Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bus dovanojami dūmų detektoriai – kas ketvirtas gyventojas jo vis dar neturi namuose  (4)

Reikalavimas namuose privalomai įsirengti dūmų detektorių galioja jau penkerius metus. Tačiau savo būsto saugumu pasirūpino dar ne visi. Draudimo bendrovės „If“ užsakymu atlikta apklausa rodo, kad iš trijų Baltijos šalių lietuviai prasčiausiai rūpinasi savo saugumu, 24 proc. dūmų detektoriaus namuose neturi, o 7 proc., nors ir turi, bet niekada netikrina. Įmonė imasi iniciatyvos tai pakeisti ir iki švenčių Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje per specialius renginius „Nėra namų be dūmų“ išdalins 1 200 dūmų detektorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji dalis apklaustųjų – 35 proc. – teigia nematantys dūmų detektorių vertės, būtent dėl to jo namuose neturi. Mažesnė dalis žmonių – 22 proc. – negalvoja apie tai, 18 proc. pamiršta nusipirkti, 14 proc. negali įvardyti priežasčių, kodėl dar nepasirūpino savo būsto saugumu.

Draudimo bendrovės „If“ turto žalų grupės vadovė Ieva Rapkauskė sako, kad visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai verčia sunerimti – ketvirtadalis lietuvių apskritai neturi dūmų detektoriaus, o tik 36 proc. jį tikrina bent kartą per metus, tad realiai veikiančių dūmų detektorių gali būti dar mažiau namų.

Kitų Baltijos šalių rodikliai šioje srityje kur kas geresni. Latvijoje 18 proc. žmonių nurodė neturintys dūmų detektoriaus, o 43 proc.  jį turinčių pripažino tikrinantys bent kartą per metus. Estijoje tik 5 proc. gyventojų neturi namuose dūmų detektoriaus ir 61 proc. jį tikrina kasmet ar dažniau.

Pavojingiausias metas

Šie metai  Lietuvoje pasižymi ypač skaudžia gaisrų statistika. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, iki lapkričio buvo užgesinti 1 678 gaisrai gyvenamosios paskirties pastatuose. Lapkričio duomenimis, gaisruose šiais metais žuvo 72 žmonės, iš visų šių atvejų tik keturiuose būstuose buvo įrengti dūmų detektoriai.

Pasak I. Rapkauskės, šaltuoju sezonu gaisrų statistikos kreivė ima tik augti, tam įtakos turi įsibėgėjantis šildymo sezonas, prieššventinis šurmulys, ne visada saugiai naudojamos dekoracijos, užsimiršimas virtuvėje.  „Vidutinė gaisro žala gaisro atveju bute siekia 2 500 eurų, gyvenamajame name – 13 000 eurų. Dūmų detektoriai gali padėti greičiau sureaguoti ir išvengti skaudžių padarinių“, – sako draudimo bendrovės atstovė.

 

Ji primena, kad dūmų detektorius svarbu reguliariai tikrinti – tai daryti rekomenduojama bent kartą per mėnesį, išsikrovusius elementus pakeisti. Anot jos, jeigu šį darbą nuolat atidėliojote, imkitės jo prieš šventes, tai užtruks vos kelias minutes, tačiau gali padėti apsaugoti save ir savo turtą. Dauguma dūmų detektorių turi specialų testavimo mygtuką, kuris leidžia patikrinti, ar prietaisas vis dar veikia.

 

Taip pat reguliariai svarbu nuo dūmų detektorių nuvalyti dulkes ar pašalinti kitas kliūtis, galinčias trukdyti jam efektyviai veikti.

Draudimo bendrovė „If“, Lietuvoje matydama dūmų detektorių naudojimo tendencijas, šiais metais organizuoja iniciatyvą, kurios metu trijuose Lietuvos miestuose padovanos 1 200 dūmų detektorių – tiek, kiek gaisrų būstuose įvyko per pirmą pusmetį Lietuvoje. Akcija prasideda Vilniuje, Rotušės aikštėje, lapkričio 22 d. 11.30–12.30 val. Vėliau renginiai vyks Kaune ir Klaipėdoje.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą draudimo bendrovės „If“ užsakymu atliko „KOG institutas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: