Putino džiaugsmui. Ukraina praranda JAV ir ES paramą  ()

JAV ir ES – didžiausi sąjungininkai kovojant su Rusijos agresija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui prasidėjo su viltimi gauti iš JAV ir ES finansinės pagalbos, kurios bendra suma sieks 115 mlrd. dolerių. Tačiau taip neatsitiko.

Finansinės paramos Ukrainai susilpnėjimas Vašingtone ir Briuselyje sutapo su Rusijos prezidento Vladimiro Putino pažadu kariauti tol, kol bus pasiekti jo tikslai – „denacifikuoti“ ir „demilitarizuoti“ šalį.

Tai teigiama „Financial Times“ apžvalginiame straipsnyje, paskelbtame penktadienį, gruodžio 15 d.

Trečiadienį, gruodžio 13 d., JAV Kongresas vėl nepatvirtino 60 milijardų dolerių pagalbos paketo. Po dviejų dienų ES lyderių viršūnių susitikimas baigėsi nesutarus dėl 50 mlrd. eurų skyrimo Ukrainai per ketverius metus.

ES ir JAV buvo didžiausios karinės ir finansinės pagalbos Ukrainai teikėjos nuo visapusiškos Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn., remiančios karių apginklavimą ir biudžetinių įstaigų bei organizacijų veiklą.

Dabar Kyjivui, norint papildyti savo biudžetą, gali tekti išleisti nacionalinę valiutą, o tai sukels pavojų ekonominiam ir finansiniam stabilumui.

Nepavyko užtikrinti ilgalaikio Kyjivo finansinio tvarumo ypač jautriu konflikto momentu. Maskva atnaujina puolimo operacijas fronte ir oro atakas prieš svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą šildymo sezono metu.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas V. Putinas piktinasi.

„Ukraina šiandien beveik nieko negamina, viskas ateina iš Vakarų, bet dovanos kada nors baigsis, ir atrodo, kad jau baigiasi“, – ketvirtadienį, gruodžio 14 d., visoje šalyje transliuotoje spaudos konferencijoje sakė Rusijos prezidentas.

 

Pareigūnai, susipažinę su ES lyderių viršūnių susitikimo Briuselyje derybomis, sakė, kad V. Zelenskis privačiai sakė, jog jam svarbiau susitarti dėl derybų dėl narystės ES, o ne dėl finansavimo.

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte derybų dėl narystės ES su Ukraina pradžią pavadino „pliusu“, bet pabrėžė, kad „neigiama šios Europos Vadovų Tarybos pusė buvo ta, kad mes nesutarėme dėl pinigų“.

Tuo pačiu M. Rutte neigia, kad tai yra V. Putino pergalė. „Jis žino, kad rasime būdą kažkaip išspręsti finansinę problemą“, – patikino jis.

„50 milijardų eurų veto mažiau pasako apie šlubuojantį renginio ryžtą, o daugiau apie Viktorą Orbaną“, – sakė Europos reformų centro direktoriaus pavaduotojas Janas Bondas, kalbėdamas apie Vengrijos ministrą pirmininką. „Galų gale Ukraina gaus ES pinigų. Tačiau JAV yra tikra problema“, - sakė jis.

 

Vašingtone demokratai sakė, kad jų susitikimas su V. Zelenskiu įtikino juos, kad reikia skubiai pasiekti susitarimą dėl finansavimo.

„Laikas veikti dabar. Turime vykdyti savo įsipareigojimus ir iki metų pabaigos priimti saugumo paketą“, – sakė Senato žvalgybos komiteto pirmininkas ir Virdžinijos senatorius Markas Warneris.

Tačiau pasiekti susitarimą iki žiemos švenčių atrodo mažai tikėtina, o kai kurie respublikonai teigė, kad V. Zelenskiui tiesiog laikas derėtis su V. Putinu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(11)
(-8)

Komentarai ()