Šventinis pikas – jau netrukus: kaip reikėtų pasirūpinti saugia ir greita siuntos kelione?  ()

Nors iki didžiųjų metų švenčių liko dar kiek daugiau nei mėnuo, kalėdines dovanas paštu į užsienį siunčiantiems gyventojams to atidėlioti nereikėtų. Lietuvos paštas primena, kad siuntos į tokias tolimas, bet populiarias siuntimo kryptis kaip JAV ar Australija užtrunka apie tris savaites. Tačiau artėjant šventėms, pristatymo terminai dar labiau išsitęsia, tad kalėdinėmis siuntomis derėtų pasirūpinti ilgai nedelsiant. Tai darant svarbu nepamiršti ir paprastų pakavimo bei siuntos adresavimo taisyklių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pašto tinklu keliaujančias siuntas į Šiaurės Ameriką, Australiją ar Naująją Zelandiją, norint kad jos gavėjus pasiektų iki Kalėdų, rekomenduojama išsiųsti iki priešpaskutinės lapkričio savaitės. Tuo tarpu siuntos į populiarias Europos šalis – Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Italiją ar Skandinavijos valstybes – keliauja trumpiau, tačiau tam, kad būtumėte ramūs, jas patariama išsiųsti iki lapkričio pabaigos arba pirmųjų gruodžio dienų.

Siunčiant siuntas ypatingas svarbu yra tinkamas adresavimas bei pašto kodo nurodymas. Svarbiausia pateikti pilną gavėjo adresą bei jo telefono numerį – taip gavėjas bus greičiau informuotas apie atvykusią dovaną.

Norint kalėdine dovana laiku pradžiuginti užsienyje gyvenančius artimus žmones, svarbu ne tik neatidėlioti jos išsiuntimo, bet ir nepamiršti keleto pakavimo taisyklių. Jų laikymasis yra viena iš garantijų, kad siunta gavėją pasieks nepažeista.

„Siuntos iki adresatų, esančių tolimose šalyse, neretai keliauja itin ilga logistikos grandine, nusidriekiančia per keletą žemynų. Dėl to siunčiant siuntas svarbu ne tik aiškiai nurodyti tikslų gavėjo adresą ant pakuotės, bet ir pasirūpinti jos tvirtumu ir tinkamu užpildu. Tai leis apsaugoti siuntos turinį ją transportuojant per skirtingus rūšiavimo centrus visame pasaulyje. Svarbu nepamiršti, kad visas siuntas, nepriklausomai nuo jų turinio ar esančių perspėjimų apie trapius daiktus, skirsto konvejeriai“, – sako Lietuvos pašto Klientų patirčių departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Anot jos, didžiausią dėmesį pakuojant derėtų kreipti į pakuotės tvirtumą ir patvarumą. Dėl to renkantis siuntos pakuotę svarbu atsižvelgti į siunčiamo daikto fizines savybes. Pavyzdžiui, siunčiami keramikos, stiklo gaminiai ar elektronikos prekės privalo liki originaliame įpakavime ir būti įdėtos į siuntimo pakuotę, tokiu būdu užtikrinant vidinio pakavimo saugumą.

 

Siuntimui ypatingai tinkamos yra gofruoto kartono dėžės, arba tvirti popieriniai vokai. Siuntų jokiu būdu nepatariama vynioti tik į ploną laikraštinį popierių, arba plastikinius maišelius – toks pakavimo būdas neapsaugo siuntų turinio.

Pakuodami siuntas pasistenkite tai daryti ir kuo tvariau, pavyzdžiui, panaudodami jau naudotas, tačiau tvirtumo nepraradusias gofruoto kartono dėžes, arba tvirtus popierinius vokus mažesnėms siuntoms. Tiesa, tokiu atveju ypatingai svarbu, kad ant naudotos pakuotės nebeliktų informacijos apie ankstesnį siuntimą ir senesnių gavėjų adresų, siuntimo kodų.

Be to, net ir naudodami naujas pakuotes, visada pasistenkite rinktis tas, kurios pagamintos iš  perdirbtų, arba lengvai perdirbamų medžiagų. Skaičiuojama, kad didžioji dalis Lietuvos pašto skyriuose parduodamų pakavimo priemonių yra pagamintos iš perdirbtų medžiagų – kartoninės dėžės, drožlės, krakmolo granulės ir pan.

 

Tvirtai supakuotą siuntą svarbu tinkamai užklijuoti lipniąją juosta, geriausia tai daryti apjuosiant  per visą siuntos apimtį, mažiausiai trijose vietose.

Tam, kad siuntoje esantys daiktai gavėją pasiektų geros būklės net ir pažeidus pakuotės išorę, tuščios siuntos ertmės turi būti užpildytos biriu užpildu. Tam tinkamas smulkintas popierius arba kartonas, ar iš įvairių medžiagų pagamintos granulės. Rekomenduojamas užpildo sluoksnis yra apie 5 cm nuo daikto iki dėžės sienelės, ir tiek pat nuo kiekvieno kito daikto, jeigu jų siuntoje yra daugiau nei vienas.

Lietuvos paštas primena, kad turint patikimai supakuotą siuntą ją patogiai ir greitai galima palikti pašto skyriaus savitarnos zonoje. Prieš tai siuntėjui tereikia atsispausdinti siuntos lipduką čia esančiame spausdintuve ir jį užklijuoti ant pakuotės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()