Milijardai JAV dolerių pasimetė Afganistane  (20)

JAV per beveik dešimt metų išleido milijardus dolerių, kurie buvo skirti įvairių projektų finansavimui Afganistane. Daugiausiai lėšų turėjo būti skirta statybų sektoriui. JAV Vyriausybė nuo 2001–ųjų jau išleido 55 milijardus dolerių Afganistano atstatymui, tačiau konkrečių ataskaitų, kam buvo panaudoti šie pinigai pateikti negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už Afganistano atstatymą atsakingas JAV Vyriausybės pareigūnas teigė, jog finansavimo schema labai paini, tad sunku taip paprastai paaiškinti, kur tiksliai buvo panaudoti pinigai. Teigiama, kad nuo 2007 iki 2009 metų 7 tūkstančiai statybos bendrovių iš Vyriausybės gavo ir tarpusavyje pasidalijo beveik 18 milijardų JAV dolerių. Taip pat teigiama, kad iki 2007 metų skiriamos sumos buvo pernelyg mažos, kad būtų atlikta išsami analizė ir pateiktos ataskaitos.

Tai pirmoji, nors ir nelabai išsami, ataskaita nuo 2001 metų, kai Amerika pasitelkusi karines pajėgas, nuvertė Talibano rėžimą. Remiantis pateiktomis audito išvadomis, JAV Vyriausybė nekontroliuoja visų sudaromų sutarčių ir negali tiksliai pasakyti, kokie darbai už tuos pinigus buvo atlikti. Teigiama, jog didžiausios problemos kyla dėl to, kad Kabule skirstant pinigus nebuvo fiksuojama, kam, kokios sumos, kokiems darbams skiriamos. Todėl milijonai dolerių tiesiog “dingo”. Didžiąją dalį pinigų pasidalijo trys kompanijos, tačiau niekas negali pasakyti, kokia dalis kuriai teko ir kur milžiniškos sumos buvo išleistos.

Vien Pentagonas buvo sudaręs tūkstančius sutarčių, kurių vertė siekia daugiau nei 11 milijardų JAV dolerių, didžioji dalis šių pinigų turėjo būti skirta statyboms, įvairių medžiagų pirkimui ir logistikai. Minėtą sumą „pasidalijo“ pusseptinto tūkstančio bendrovių. Milijardai dolerių buvo įsisavinti per per dvejus metus. Didžiąją liūto dalį atsiriekė 41 kompanija. Bendrovės pasidalijo daugiau nei pusė Pentagono skirtos sumos.

JAV Vyriausybės įsteigta agentūra, atsakinga už ekonomikos skaitinimą įvairiose pasaulio šalyse, Afganistano atsatymui išleido 3,8 milijardo JAV dolerių, o Valstybės departamentas dar 2,4 milijardo.

Atlikto audito išvadose teigiama, kad didžiausią susirūpinimą kelią tai, jog įvairius darbus Afganistane turėjusios atlikti įmonės buvo finansuojamos iš valstybės biudžeto, tačiau savo ataskaitose nepateikia, kokios sumos kokiems darbams buvo išleistos konkrečiai. Nėra jokių darbų pridavimo aktų ir niekas negali patikrinti, ar tikrai vienas ar kitas pastatas stovi Afganistane. Didžioji dalis šiųbendrovių veiklą vykdo visame pasaulyje, tad įvertinti jų indėlį Afganistane labai sunku.

Pasak bbc.com, didžiausios vertės kontraktas buvo sudarytas su “DynCorp” kompanija, kuri už 1,8 milijardo dolerių turėjo organizuoti mokymus Afganistano policininkams ir padėti sustiprinti kovą su narkotikais. Dar kita bendrovė už 700 milijonus pastatyti biurus ir kareivines.

Teigiama, kad didelė dalis atliktų, pavyzdžiui, statybos darų buvo labai prastos kokybės. Štai šeši pastatai, kuriuose turėjo įsikurti Afganistano nacionalinė policija, gali bet kada sugriūti, todėl dabar stovi tušti. Jiems pastatyti išleista 5,5 milijonų JAV dolerių. Nekokybiškai statybos darbai buvo atlikti ir tokiuose miestuose kaip Helmandas ir Kandaharas. Teigiama, kad ten statiniai gali sugriūti per menkiausią žemės drebėjimą, kurių Afganistane netrūksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)