germanizacija. Vilniaus kraštą lenkai pavaldė 20 metų, už kalbėjimą lietuviškai kišo į kalėjimus, rezultatai akivaizdūs - nutautino. O ką lietuviai? Ukrainiečiai prisimena kaip geriausius okupantus. Kas iš to kad geresni nei rusai, kurie ukrainiečius badu marino, užtai rusiškai kalba pusė Ukrainos, o lietuviškai? Nepatriotiškai nutautėjo lietuviai istorijos eigoje, visai nieko nedarė kad skleistų savo kultūrą plačiau, dabar belieka guostis kad LDK buvo visoms tautoms ir religijoms. Guostis ir belieka, nes patys matom kuo baigėsi ta begalinė tolerancija ir nepakankama lituanizacijos politika - šalis susitraukė į mažą plotelį, kurį kas nori tas dalina. Kam užeina tas okupuoja. Arba kaip lenkų buvęs prezidentas Valesa užsiminė - lenkų 40 milijonų, lietuvių 3 milijonai, suprask, tylėkit mažiai nes gausit spragilų. Kas būtų jei būtų, jei Lietuva būtų turėjusi 10-20 milijonų nenutautėjusių gyventojų, gal būtų gynųsis? Istorijos kaip sakoma nepakeisi/nesuklastosi, belieka liūdnai konstatuoti nenusisekusius tolerancijos bandymus visai netolerantiškoje aplinkoje.
qzar 2010-06-27 19:19
Na iš tiesų dauk nekaltų žmonių mirė. Bet ar būtu kas pasikeite jai ir nebūtu nekaltu aukų? Ju visada buna ,bet šiuo atveju milžiniškais mastais. Toks karas toke karo kaina nieko nepakeisi jis buvo-yra ir bus ziaurus
Arns 2010-06-27 19:23
imperijos kyla ir krenta. Pasižiūrėk kokios "galybės" Olandija, Portugalija ir kaip jos pasaulį ankščiau dalinosi...
qzar 2010-06-27 19:33
Na iš tiesų dauk nekaltų žmonių mirė. Bet ar būtu kas pasikeite jai ir nebūtu nekaltu aukų? Ju visada buna ,bet šiuo atveju milžiniškais mastais. Toks karas toke karo kaina nieko nepakeisi jis buvo-yra ir bus ziaurus . Zmogus nuo atsiradimo buvo medziotojas tai yra karingas ir visalaika buvo karai smulkus ar dideli. Harmoningo pasaulio niekada nebuvo ir nebus .zmogus jau toks sutverimas arba tu arba tave tai tam ir apsiginklavusios tokios salys kaip jav ir rusija ir kitos kad visada butu pasiruosusios o kaip matom jav su nato pagalba ir kariauja .Galima dauk kalbeti kad tai blogai ir pan bet ar kas pasikeis ? Vien dabar paziurejus kaip zlugo treciasis reichas ir ssrs ir pas kuriuos geresne situacija dabar ? Abu vadai turejo savu uzsibreztu tikslu kuriuos vykde . Tiesiog pasakysiu taip gal ziauriai skambes bet ka padarysi . Savu tikslu igivendinimas kainuoja dauk ne vien savu zmoniu gyvebemis bet ir kitu.