Visai ne liūto riaumojimas. Skelbiama legendinio MGM liūto paslaptis (Video)  ()

Garso inžinieriai panaudojo visiškai kitokio žvėries balsą, kad vaizdas būtų įsimintinesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuostabi Holivudo kino studijos „Metro Goldwyn Mayer“ (MGM) ekrano užsklanda, kurioje liūtas Leo pasirodo nuo 1957 m., žinoma visame pasaulyje. Tiesą sakant, ji liūto riaumojimą pavertė vienu ikoniškiausių gamtos ir Holivudo pasaulyje, rašo „IFLScience“.

Būtent šios ekrano užsklandos ir joje pasirodžiusio neįtikėtinai charizmatiško liūto Leo dėka publikos mintyse įsirėžė originalus Džiunglių karaliaus šauksmas. Tačiau yra viena maža bėda: iš tikrųjų šis ikoniškas riaumojimas visai nepriklauso liūtui.

Pažymėtina, kad MGM kompanija naudojo kelis liūtus, kurie skirtingu metu pasirodydavo kino studijos ekrano užsklandoje, tačiau nuo 1957 metų jie sustojo prie vienos ekrano užsklandos – vaizdo įrašo su dideliu liūtu, vardu Leo, kuris vėliau tapo kino studijos talismanu. Jau 2021 m. MGM perėjo prie kompiuterinės grafikos naudojimo ir panaudojo grafinį liūtą, kuris, tiesa, daugiausia paremtas Leo įvaizdžiu.

Devintajame dešimtmetyje atsitiko kažkas, kas tiesiogine prasme apgavo žiūrovus visame pasaulyje. Apdovanojimus pelnęs garso inžinierius Markas Mangini buvo įpareigotas pertvarkyti liūto riaumojimą stereofoniniu būdu, tikintis, kad legendinis riaumojimas būtų aiškesnis ir turtingesnis. Čia ir prasidėjo problemos.

Užsklandoje naudojamame vaizdo įraše Leo plačiai atveria burną ir griežia dantimis – tai gali nuskambėti labai nuožmiai, bet, deja, šis garsas neskamba bauginančiai. Pasak paties Mangini, liūtas „greičiau skamba mieguistai“.

 

Darbo metu garso inžinierius išstudijavo „didžiosios katės žodyną“ ir išsiaiškino, kad liūtai, nepaisant viso savo žiaurumo, iš tikrųjų neskleidžia bauginančių garsų, demonstruodami atvirą burną apnuogintais dantimis, kaip parodyta logotipe. Mangini atrado, kad garsas, kurį galima išgirsti, kai liūtas urzgia, iš tikrųjų yra tarsi „milžiniškas žiovulys“.

Garso inžinieriaus akimis žiūrint, situacija atrodė labai komiškai, nes atmerktą žvilgsnį, kuris tarsi sufleravo baimę, iš tikrųjų lydėjo kažkas panašaus į gyvūno, nusprendusio nusnūsti, garsą. Dėl to Mangini nusprendė šią problemą išspręsti panaudodamas kito gyvūno riaumojimą.

 

Dėl to jis ir jo komanda panaudojo tigro riaumojimą. Dėl to visame pasaulyje žinoma MGM kino studijos ekrano užsklanda rodo liūtą, kuris tiesiog urzgia skambant tigro balsui. Mangini taip pat pažymi, kad jis ir komanda manė, kad buvo „išdavikiška“ nenaudoti liūto garsų, tačiau faktas išliko, kad liūto riaumojimas nebuvo pakankamai didelis ir didingas.

Liūtai savo kvadratinėmis balso stygomis gali skleisti garsius, gilius ir labai bauginančius garsus. Tačiau didžioji jų riaumojimas yra subtilesnis, nei dažnai manoma. Beje, mokslininkai taip pat mano, kad liūtai skleidžia didžiausią riaumojimą tarp visų didžiųjų kačių, jis girdimas net iki 8 kilometrų atstumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: