Vyras legenda: senelis, turintis per 430 anūkų  (25)

Važiuodamas dulkinu pietinės Gazos dalies keliu susitikti su bene vaisingiausiu šios teritorijos meilužiu, pasiklydau. Sustojau pasiklausti kelio. „Ar žinai, kur gyvena Abu Talalas?“ – išrėkiau garsiai atsidaręs automobilio langą pakelėje stovinčiam berniukui. „Taip, jis mano senelis“, – atsakė šis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtų galima pamanyti, kad tai atsitiktinumas. Tačiau tik tol, kol nežinai, kad 82 metų Abu Talalas al Najaras teigia turįs per 430 anūkų. Vyras taip pat sako esąs apie 30 vaikų tėvas ir turėjęs apie 11 žmonų. Šiuo metu jis turi tik keturias.

Gazos ruože galiojantys įstatymai, taip pat religinis įstatymas Šariatas numato, kad didžiausias skaičius žmonų, kurias vienu metu gali turėti vyras, yra keturios. Tačiau iš tiesų Gazos ruožo vyrams turėti daugiau nei vieną žmoną yra neįprastas dalykas.

Atvykęs į senolio namus – pusiau baigtą pastatą netoli Khan Younis miesto – radau A.Talalą, klūpintį sodo kampe ir besimeldžiantį. Jis pasilenkė, kakta paliesdamas žemę. Negali nepastebėti: būdamas 82 metų jis vis dar yra labai lankstus.

Po kelių minučių vyras pakilo pasitikti manęs. A.Talalas pietinėje Gazos ruožo dalyje yra savotiška legenda. Turėdamas daugybę vaikų (11 vaikų jau yra mirę), jis sukūrė vieną iš gausiausių šeimų Palestinos Autonomijos anklave.

„Aš savo šeimoje buvau vienintelis vaikas. Taigi norėjau turėti didelę šeimą. Be to, tai tapo savotišku hobiu“, – juokėsi vyras. Jauniausiam aštuoniasdešimtmečio vaikui – vos dveji metai. Tik padedamas anūkų vyras sugeba prisiminti savo gyvų vaikų – 17 mergaičių ir 13 berniukų – vardus.

„Kiekvieną kartą, kai šioje šeimoje gimsta vaikas, mes paaukojame ožį“, – pasakojo A.Talalas. Kūdikių gimstamumas Gazos ruože kiekvienais metais padidėja apie 5 proc. Šiame mažyčiame – 40 km ilgio ir 6–12 km pločio – žemės ruože gyvena apie 1,5 mln. žmonių. Didžioji dalis jų skursta. Nedarbas, Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, čia siekia apie 40 proc.

Ar A.Talalas nesijaudina, kad atveda kūdikius į tokį pasaulį? „Ne, nes jei prarasiu 200 savo anūkų, vis tiek man dar liks 200“, – sakė vyras.

Mažiausiai penki A.Talalo šeimos nariai žuvo per praėjusių metų palestiniečių konfliktą su Izraeliu. Pasak JT, per šį karą žuvo apie 1 400 palestiniečių ir 13 izraeliečių. Vyras taip pat neteko 10 šeimos narių per dviejų palestiniečių politinių jėgų – „Fatah“ ir „Hamas“ – karą 2007 metais.

A.Talalas gimė Gazos ruože 1928 metais, kai ši teritorija buvo Jungtinės Karalystės mandatas. „Britai buvo blogi. Izraeliečiai buvo dar blogesni, tačiau didžiausias pavojus mūsų vaikams dabar yra tebesitęsiantys nesutarimai tarp „Fatah“ ir „Hamas“ – palestiniečiai kovoja vieni su kitais“, – sakė vyras.

Per gyvenimą jis turėjo 11 žmonių. Kai kurios iš jų mirė, kai kurios santuokos baigėsi skyrybomis. Jauniausia A.Talalo žmona yra apie 50 metų jaunesnė. Senolis tikisi dar susilaukti 10–15 vaikų.

BBC žurnalisto Jono Donnisono informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)