Sukurta nauja žmonių laidojimo technologija  (55)

Belgijoje išrastas „efektyvus ir ekologiškas“ žmonių laidojimo būdas – atitinkamai apdoroti palaikai bus nuleidžiami į kanalizaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieštaringai vertinamas naujasis laidojimo metodas išradėjų teigimu išspręs aplink miestus besiplečiančioms kapinėms reikalingų naujų žemės plotų problemą ir mažiau terš aplinką, nei krematoriumai. Be to, ši technologija esą leis atpiginti ritualines paslaugas, pranešė „Telegraph.co.uk“.

Flamandų Laidojimo paslaugų teikėjų asociacijos atstovų teigimu, naudojant naują palaikų „utilizavimo“ technologiją mirusiųjų kūnai bus dedami į specialius konteinerius su stipriu kaustiniu tirpalu. „Palaikai, uždaryti hermetiškame konteineryje su vandeniu ir druskomis, kurį laiką bus veikiami didelio slėgio. Maždaug po dviejų valandų iš jų liks tik skystis ir mineraliniai pelenai“, – pareiškė asociacijos atstovas spaudai.

Po to konteinerio turinys bus išleistas į kanalizacijos sistemą ir kartu su nuotekomis pateks į miestų vandens valymo įrenginius. Čia nuotekos bus išvalytos ir paverstos švariu vandeniu.

Pranešama, kad šį Belgijos ritualinių paslaugų teikėjų siūlomą naują žmonių laidojimo būdą jau nagrinėja ES institucijos. Jei jam bus pritarta, naująją laidojimo technologiją bus galima naudoti visoje Europoje, skelbia leidinys.

Tačiau naujasis laidojimo būdas jau susilaukė griežtos kritikos: Belgijoje surengta apklausa atskleidė, kad daugelis žmonių tokią idėją laiko nepriimtina, o žmonių palaikų „tirpdymo“ metodas lyginamas su Frankenšteino beširdiškumu.

Europos Komisija pradėjo tyrimą, siekdama išsiaiškinti, ar skystį, susidariusį kaustikiniame tirpale „ištirpdžius“ žmonių palaikus, galima saugiai išleisti į miestų kanalizacijos sistemas. Flamandų regiono Belgijoje vyriausybė šiuo metu sprendžia, įteisinti ar ne naująjį laidojimo būdą, rašo „Telegraph.co.uk“.

Tuo tarpu šešios JAV valstijos – Meinas, Koloradas, Florida, Minesota, Oregonas ir Merilendas – šią technologiją jau įteisino.

Nors ekspertai tvirtina, jog tokiu būdu gauti žmonių palaikų pelenai gali būti perdirbami nuotekų valymo įrenginiuose, juos taip pat galima sudėti į urnas ir atiduoti mirusiųjų artimiesiems, teigiama pranešime.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (55)