Ką investuotojai randa Tailande?  (8)

Vakaruose ekonomikos atsigavimo ženklus įžiūrėti nėra taip paprasta, tuo metu Azija rodo savo raumenis ir palaiko pasaulio ūkio atsigavimą. Pagrindinis variklis yra Kinija, tačiau ir kitos Pietų Azijos šalys gali pasigirti staigiu kilimu. Įspūdingus rezultatus demonstruoja dar visai neseniai iš politinės krizės išsikapstęs Tailandas. Ūkio augimas šioje šalyje matuojamas dviženkliais procentais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos iš didžiųjų pasaulio ekonomikų ieško naujų rinkų, o investuotojai įsitikino, kad šiuo metu garantuotą grąžą gali gauti Rytuose. Vis dėlto, Tailando įvaizdis užsieniečių akyse yra dvejopas: vieną dieną jie mato modernius dangoraižius, kitą dieną jie gali pravažiuoti pro chaoso apimtą Bankoko priemiestį. Paplūdimiai, salos ir barai traukte traukia turistus iš viso pasaulio, bet čia pat gyvena vietiniai, kurių visas gyvenimas sukasi ryžių laukuose.

Tačiau kur slypi tikroji Tailando ekonomikos jėga? Nei turizmas, nei ryžių laukai nekrauna turtų vietiniams ir užsieniečiams. Pelningiausios ir brangiausios eksportuojamos prekės – kompiuterių sudedamosios dalys, pavyzdžiui, kietieji diskai. Būtent informacinių technologijų gamybos industrija yra pagrindinė ekonomikos augimo jėga.

Nuostabi galimybė

Vos už 30 minučių kelio nuo Bankoko ir visai netoli Patajos kurorto automobilių gamintojas „Ford“ stato naują gamyklą. Pietryčių Azijoje naujų automobilių paklausa tokia didelė, kad bendrovė neišsitenka dabartinėje gamykloje Tailande, kurią dar dalijasi su „Mazda“. „Ford“ šiemet į statybas planuoja investuoti 800 mln. JAV dolerių ir sukurti dešimtis tūkstančių naujų darbo vietų.

„Kiekviena bendrovė, kuri nori veikti visame pasaulyje, privalo turėti gerą planą Azijai. Mes skaičiuojame, kad auganti paklausa čia sudarys 70 proc. mūsų bendro augimo per ateinančius aštuonerius metus, todėl mes daug dėmesio skiriame Kinijai, Indijai ir Pietryčių Azijai. Norime būti tikri, kad išnaudosime šią nuostabią galimybę augti“, – optimizmo nestokojo „Ford“ prezidentas Pietryčių Azijai Peteris Fleetas.

Azijos rinka sparčiai auga ne tik dėl didėjančio gyventojų skaičiaus. Vietiniai žmonės turi daugiau pinigų vartojimui, jiems reikia geresnės kokybės prekių. Tai atrodo neįtikėtina prisiminus, kad dar prieš dešimtmetį šis regionas turėjo daugybę ekonominių ir politinių problemų.

Praėjusio amžiaus pabaigoje Azijos finansų krizė prasidėjo Tailande. Tuomet jų nacionalinė valiuta batas taip smuko, kad kilusi nerimo banga skaudžiai smogė ir kaimynams. Azijiečiai labai greitai suprato krizės priežastis ir tai jiems padėjo lengviau atlaikyti visą pasaulį prieš dvejus metus supurčiusį drebėjimą. Dabar jie auga greičiau nei bet kas kitas planetoje.

„Mums puikiai sekasi atsitiesti po finansų krizės, kuri paveikė visą pasaulį. Regiono šalys rodo dviženklius BVP augimo rezultatus ir Tailandas nėra išimtis, nors mes ką tik atsigavome po politinės suirutės. Rodikliai atrodo stabiliai: augimas yra pakankamas, o nedarbas mažėja. Mes neturime priežasčių nebūti pesimistais“, – kalbėjo Tailando finansų ministras

Ministerija prognozuoja, kad Tailando ekonomikos augimas sieks 7,5 proc., nepaisant politinės krizės, kuri pareikalavo 91 žmogaus gyvybės, o Bankoko centras keliams mėnesiams buvo virtęs mūšio lauku tarp policijos ir opozicijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)