„Iš viso 10 000 000 žmonių. Už tai balsavo 97,5 %...“ Naujas karas (Foto)  (4)

„Ar Venesuela dabar įsiverš į Gajaną, dar neaišku. Ar įsikiš JAV ir Brazilija?“ – svarsto „Visegrád 24“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beprotybė Amerikoje. Gali kilti naujas karas.

Gruodžio 3 dieną Venesuela surengė referendumą dėl Esekibo (kitaip Esekvibo) regiono prisijungimo prie kaimyninės nepriklausomos Gajanos valstybės, kurioje gausu naftos telkinių.

Apie tai rašo „Associated Press“.

Piliečių buvo paprašyta atsakyti į penkis klausimus, be kita ko, apie sutikimą sukurti naują Venesuelos provinciją Gajaną-Esekibą ir pilietybės suteikimą kaimyninės šalies gyventojams.

„Iš viso 10 000 000 žmonių. Už tai balsavo 97,5 %...“ – rašo naujienų kanalas „Visegrád 24“.

„Ar Venesuela dabar įsiverš į Gajaną, dar neaišku. Ar įsikiš JAV ir Brazilija?“ – svarsto „Visegrád 24“.

 

„Tai buvo sėkmė mūsų šaliai, mūsų demokratijai“, – savo šalininkams Karakase referendumo rezultatus komentavo Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, pabrėždamas „svarbų piliečių dalyvavimo lygį“.

Gruodžio 1 d. Jungtinių Tautų Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimas uždraudė Venesuelos valdžiai imtis bet kokių veiksmų, pažeidžiančių Gajanos teritorinį vientisumą. Posėdis dėl teritorinio ginčo tarp dviejų šalių bus surengtas vėliau, tačiau teismas referendumo vis tiek neuždraudė.

 

Venesuelos nacionalinės rinkimų tarybos vadovas Elvis Amoroso sakė, kad daugiau nei 95 % piliečių atsakė teigiamai į visus penkis siūlomus referendumo klausimus, iš viso maždaug 10,5 mln. žmonių.

Tačiau, preliminariais rezultatais, rinkėjų aktyvumas buvo itin mažas. „The New York Times“ duomenimis, rinkėjų dalyvavo palyginti nedaug, nors balsuoti buvo priversti ir valstybės tarnautojai.

Maduro po referendumo sakė, kad Venesuelos žmonės kalbėjo „garsiai ir aiškiai“, o Gajanos prezidentas Irfaanas Ali pareiškė, kad Esekibas priklauso gajaniečiams. Anot jo, vietos valdžia stengiasi, kad šalies siena išliktų nepažeista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(11)
(-7)

Komentarai (4)