Da Vinčis ir Monet – jūsų namuose: virtualūs muziejai kviečia nemokamai nukeliauti į Paryžių ar Niujorką  ()

Da Vinčis, Monet ar van Gogas – puikiai žinomos pavardės net tiems, kurie menu domisi nedaug. Tam, kad pamatytume šių genialių kūrėjų darbus, anksčiau buvo būtina fiziškai keliauti į juos saugančius muziejus užsienio šalyse. Tačiau Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, sako, kad plėsti savo kultūrinį akiratį galima ir nekeliant kojos iš namų. Virtualūs muziejai kviečia pasivaikščioti po savo patalpas išmaniojo įrenginio ekrane ir pamatyti juose esančius garsiausių menininkų kūrinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Akivaizdu, kad geriausias būdas pamatyti ir patirti meną – apsilankyti muziejuose ir galerijose gyvai bei iš arti susipažinti su menininkų kūryba. Tačiau jei dabar fiziškai nukeliauti į muziejų negalite ar norite kultūra mėgautis komfortiškai savo namuose, egzistuoja ne viena dėmesio verta virtuali ekspozicija“, – sako A. Lukošius ir dalinasi keliais muziejais bei galerijomis, kuriuos verta aplankyti šį savaitgalį.

„The British Museum“, Londonas

Nepakylant nuo sofos galima aplankyti pirmąjį nacionalinį viešąjį muziejų pasaulyje – „The British Museum“. Šiame Londono širdyje įsikūrusiame legendiniame muziejuje virtualūs lankytojai gali apžiūrėti Didįjį kiemą ir atrasti senovinį Rozetės akmenį bei egiptiečių mumijas.

Aštuoni milijonai muziejuje saugomų eksponatų leidžia tyrinėti nepaprastą žmonių kultūrų įvairovę – nuo mažų bendruomenių iki milžiniškų imperijų. Pasivaikščioti po muziejų bei paskaityti eksponatų aprašymus galima interaktyvioje svetainėje „The Museum of the World“, kuri sukurta bendradarbiaujant su „Google“ kultūros institutu.

„Guggenheim“, Niujorkas

Naudojantis „Google“ funkcija „Street View“ galima apsilankyti ir garsiajame Niujorko „Guggenheim“ muziejuje. Čia lankytojai gali ne tik apžiūrėti garsiuosius spiralinius muziejaus laiptus, bet ir atrasti neįtikėtinų impresionizmo, postimpresionizmo, modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių.

Solomono R. Guggenheimo fondas renka, saugo ir interpretuoja modernųjį ir šiuolaikinį meną bei tyrinėja įvairių kultūrų idėjas, taip pat įgyvendina edukacines iniciatyvas bei skatina bendradarbiavimą.

„National Gallery of Art“, Vašingtonas

Garsus Amerikos meno muziejus „National Gallery of Art“ suteikia galimybę pamatyti net tris skirtingas virtualias parodas. Pirmoji – 1740-1895 m. amerikietiškos mados paroda, vaizduojanti kolonijinės ir revoliucinės epochos drabužių atvaizdus. Antroji – olandų baroko dailininko Johanneso Vermeerio darbų kolekcija. Trečioji – Leonardo Da Vinčio paveikslo „Ginevra de’ Benci“ apžvalga.

 

„National Gallery of Art“ yra vaizduojamojo meno, švietimo ir kultūros centras, kurio kolekcija sudaro daugiau kaip 150 tūkst. paveikslų, skulptūrų, dekoratyvinės dailės kūrinių, fotografijų, spaudinių ir piešinių, apimančių Vakarų meno istoriją. Galerija siūlo visą spektrą specialių parodų ir nemokamų viešų renginių.

„Musée d’Orsay“, Paryžius

Vienas garsiausių Paryžiaus muziejų suteikia galimybę virtualiai pasivaikščioti po savo ekspoziciją, kurioje saugoma dešimtys garsių prancūzų menininkų, kūrusių ir gyvenusių 1848-1914 m., darbų. Be kita ko, čia galite pamatyti tokių garsių menininkų kaip Moneto, Cézanne‘o, Degaso, Renoiro ir van Gogho bei kitų dailininkų darbus.

 

Virtualus turas apžvelgia muziejaus renovaciją bei kelią iki dabartinės modernios išvaizdos ir sukauptos kolekcijos. Muziejus įsikūręs buvusioje geležinkelio stotyje. Jame saugoma didžiausia pasaulyje impresionizmo ir postimpresionizmo šedevrų kolekcija.

„Rijksmuseum“, Amsterdamas

Nyderlandų sostinėje esantis muziejus kviečia susipažinti su Olandijos aukso amžiaus šedevrais, įskaitant dailininkų Vermeerio ir Rembranto darbus. „Google“ siūlo „Street View“ ekskursiją po šį kultinį muziejų, kurioje galima pasijusti taip, tarsi iš tikrųjų vaikštinėtumėte po muziejaus sales.

 

„Rijksmuseum“ yra Nyderlandų nacionalinis muziejus. Jame galima išvysti apie 800 metų apimančią Olandijos istoriją. Be to, kasmet jame rengiamos specialios parodos ne tik iš muziejaus kolekcijos, bet ir kitų nacionalinių bei užsienio lobynų.

Nacionalinė dailės galerija, Vilnius

Galimybę pasivaikščioti po parodas skaitmeninėje erdvėje suteikia ir Vilniuje esanti Nacionalinė dailės galerija (NDG). Virtualus turas supažindina su galerijos veikla, leidžia patiems pasivaikščioti po modernias jos patalpas ir išvysti meno kūrinius.

Nacionalinė dailės galerija kaupia, moksliškai tyrinėja ir Lietuvos bei užsienio lankytojams pristato XX ir XXI a. Lietuvos dailę ir ją pristato kaip pasaulio moderniosios meninės kultūros dalį. NDG prisistato kaip šiuolaikiškas daugiafunkcinis meno ir kultūros centras, aktyvios komunikacijos erdvė, kurioje žiūrovai susipažįsta su nuolatine ekspozicija, parodomis, dalyvauja kultūros renginiuose, paskaitose ir edukacinėse programose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: