Rusijoje neregėta audra. Skelbiama apie sukilimą. „Jie nori atsiskirti nuo Maskvos“ (Video)  (1)

Aktyvistai pradėjo masiškai skelbti raginimus Baškirijos gyventojams burtis į protestą Ufoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baškirijoje rengiami masiniai protestai – regiono vadovas aktyvistus vadina „išdavikais“, raginančiais atskirti Baškiriją nuo Rusijos ir pradėti partizaninį karą.

Rusijoje organizuojami masiniai protestai dėl trečiadienį Rusijos valdžios paskelbto apkaltinamojo nuosprendžio visuomenės veikėjui Failui Alsynovui. Jo šalininkai ir aktyvistai pradėjo masiškai skelbti raginimus Baškirijos gyventojams burtis į protestą Ufoje, prieš tai protestai vyko tik nedideliame Baimako miestelyje, esančiame 400 km nuo respublikos sostinės, rašo „Agentūra“.

Dainų baškirų kalba atlikėjas Altynai Valitovas savo „Instagram“ tinkle taip pat kvietė eiti į mitingą Ufoje. Be to, baškirų dainininkas savo „Instagram“ paskyroje paskelbė vaizdo įrašą (58 tūkst. prenumeratorių), kreipdamasis į kitų respublikų gyventojus. Vaizdo įraše dainininka paragino žmones sausio 19 d. 10:00 eiti prie savo regionų administracijų su reikalavimu sulyginti rusų tautinių mažumų teises su rusais.

„Dabar tylėčiau, bet mano siela dega dėl šios savivalės. Kodėl rusai Ufoje vaikšto su užrašais „Rusija rusams“, jie nėra įkalinti. Tačiau baškiras, kuris savo žemėje kalba gindamas savo tautą yra įkalintas. Kodėl? Nes mes esame tautinė mažuma. Jie gali šaukti „mes rusai“ visai šaliai, bet mūsų neįleidžia į savo žemę. Kur teisybė? Ir mes turime kęsti šią tironiją? Po 100 metų baškirų tauta, turinti tūkstantmetę istoriją, išnyks. Aš nesu pasiruošęs su tuo taikstytis. Mes, baškirai, nesame pasiruošę“, – sakė A. Valitovas.  

 

Viename iš platinamų vaizdo įrašų į protestus kviečiami ir kitų šiuo metu Rusijai priklausančių nacionalinių respublikų gyventojai. Pirmieji skambučiai kanaluose pradėjo skambėti pasibaigus protestams Baimake sausio 17 d. Respublikos gyventojai paraginti sausio 19 d., 10 val., ateiti prie paminklo nacionaliniam didvyriui Salavatui Julajevui (esančio 1 km nuo Baškirijos vadovo administracijos).

Vieną iš vaizdo įrašų su kreipimusi užfiksavo išmaniosios baškirų kalbos programėlės kūrėjas Aigizas Kunafinas. Šį vaizdo įrašą iš naujo paskelbė kanalas „Tas pats iš Baškirijos“ (vienas pagrindinių kanalų apie protestus Baškirijoje). Paskelbimo metu A. Valitovo vaizdo įrašas sulaukė daugiau nei 15 tūkst. peržiūrų.

 

Ketvirtadienį V. Putino paskirtas respublikos vadovas R. Chabirovas pirmą kartą pakomentavo protestus Baškirijoje. F. Alsynovo šalininkus, įskaitant aktyvistą Ruslaną Gabbasovą ir piemenį Fanzilą Achmetšiną, jis pavadino „išdavikais“, raginančiais atskirti Baškiriją nuo Rusijos ir pradėti partizaninį karą. R. Chabirovas padėkojo kitiems protesto dalyviams ir „visai visuomenei“.

Anot jo, jie „pažiūrėjo ir išėjo“. Be to, jis pažadėjo, kad ir toliau priešinsis „ekstremizmui“ ir „bandymams eskaluoti situaciją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(174)
(8)
(166)

Komentarai (1)