Nobelio taikos premija lietuviui?  (13)

Mažosios Lietuvos reikalų taryba (MLRT) kreipėsi į Norvegijos Karalystės ambasadorių Steinarą Gilą, prašydama tarpininkauti, pristatant žinomą visuomenės veikėją, publicistą, feljetonistą Vilių Bražėną Nobelio taikos premijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jaunoji karta kartais mėgsta iššūkius, tad jie nutarė, kad ir nors vienas lietuvis yra vertas įvertinimo už komunizmo ir bolševizmo plėtros pristabdymą, – aiškino apie šią MLRT iniciatyvą pats V. Bražėnas, šių metų balandį atšventęs 97 metų jubiliejų. – Jaunimas nori ir toliau mane naudoti kaip taraną negriūvančios komunizmo pilies vartams daužyti.“

Klausiamas, ar mano esąs vertas tokios premijos, V. Bražėnas juokdamasis tvirtino, kad nevertas. „Todėl, kad yra daug didesnių veikėjų ir pasiaukojusių Lietuvai žmonių, o aš visą gyvenimą dariau ir darau tik tai, kas man atrodė privalu daryti, – kuklinosi V. Bražėnas. – Yra tikrai daug vertų tokio įvertinimo lietuvių, savo metu tokios premijos buvo vertas Vytautas Landsbergis.“

Beje, 1990 metais, kai Nobelio taikos premija buvo skirta paskutiniam Sovietų Sąjungos prezidentui Michailui Gorbačiovui, Norvegijos žmonės vadinamąją Norvegijos liaudies Taikos premiją skyrė V. Landsbergiui.

Kreipimasis Norvegijos ambasadai įteiktas daugmaž prieš mėnesį, tačiau diplomatai, patvirtinę šį faktą, nekomentuoja, kokios lietuvio perspektyvos tapti bent kandidatu į Nobelio taikos premiją.

V. Bražėnas 1951–1971 m. buvo JAV lietuvių bendruomenės Konektikuto apylinkės valdybos narys, pirmininkas, kelias kadencijas Amerikos lietuvių bendruomenės tarybos narys.

Nuo 1977 m. aktyviai dalyvavo steigiant politines amerikiečių patriotų grupes, per kurias buvo garsinama ir Lietuvos laisvės byla („Lithuanian American anticommunist group“, „Lithuanian Freedom Forum“, „Waterbury Americanism Forum“, „Stamford Forum for American Affairs“), taip pat buvo „America’s Future“, „John Birch Society“, „Eagle Forum“, „Larry McDonald Crusade – Stop Finansing Communism“ narys. Apie 1000 kartų kalbėjo amerikietiškoms ir lietuviškoms auditorijoms, keletą kartų apvažiuodamas visas JAV valstijas, išskyrus Havajus.

1988–1991 m. VLIK valdybos vicepirmininkas informacijos reikalams. Rezoliucijų komiteto Baltijos valstybėms vaduoti pirmininko specialusis asistentas. Lietuviškoje ir amerikietiškoje spaudoje rašė informacines apžvalgas apie tarptautinę užkulisinę politiką. Dalyvavo daugelyje radijo ir televizijos laidų. 2002 m. grįžo į Lietuvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Rimantas Varnauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: