Dingo ministras. Gali prasidėti karinės derybos su JAV  ()

Kinijos gynybos ministro Li Shangfu pasitraukimas į šešėlį gali padėti atnaujinti karines Pekino ir Vašingtono derybas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2023 metų vasarą įvyko Kinijos ir JAV gynybos ministerijos vadovų susitikimas, kai Li apsiribojo tik vienu rankos paspaudimu su L. Austinu viename iš karinių forumų. Tačiau praėjusią savaitę Vakarų žiniasklaida pranešė, kad Kinijos gynybos ministerijos vadovas viešumoje nebuvo matomas jau beveik mėnesį.

Gali būti, kad jis yra suimtas korupcijos byloje, skelbia „Bloomberg“.

Nuo rugpjūčio 29 dienos Li Shangfu nesirodė viešumoje ir nesurengė nė vieno iš dviejų anksčiau numatytų susitikimų su Vietnamo ir Singapūro gynybos ministerijos atstovais. Žiniasklaidoje jau sklando gandai, kad Xi ketina pakeisti 65 metų Li nauju Kinijos gynybos ministerijos vadovu. Iki šiol Kinijos žiniasklaida, kaip ir vyriausybė, nekomentavo naujienų ir gandų apie Li Shangfu.

Ekspertai teigia, kad santykiai tarp Pekino ir Vašingtono per pastaruosius kelis mėnesius šiek tiek pagerėjo. Jungtinės Valstijos jau išsiuntė keturis savo pareigūnus į Kiniją aptarti Taivano ir sankcijų klausimų. Žiniasklaida rašo, kad Xi lapkričio mėnesį atvyks į San Franciską susitikti su Baltųjų rūmų vadovu. Prie šio susitikimo tariamai dirba Jake'as Sullivanas ir Wang Yi.

Ekspertai taip pat neatmeta, kad Vašingtonas ir Pekinas gali vėl iškelti karinių derybų temą, kuri 2022 metų rugpjūtį atsidūrė aklavietėje, kai į KLR gynybos ministerijos vadovo pareigas buvo paskirtas Li Shangfu. Šios derybos yra būtinos abiem šalims, didėjant įtampai Pietų Kinijos jūroje ir aplink Taivaną.

 

Kai tik Li tapo KLR gynybos ministerijos vadovu, jis pareiškė esantis pasirengęs vesti karines derybas su JAV po to, kai bus panaikintos visos sankcijos Kinijai. Gali būti, kad tokį žingsnį žengė pats Pekinas, siekdamas atnaujinti karines derybas, kurios pernai baigėsi niekuo.

Po Xi Jinpingo perrinkimo trečiai kadencijai Li tapo antruoju ministru, netekusiu pareigų. Prieš jį Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gang paliko savo postą 2023 metų liepą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: