Netikėta blizgančių girliandų istorija: už to slypi viena graži legenda ir dažno nemėgstamas gyvis  ()

Kas jums ateina į galvą, kai išgirstate žodį „Kalėdos“? Žybsinčios lemputės, mandarinai, dovanos, linksmas žmogus raudonu kostiumu... ir vorai? Daugelis žmonių savo namuose bėga nuo vorų, tačiau taip darydami greičiausiai nežino, kaip šie gyviai davė pradžią šventinei tradicijai, kuri išliko iki šių dienų, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Legenda apie kalėdinį vorą yra Europos liaudies pasakojimas, ypač paplitęs Vakarų Ukrainoje, kur per Kalėdas vorai ir jų voratinkliai laikomi sėkmės ženklais. Labiausiai paplitusi istorijos versija skamba maždaug taip:

Neturtinga našlė ir jos vaikai apsidžiaugia, kad šalia namo išdygsta eglė. Vaikai prižiūri medį, kol jis auga, džiaugdamiesi, kad per Kalėdas turės Kalėdinę eglutę. Tačiau artėjant Kalėdų vakarui medis lieka plikas, nes šeima negali sau leisti jo papuošti. Išgirdę, kokie nusiminę yra vaikai, vorai jų pasigaili ir imasi darbo – aplink medžio šakas suka tinklus.

Atsibudę ir pamatę gražiai papuoštą eglutę, vaikai labai apsidžiaugia. Kalėdų rytą pakilus Saulei, jos spinduliai paliečia blizgančias voratinklio gijas ir paverčia sidabru bei auksu. Taip šeimos likimas apsiverčia aukštyn kojomis, ir jiems daugiau niekada nieko netrūksta.

Voratinklio formos papuošalai iki šiol yra įprastas vaizdas ant Kalėdų eglučių Ukrainoje. Ir nors galbūt to nesupratote, visame pasaulyje kalėdinėse vitrinose galima rasti dar vieną šios istorijos įkvėptą dekoratyvinį puošybos elementą – blizgančią girliandą.

 

Galbūt ne visi ją renkasi kaip dekoraciją, tačiau negalima paneigti, kad blizgančios girliandos vis dar populiarios. Nesvarbu, ar naudojate ją durų rėmams ir langams, ar dėvite vietoj kaklaraiščio per biuro šventinį vakarėlį, ar puošiate ja savo augintinį – pagrindinė jos paskirtis jau daugelį kartų yra papuošti Kalėdų eglutę. O blizgančios girliandos elementai imituoja sidabrinius legendinius voratinklius.

Taigi, kai kitą kartą per šventes išvysite namuose vorą, prisiminkite, kad tai gali būti būsimos sėkmės ženklas!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: