Ruošiamės Užgavėnėms: neskubėkite pirkti ir išmesti – šios idėjos jums patiks  ()

Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be blynų, saldainių ar personažų, pasipuošusių įvairiausiais kostiumais ir kaukėmis. Nors įprastai šventės tampa proga atsinaujinti, įsigyti naujų daiktų ar pasigaminti nekasdienių patiekalų, palydėti žiemą ir sutikti artėjantį pavasarį galima kitaip – tvariai. Užgavėnių kaukėms panaudoti namuose randamus daiktus, o blynams – spintelėse ir šaldytuve sukauptus produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminė, kaip rūšiuoti tinkamai

Užgavėnės neįsivaizduojamos be blynų, taigi, ir panaudoto aliejaus likučių. Panaudoto, net ir atvėsusio aliejaus, negalima pilti į kriauklę ar kanalizaciją, taip pat – į mišrių komunalinių atliekų ar pakuočių atliekų konteinerius.

Į plastiko pakuočių konteinerį gali keliauti ištuštintas aliejaus butelis. Riebalų likučius keptuvėje išvalius popieriniu rankšluosčiu ar servetėle, ši gali būti metama į maisto atliekų rūšiavimo konteinerį.

Aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice“ tvarumo vadovas Linas Černiauskas priminė, jog stiklinėje arba plastikinėje taroje surinktą aliejų galima nuvežti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę, kur dalijamos talpos aliejui rinkti arba priimamas atvežtas aliejus, didesnį kiekį galima priduoti įmonėms, kurios specializuojasi jį perdirbti.

Blynams pagardinti paprastai naudojama uogienė. Sugedusią ir vartoti nebetinkamą uogienę galima išpilti į maisto atliekų rūšiavimo konteinerį. Metalinį stiklainio dangtelį – išmesti į plastiko arba plastiko ir popieriaus pakuočių konteinerį, nes rūšiavimo centre metalas atskiriamas.

Stiklainis metamas į stiklo pakuočių konteinerį. Pakuočių ar stiklainių nebūtina švariai išplauti – užtenka praskalauti vandeniu, kad juose nebebūtų maisto likučių. Tą svarbu padaryti vien todėl, kad iškritę ar išsipylę likučiai nesuteptų konteineryje esančio turinio. Kitaip, visos teisingai išrūšiuotos atliekos gali tapti netinkamos perdirbti dėl vienos netinkamai surūšiuotos atliekos. Etikečių nulupti taip pat nereikia.

Saldainių, kurie, švenčiant Užgavėnes, dalijami į svečius užsukusiems persirengėliams, popierėlius reikėtų mesti į plastiko pakuočių rūšiavimo konteinerį.

Įvairūs Užgavėnėms panaudoti kostiumai ar drabužiai, jei jie švarūs ir nesuplyšę, gali būti metami į tekstilės konteinerį. Tekstilės atliekos (drabužiai, patalynė, avalynė poromis, rankinės, diržai ir kita tekstilė) rūšiavimo centre suskirstomos į skirtingas kategorijas ir paruošiamos naudoti dar kartą. Tik nedidelė dalis tekstilės, kuri nebėra tinkama naudoti dar kartą, naudojama šilumos ir elektros energijai gaminti.

 

Užgavėnių kaukės, kurių gamybai panaudotas ne tik popierius, bet ir sagos, virvelės, plastikinės detalės, kruopos ir klijai, turėtų keliauti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį.

Pasak L. Černiausko, pasiruošimas Užgavėnėms – proga dar kartą pagalvoti, kiek iš tiesų daiktų perkame ir išmetame, ką galime panaudoti pakartotinai, o tuomet – kaip tinkamai rūšiuoti įvairias atliekas, kad kuo daugiau jų būtų perdirbtos, o ne atsidurtų sąvartynuose.

Blynai – iš to, ką turime šaldytuve

 

Tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ autorė Viktorija Klopova, pati su šeima mielai švenčianti Užgavėnes, pasakojo, jog ruošdamasi šiai šventei tikrai neskuba į parduotuvę, pirmiausia patikrina spinteles, šaldytuvą ir šaldiklį.

„Po Užgavėnių daugelis pradeda ruoštis artėjančioms Velykoms, laukti pavasario, tvarkyti spinteles. Taigi, ši šventė – puiki proga ne pirkti dar daugiau produktų, o panaudoti tai, ką randame namuose. Pavyzdžiui, užuot pirkus skirtingų rūšių miltų, galima susimalti turimų kruopų: grikių, avižų dribsnių, o tuomet sumaišyti blynų tešlą. Panaudosite ne tik kruopas, kurios, galbūt, ilgokai užsibuvo spintelėse, bet ir pasigaminsite netradicinių blynų Užgavėnėms“, – patarė maisto tinklaraštininkė.

Rudenį įprastai prišaldoma įvairiausių uogų, grybų, šaldiklyje galima rasti žuvies. Kad artėjant pavasariui nereikėtų jų išmesti, ruošiantis Užgavėnėms, galima patiems išsivirti uogienės, o šaldytus grybus ar, pavyzdžiui, lašišą panaudoti blynų įdarui.

 

Šaldytuve rasta dešra, supjaustyta ir sumaišyta su sūriu, taip pat gali tapti gardžiu blynų įdaru. Kaip ir varškė ar varškės sūreliai. Sutrintus, juos galima įmaišyti ir į blynų tešlą. 

Dar vienas blynų įdaras – sutarkuotos ir troškintos daržovės. Morkų, svogūnų, česnakų, salierų likučius galima panaudoti sultiniui išvirti.

V. Klopova pritarė, jog ruošiantis Užgavėnėms tikrai verta atidžiau pasižiūrėti, kokių daiktų ar maisto produktų yra namuose, ar būtinai reikia papildomų pirkinių. Dažniausiai paaiškėja – tikrai nereikia. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()