Europos Komisija išmokėjo Ukrainai dar 1,5 mlrd. eurų pagalbos  ()

Šiandien Europos Komisija išmokėjo paskutinę 1,5 mlrd. eurų dalį iš Ukrainai skirto iki 18 mlrd. eurų „makrofinansinės pagalbos (MFP)+“ paketo. Taigi bendra paramos suma siekia didžiausią 18 mlrd. eurų lygį – tai didžiausia makrofinansinės paramos operacija priemonės istorijoje. Šia priemone ES padėjo Ukrainai patenkinti neatidėliotinus finansavimo poreikius, 2023 m. teikdama stabilią, nuspėjamą ir didelę finansinę paramą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši parama padės Ukrainai toliau mokėti atlyginimus bei pensijas ir toliau teikti pagrindines viešąsias paslaugas, pvz., ligoninių, mokyklų ir būsto perkeltiems asmenims paslaugas. Tai taip pat leis Ukrainai užtikrinti makroekonominį stabilumą ir atkurti svarbią Rusijos agresijos karo metu sugriautą infrastruktūrą, pavyzdžiui, energetikos infrastruktūrą, vandens sistemas, transporto tinklus, kelius ir tiltus.

Šiandienos mokėjimas atliekamas po to, kai gruodžio 14 d. Europos Komisija nustatė, kad Ukraina sėkmingai įgyvendino sutartas politikos sąlygas ir įvykdė ataskaitų teikimo reikalavimus, kuriais siekiama užtikrinti skaidrų ir veiksmingą lėšų naudojimą. Ukraina padarė didelę pažangą didindama makrofinansinį stabilumą (gerindama bankroto ir nemokumo sistemą), taip pat stiprindama teisinės valstybės principo laikymąsi (didindama Specializuotos kovos su korupcija prokuratūros nepriklausomumą). Tai papildo kitus pasiekimus pagal MFP+, kuriais siekiama didinti teisinių institucijų veiksmingumą, pavyzdžiui, kovos su korupcija institucijos NABU vadovo paskyrimas ir teisėjų atrankos proceso tobulinimas. Ukraina taip pat padarė didelę pažangą gerindama savo energetinę sistemą (pagerino dujų sistemos veikimą) ir skatindama palankesnę verslo aplinką.

Baigdama įgyvendinti šią išsamią reformų darbotvarkę, Ukraina rodo norą ir pasirengimą stiprinti savo ekonominius pagrindus net ir pačiomis nepalankiausiomis aplinkybėmis.

Visa ES parama Ukrainai ir ukrainiečiams nuo karo pradžios siekia apie 85 mlrd. eurų. Tai apima ES, valstybių narių ir Europos finansų įstaigų finansinę, humanitarinę, skubią biudžeto ir karinę paramą Ukrainai, o taip pat išteklius, skirtus padėti valstybėms narėms patenkinti nuo karo bėgančių ukrainiečių poreikius. Daugiau informacijos pateikiama šioje informacijos suvestinėje.

 

Birželio 20 d. Europos Komisija pasiūlė sukurti specialią priemonę, pagal kurią 2024–2027 m. Ukrainai būtų teikiama nuosekli, nuspėjama ir lanksti parama, kurios bendra suma siektų iki 50 mlrd.

Pranešimas spaudai anglų kalba skelbiamas čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()