Kalėdinės puošmenos gali tapti gaisro priežastimi: priminė, kaip jas naudoti tinkamai  ()

Artėjant gražiausioms metų šventėms, kalėdinės eglutės, namų langai, fasadai, balkonai puošiami įvairiaspalvėmis elektrinėmis girliandomis, lemputėmis, šviečiančiomis dekoracijomis – dažnai šventiniu laikotarpiu jos paliekamos įjungtos ir naktimis, ir išvykus iš namų. Specialistai įspėja: kalėdines puošmenas svarbu ne tik atidžiai rinktis, bet ir atsakingai naudoti, kitaip gresia ne tik sugadintos šventės, bet ir didžiuliai nuostoliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminė svarbiausias taisykles

Užsidegė daugiabučio bendrojo naudojimo laiptinėje ant pašto dėžutės kabėjęs kalėdinis vainikas, ant stogo pakabintos kalėdinės lemputės, kambaryje stovėjusi papuošta eglutė, sprogus stikliniam indui, kuriame buvo paliktos žvakutės, užsidegė staltiesė – tai tik keli šįmet jau įvykusių nelaimių pavyzdžiai. Pernai gruodžio mėnesį Lietuvoje kilo 609 gaisrai, juose žuvo 16 žmonių, o 18 gyventojų patyrė traumų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas priminė, jog prieš kabinant kalėdines girliandas pirmiausia labai svarbu jas išskleisti ir atidžiai apžiūrėti, ar nėra pažeidimų. Būtina įvertinti, ar elektros laidai lankstūs, nepažeista laidų izoliacija, ar nesimato atvirų laidų vietų. Taip pat, ar girliandos transformatoriai ir elektros kištukai nepažeisti, nesulaužyti, ar jų dalys neatsilaisvinusios. Galiausiai, ar visos lemputės tvirtai laikosi lizduose, ar nėra sudužusių.

Jeigu girlianda atrodo tvarkingai, prieš kabindami būtinai įjunkite į elektros tinklą ir įsitikinkite, kad ji veikia tinkamai: ar nekaista ir nekibirkščiuoja laidai, ar girlianda veikia be pertrūkių, ar nesijaučia svylančių laidų ar plastiko kvapo. „Jeigu pastebite, kuriuos nors iš paminėtų požymių, girliandos nenaudokite, nes ji gali kelti ne tik elektros smūgio, bet ir gaisro pavojų“, – įspėjo A. Gudžiauskas.

Nors daugelis įjungtas girliandas palieka ir per naktį ar net išvykę iš namų, ypač Kūčių ir Kalėdų dienomis, specialistas primena jas būtinai išjungti. Kasdien bent keletai valandų reikėtų išjungti ir elektrines dekoracijas, naudojamas lauke. „Kiekvienais metais ugniagesiai gauna iškvietimų dėl kibirkščiuojančių ir užsidegusių elektrinių girliandų ar dekoracijų, todėl saugumu rizikuoti neverta, – kalbėjo PAGD specialistas.

Pašnekovas patarė atkreipti dėmesį ir į tai, jog puošiant namus girliandomis jų laidų neprispaustų varstomos durys ar langai, baldai, kiti daiktai.

Padeda išvengti nelaimių

Nors dūmų detektoriai privalomi jau ne vienerius metus, juos namuose iki šiol įsidiegę apie 60 proc. gyventojų. Nedaugelis būstų savininkų žino apie kitą priemonę, padedančią efektyviai išvengti su elektros gedimais susijusių gaisrų – elektros lanko apsaugą.

 

Elektros lankas (kibirškčiavimas tarp kontaktų) gali kilti dėl suspaudimo ar kitaip mechaniškai pažeistuose laiduose, todėl prieš kabinant kalėdines lemputes ar kitas dekoracijas jas būtina atidžiai patikrinti. Pažeistose vietose gali atsirasti kibirkščiavimas (mažas elektros lankas), kuris ir sukelia gaisrus. Girliandų laidus gali pažeisti graužikai ar naminiai gyvūnai.

Elektros lanko sukeliamų gaisrų namuose ar visuomeniniuose pastatuose gali padėti išvengti elektros lanko aptikimo įrenginys AFDD+. Šis įrenginys turi ne tik apsaugą nuo elektros lanko, tačiau ir apsaugą nuo trumpojo jungimo, perkrovų bei srovės nuotekio.

Gaisro priežastimi gali tapti bet koks net ir mažiausias buities prietaisas, jei jis naudojamas pažeistas ar netinkamai prijungtas. Pavyzdžiui, jei girliandos ar kalėdinių lempučių laidas mechaniškai suspaustas, kyla pavojus, jog suspaudimo vietoje bus pažeista laido izoliacija arba jis bus lūžęs, o joje susidaręs elektros lankas sukels gaisrą.

„Pastebėję bet kokius laidų ar prie jų prijungtų lempučių, kitų dekoracijų pažeidimus nenaudokite jų, nes netvarkingi laidai gali bet kada sukelti kibirkštį ir gaisrą. Dažnam pažįstama ir kita situacija, kuomet esami elektros lizdai dėl dažno naudojimo atsilaisvina, tai dar viena priežastis susidaryti kibirkščiavimui ar gaisro židiniui. Įprastos apsaugos priemonės neapsaugo nuo tokio tipo gedimo.

 

Nelaimės išvengti padeda modernūs apsaugos prietaisai, kurie suveikia aptikę kibirkščiavimo sukeltus aukštus dažnius. Jie atjungia elektrą iki įvykstant nelaimei – užsiliepsnojant laidams ar kitiems namuose naudojamiems prietaisams, – paaiškino energijos valdymo bendrovės „Eaton“ ekspertas Lietuvai Edmondas Daukšas.

Dažniau kreipiasi į draudikus

Prasidėjus šventiniam laikotarpiui, kuomet namai intensyviai puošiami įvairia šventine atributika, draudikai taip pat sulaukia daugiau pranešimų apie gaisrus, kuriuos sukėlė elektrinės girliandos, šviečiančios dekoracijos, žvakės ar kita šventinė atributika. Nors srautas, palyginti su gaisrų, kurie kyla dėl dažniausių priežasčių, nėra labai didelis, tačiau gyventojų patiriamos žalos turtui varijuoja nuo kelių šimtų eurų, pavyzdžiui, nuo žvakės apdegus stalviršiui, iki keliasdešimt tūkstančių, jei aprūko, sudegė pastatas ar jo dalis, o didžiausia gaisro kaina – gyvybė.

 

„Kalėdinės lemputės ar girliandos, sukeliančios gaisrą, dažniausiai kabinamos ant itin degių objektų ar paviršių: kalėdinės eglutės, užuolaidų, staltiesių, stalviršių ir pan., todėl gyventojai turi būti itin atidūs ir prieš naudodami įvairią atributiką, visų pirma, patikrinti, ar ji tvarkinga, ar nėra elektros izoliacijos pažeidimų, lemputes, girliandas ar kitas dekoracijas kiek įmanoma kabinti kuo toliau nuo itin degių paviršių, deginant žvakes nepalikti jų be priežiūros, išvykdami iš namų nepalikti į elektros tinklą įjungtų puošmenų“, – komentavo Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas.

Kaip rodo draudikų duomenys, su šventiniu laikotarpiu siejami gaisrai dažniausiai kyla nuo žvakių ar kalėdinių vainikų užsidegus staltiesėms ar stalviršiams, dėl netvarkingų girliandų ar kitų dekoracijų elektros instaliacijos svyla kištukiniai lizdai ir elektros laidai, o laiku nepastebėjus ugnies šaltinio apdega, aprūksta ir greta esančios sienos bei kiti daiktai. Daugeliu atveju, gaisrus ar gaisro šaltinius, laiku juos pastebėję, lokalizuoja patys gyventojai, taip sumažinami ir patiriamos žalos mastą, ir gaisro pasekmes bei rūpesčius.

Lauke pavojus nesumažėja

 

Prieš girliandas kabinant lauke, PAGD Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas A. Gudžiauskas patarė taip pat atlikti namų darbus: pirmiausia – įsitikinti, ar jos tinkamos naudoti lauko sąlygomis. Lauke girliandas ar kitas dekoracijas veikia žema temperatūra ir drėgmė, todėl privalu perskaityti gamintojo instrukciją, kurioje galima rasti visą informaciją. Kabinant girliandas lauke, svarbu jas patikimai pritvirtinti, kad laidai nebūtų judinami vėjo. Tvirtinant svarbu nepažeisti girliandos laidų izoliacijos, todėl negalima naudoti aštrių tvirtinimo elementų (vinių, metalinių kabių), saugiau naudoti plastikines tvirtinimo detales. Naudojant lauko girliandas būtina užtikrinti, kad laidų jungtys būtų apsaugotos nuo drėgmės, kad jų neapsemtų vanduo, kad per laidus nebūtų vaikštoma ar važinėjama. Elektros laidų ilgintuvai taip pat turi būti parenkami tinkami naudoti lauko sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()