Baltarusijos KGB pradėjo slaptą operaciją Varšuvoje  ()

Metus Baltarusijos slaptųjų tarnybų pareigūnai, padedami opozicinės organizacijos atstovo, buvo informuojami apie tai, kas vyksta tarp baltarusių politinių emigrantų Varšuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot ONT televizijos, Valstybės saugumo komitetas (KGB) jau daugiau nei metus vykdo operaciją Varšuvoje tarp Baltarusijos opozicijos.

Praėjusį savaitgalį viename iš Baltarusijos opozicijos centrų Lenkijoje vyko seminaras saugumo klausimais. Kai kurie pranešėjai jame dalyvavo per „Zoom“ platformą.

Baltarusijos televizija pranešė, kad renginį organizavo 59 metų Leonidas Aksionovas. Vyras yra kilęs iš Mogiliovo, yra vienos iš opozicinių partijų narys, o Lenkijoje gyvena nuo 2022 metų vasario.

Esą opozicionierius Lenkijoje ėjo įvairias pareigas, kol gavo gerai apmokamą „nepriklausomo ES auditoriaus“ darbą. Leonidas Aksionovas tikėjo, kad opozicijos renginiuose dalyvauja kaip slaptasis auditorius, tačiau iš tikrųjų jis buvo slaptas KGB agentas. Daugiau nei metus jam vadovavo Baltarusijos slaptosios tarnybos ir jis teikė joms ataskaitas apie opozicijos veiklą tremtyje.

Jam paskelbus, kad ketina išvykti keliems mėnesiams dirbti į Norvegiją, „ofisas“ nusprendė jį „išmesti“, tačiau galiausiai jam buvo pasiūlyta surengti seminarą Varšuvoje. Per interviu ZOOM jis turėjo kalbėti apie tai, kaip Baltarusijos opozicija leidžia Europos subsidijas. Jis tikėjo, kad opozicijos renginyje dalyvavo kaip slaptas ES auditorius, bet...

Vietoj baltarusių opozicionieriaus Varšuvos Baltarusijos jaunimo centro ekranuose pasirodė Baltarusijos KGB (Valstybės saugumo komiteto) pareigūnas Konstantinas Byčekas.

 

„Labas vakaras visiems susirinkusiems. Pirmiausia Valstybės saugumo komiteto vardu norėčiau padėkoti piliečiui L. Aksionovui už ilgametį ir vaisingą bendradarbiavimą su mumis“, – vaizdo ryšiu su Varšuvos opozicijos biuru sakė KGB tyrimų skyriaus viršininko pavaduotojas Konstantinas Byčekas.

„Bandymai pažeisti Baltarusijos valstybingumą civilizuotose šalyse vadinami ekstremizmu ir kvalifikuojami pagal atitinkamus Baltarusijos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius.“

Šiuo metu, remiantis ONT pranešimu, ryšys su Varšuva buvo nutrūkęs, tačiau K. Byčekas tęsė savo kalbą tokiais žodžiais:

 

„Protingiausia būtų kreiptis į atitinkamas institucijas ir gailėtis. Jei klausimų nekyla, bendrosios prevencijos veiksmą siūlau laikyti sėkmingai baigtu. Susitiksime KGB Tardymo skyriuje.“

Tinklalapis „Pozirk“ cituoja L. Aksionovą, kuris sakė, kad jis „manė, jog bendradarbiauja su ES saugumo komisijos atstovu“, ir atsiprašė visų, „kuriuos įtraukė į šį kivirčą“.

Jis tikino, kad maždaug prieš metus sulaukė pasiūlymo dirbti neva „už kažkokią komisiją“, o jo užduotis buvo stebėti baltarusių emigracijos organizuojamus renginius. Vyriškis teigė, kad jį apgavo KGB ir „net tokie seni policininkai kaip jis patenka į spąstus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()