„Žaliojo susisiekimo apdovanojimuose“ pirmą kartą įvardyta metų inovacija – į Vilniaus gatves išvažiavę „LastMile“ autonominiai automobiliai  ()

Trys startuolio „LastMile“ prekes pristatantys autonominiai automobiliai, šią vasarą tapę naujove Vilniaus centre ir visoje Europoje, „Žaliojo susisiekimo apdovanojimuose“ pripažinti metų inovacija. Ši nominacija Susisiekimo ministerijos ir „Lietuvos geležinkelių“ organizuojamuose apdovanojimuose, kuriuose įvertinamos aplinką tausojančios susisiekimo iniciatyvos, įsteigta pirmą kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečius metus rengtuose „Žaliojo susisiekimo apdovanojimuose“ didžiausias dėmesys skirtas susisiekimo sprendimams, skatinantiems aplinkai mažiau taršų žmonių ir prekių judėjimą – nuo tvarių ir netradicinių transporto priemonių iki skaitmeninių inovacijų. Vertinimo komisijoje dalyvavo atstovai iš 17 institucijų bei mokslo įstaigų, o 6 nominacijų nugalėtojai paskelbti Vilniuje surengtame Tarptautiniame transporto inovacijų forume.

„Transporto sektorius išgyvena didelių permainų laikotarpį, o tai yra palankus metas drąsioms naujovėms. Mūsų patirtis rodo, kad inovacijos pasiteisina tada, kai jos neša įvairiapusę naudą. Pirkėjams buvo įdomu išbandyti technologinę naujovę, projektas patvirtino, kad teisinė aplinka Lietuvoje geba adaptuotis prie technologinio progreso. Šis apdovanojimas patvirtina svarią mūsų pažangą imantis lyderystės ieškant aplinką tausojančių būdų transporto srityje. Tai stiprina motyvaciją ir toliau diegti naujoves“, – sako Tadas Norušaitis, „LastMile“ vadovas ir bendraįkūrėjas.

Skaičiuojama, kad autonominis pristatymas padeda sumažinti pristatymo sąnaudas, yra ekonomiškai efektyvesnis ir tvaresnis nei naudojant įprastus automobilius. Be vairuotojo važiuojantys robotai prekes vienu metu gali pristatyti į kelias vietas, šie automobiliai varomi elektros varikliais, tad daro mažesnį poveikį aplinkai.

 

Trijų autonominių Estijos bendrovės „Clevon“ sukurtų autonominių automobilių flotilė į centrines Vilniaus gatves išvažiavo birželio pabaigoje. Tai tapo pirmu atveju Europoje, kai visas autonominių robotų vežėjų parkas komercinius pristatymus vykdo dalyvaudamas judriame eisme viešuosiuose keliuose.

Sostinės Senamiesčio ir Naujamiesčio rajonuose pirkinius autonominiai automobiliai pristatinėjo 3 mėnesius, kurie patvirtino, kad autonominiai automobiliai yra patikimi ir atitinka visus saugumo reikalavimus. Projekto eigoje teritorija buvo išplėsta iki Žvėryno.

 

„LastMile“ platforma šiuo metu turi daugiau nei 300 tūkst. registruotų vartotojų Lietuvoje. Jie gali rinktis produktus iš daugiau nei 40 partnerių parduotuvių, o asortimentą bendrai sudaro daugiau kaip 50 tūkst. prekių.   

„LastMile“ priklauso prekybos tinklui „Iki“, kartu jie yra dalis tarptautinės „Rewe“ grupės, dirbančios 21 Europos šalyje ir turinčiai apie 384 tūkst. darbuotojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()