Darvino pėdomis: mokslinė ekspedicija pakartos evoliucijos teorijos kūrėjo kelionę  ()

Siekdami sujungti mokslinius tyrimus ir aplinkos tausojimą, grupė tyrinėtojų ir gamtosaugininkų išvyko į dvejų metų ekspediciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie planuoja pakartoti Čarzlo Darvino apiplaukimo aplink Žemę maršrutą.

Ekspedicija, pavadinta „Darwin200“, prasidėjo rugpjūčio 15 d., kai į Plimutą (Anglija) atvyko tarptautinė ekspertų grupė. Po olandų laivo „Osterschelde“ vėliava ši įvairialypė komanda pradėjo daugiau nei 74 000 kilometrų transkontinentinę kelionę, rašo „Live Science“.

Šios ilgos kelionės metu komanda nuleis inkarą 32 skirtinguose uostuose, esančiuose keturiuose žemynuose, o galiausiai grįš į Falmutą, JK. Jų tikslai apima daugybę užduočių, įskaitant mokslinių duomenų rinkimą, būsimų gamtosaugininkų švietimą ir pasisakymus už aplinkos išsaugojimą.

Šiuolaikinė ekspedicija, pagerbdama savo istorinį pirmtaką, atidžiai seka geografinę trajektoriją, kurią Č. Darvinas nubrėžė būdamas „Beagle“ laive.

1831 m. gruodžio 27 d. išplaukęs iš Plimuto, Č. Darvino jūrų odisėją baigė 1836 m. spalio 2 d., kai  triumfuodamas grįžo į Falmuto uostą. Mokslininkas, kuriam tuo metu buvo vos dvidešimt dveji, iš pradžių ketino keliauti pamatyti pasaulio prieš pradėdamas bažnytinę karjerą.

Tačiau šis planas iš esmės pasikeitė, kai gamtininką sužavėjo jo kelyje pasklidusi įvairių gyvybės rūšių panorama. Šis susižavėjimas padėjo pagrindą suformuluoti jam natūralios atrankos evoliucijos teoriją. Be to, paskesnis Č. Darvino pasakojimas apie šią kelionę, kurį jis dėstė visuomenei grįžęs, ne tik įtvirtino jo, kaip Viktorijos laikų akademijos šviesuolio, statusą, bet ir garantavo jam vietą tarp britų mokslo elito.

 

Pagrindinis ekspedicijos tikslas – ugdyti ir įkvėpti du šimtus jaunųjų ekologų. Kiekvienas iš jų dalyvaus savaitės trukmės rezidencijoje „Osterschelde“ laive, skirtoje rūšių, su kuriomis kadaise susidūrė Č. Darvinas, bet dabar gresia išnykimas, tyrimams.

Novatoriškos strategijos taip pat yra šio projekto švietimo paradigmos pagrindas. Savaitinė interaktyvi gamtos valandų sesija, tiesiogiai transliuojama iš laivo, skatina prisijungti prie kelionės auditoriją iš viso pasaulio.

Neatsiejama mokslininkų darbo dalis – svarbiausių duomenų apie plastikinių teršalų paplitimą vandenyne rinkimas, kuris kelia vis didesnį susirūpinimą ir daro įtaką jūrų ekosistemoms. Be to, kruopštus koralinių rifų sveikatos įvertinimas – dar vienas kelionės tikslas.

 

Be jūrų tyrimų, komanda imasi oro stebėtojų vaidmens, tirdama jūros paukščių populiacijas, taip pat banginius ir delfinus, kurie gyvena vandenyno erdvėse.

Po Kanarų salų, tolesnė laivo trajektorija nustatyta link Brazilijos. Tada laivo maršrutas seka Pietų Amerikos kontūrus prieš grįžtant į Okeaniją, apims Australiją, Naująją Zelandiją ir daugybę Ramiojo vandenyno salų valstybių.

Ši ambicinga ekspedicija baigsis apiplaukimu aplink Pietų Afriką ir grįžimu į išvykimo vietą Falmute.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: