Artėja „pasaulinis prekybos karas“. Ką ruošia Trumpas  (6)

D. Trumpas jau ruošiasi „naujam prekybos karui“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas su patarėjais aptarė 60 proc. muito įvedimą visam importui iš Kinijos tuo atveju, jei jis grįžtų į Baltuosius rūmus. Apie tai rašo „Washington Post“, remdamasis trimis informuotais šaltiniais.

Leidinio apklausti tiek demokratų, tiek respublikonų ekonomistai perspėjo, kad tokios naujovės sukeltų didžiulius sukrėtimus Amerikos ir pasaulio ekonomikoje, kurie pranoktų D. Trumpo pirmosios kadencijos prekybos karų pasekmes. Jų nuomone, laikraščio teigimu, šios priemonės sukeltų „pasaulinį prekybos karą“.

Savo prezidentinėje programoje D. Trumpas žada panaikinti didžiausio palankumo prekyboje statusą su Kinija. Šį statusą turi beveik visos šalys, su kuriomis prekiauja JAV. Jo nebuvimas reiškia, kad JAV gali nustatyti kokius tik nori muitus. D. Trumpas aiškino, kad dešimtmečius JAV daugiausia uždirbo iš muitų užsienio prekėms, o ne iš mokesčių rinkimo, tačiau dabar JAV muitai yra vieni mažiausių pasaulyje.

Dešiniosios pakraipos analitinio centro „Tax Foundation“ vyresnioji ekonomistė Erica York leidiniui sakė, kad 2018-2019 m. prekybos karas su Kinija padarė didžiulę žalą, tačiau naujų priemonių poveikis būtų dar didesnis. Ji sakė, kad 60 proc. tarifai gali „sutrikdyti ir suskaldyti pasaulinę prekybą tokiu mastu, kokio nematėme šimtmečius“.

 

D. Trumpas ne kartą minėjo milijardus dolerių, kuriuos JAV biudžetas gavo dėl muitų, priimtų per jo pirmąją prezidentinę kadenciją. Tačiau dauguma ekonomistų mano, pažymi WP, kad šios išlaidos pirmiausia gulė ant amerikiečių pečių.

Praėjusį rudenį „Oxford Economics“ analitikai įspėjo, kad nuolatinių normalių prekybos santykių su Kinija nutraukimas JAV ekonomikai kainuotų 1,6 trilijono JAV dolerių ir 700 000 darbo vietų praradimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(13)
(-6)

Komentarai (6)