Nauja elektronika ir buitinė technika – tarp populiariausių kalėdinių dovanų, bet nepamirškime tinkamai atsisveikinti su senaisiais prietaisais  ()

Ausinės, telefonai, žaidimų kompiuteriai, kolonėlės, elektriniai dantų šepetėliai ir kitokie elektronikos prietaisai bei šokantys, grojantys ar judantys žaislai kasmet yra tarp populiariausių kalėdinių dovanų. Be to, prieš žiemos šventes ir po jų pirkėjai viliojami didelėmis nuolaidomis, tad dažnas būtent tuo metu nusprendžia įsigyti naują televizorių, skalbimo mašiną, šaldytuvą ar kitą didesnį buitinį pritaisą. Tad artėjant šventėms, o elektronikos atliekoms išliekant sparčiausiai augančiu atliekų srautu visame pasaulyje, aplinkosaugos specialistai primena, kaip tinkamai atsisveikinti su prietaisais, kurie tapo nebereikalingi namie atsiradus naujiems, ir kodėl svarbu tai daryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dažnai žmonės, dovanų gavę naujas ausines ar telefoną, senuosius padeda kur nors į stalčiuką ir viliasi, kad kada nors jų dar prireiks. Dažniausiai sena elektronika taip ir lieka nepanaudota arba galiausiai nukeliauja į šiukšlių konteinerį. Tačiau nebereikalingos elektronikos vieta – tikrai ne ten, ji turi būti rūšiuojama ir nukeliauti pas teisėtai ir tvariai veikiančius atliekų tvarkytojus, kurie ją gali prikelti naujam gyvenimui arba perdirbti ir atgauti vertingas medžiagas.

Panašiai nutinka ir su sena skalbimo mašina ar televizoriumi, kai į namus atkeliauja naujas prietaisas. Senieji nuboginami kur nors į sandėliuką ar sodybą ir užmirštami. Bet lygiai taip pat, kaip smulki elektronika, jie, jei patektų pas atliekų tvarkytojus, galėtų būti prikelti antram gyvenimui arba perdirbti. O iš patekusių į mišrius konteinerius ar išmestų kur nors pamiškėje elektronikos ir buitinės technikos atliekų į aplinką gali pasklisti gamtai ir žmogui kenksmingų medžiagų“, – sako Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorė Veronika Masalienė ir primena, kaip reikėtų taisyklingai atsisveikinti su nebereikalingais prietaisais.

Stambi buitinė technika. Jeigu namie prieš šventes ar po jų atsirado nebereikalinga skalbimo mašina, orkaitė ar kitoks stambus buitinės technikos, elektronikos prietaisas, galima užsisakyti nemokamą jo išvežimą. Surinkti atitarnavusių stambių prietaisų į bet kurią Lietuvos vietą ir į bet kurį aukštą nemokamai atvyksta „Man rūpi rytojus“ komanda, tereikia užsiregistruoti telefonu 8 600 90030 arba internetu https://manrupirytojus.lt/buitines-technikos-isvezimas/. Be to, jei užsisakysite, pavyzdžiui, šaldytuvo išvežimą, kartu galėsite atiduoti ir visus nebereikalingus smulkius elektronikos prietaisus bei baterijas.

 

Smulkūs elektronikos prietaisai. Senus lygintuvus, virdulius, elektrinius dantų šepetėlius ir kitus smulkius elektronikos prietaisus galima nunešti į specialias talpas, esančias prie prekybos centrų įėjimų.

Baterijos. Senas baterijas reikia mesti į joms skirtas talpas, kurias galima rasti kone kiekvienoje parduotuvėje, įvairiuose biuruose bei įstaigose.

Visų rūšių elektronikos ir baterijų atliekas bet kuriuo paros metu galima atvežti į „Man rūpi rytojus“ namelius, įrengtus miestelių centruose ir prie didžiųjų prekybos centrų didžiuosiuose miestuose.

 

Nebereikalingus, bet dar tinkamus naudoti daiktus verta parduoti arba kam nors atiduoti.

Visą informaciją vienoje vietoje apie tai, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse  vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()