„Dievo iliuzija“: tarptautinis bestseleris atkeliavo į Lietuvą  (100)

„Dievo iliuzija“ (angl. „The God Delusion“) — tai 2006 m. išleista knyga, kuri sudrebino visą anglakalbį pasaulį ir tapo tarptautiniu bestseleriu. Įžymus mokslininkas ir atviras ateistas Ričardas Dokinsas (Richard Dawkins) šioje knygoje taikliai, aistringai ir dažnai su humoru parodo religinio tikėjimo nepagrįstumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Evoliucijos biologas dr. Ričardas Dokinsas, ilgametis Oksfordo universiteto profesorius (iki 2008 m.), yra vienas įtakingiausių šių laikų intelektualų, drąsiai skelbia skeptišką ir kritišką požiūrį į pseudomokslinius teiginius, prietarus ir daugeliui taip mielas iliuzijas. Karštas diskusijas sukelia kiekviena talentingo rašytojo ir karšto polemisto knyga, tiek biologijos, tiek religijos ar filosofijos klausimais.

Pasitelkdamas griežtą logiką ir sąmojį Dokinsas sutriuškina argumentus už religiją, įrodo, kad aukščiausiosios būtybės egzistavimas yra visiškai netikėtinas. Dar daugiau - jis įrodinėja, kad religija yra ne tik iracionali, bet ir būna žalinga. Žinoma, kiekvienas žmogus turi prigimtinę teisę į tikėjimą arba netikėjimą, tačiau ši puikiai argumentuota ir provokuojanti knyga ragina visus mus pasitikrinti savo pažiūras, kad ir kokios jos būtų.

Knyga susilaukė stulbinančios sėkmės ir tapo perkamiausia JAV ir Didžiojoje Britanijoje. Paskutiniais duomenimis parduota daugiau kaip 2 mln. knygos egzempliorių anglų kalba bei dar 0,5 mln. knygos egzempliorių kitomis kalbomis. Pasak amazon.co.uk, knygos pasirodymas 50 proc. padidino knygų apie religijas bei dvasingumą pardavimus, tuo tarpu Biblijos populiarumas išaugo net 120 proc. Už šią knygą Ričardas Dokinsas 2007 m. gavo Didžiosios Britanijos nacionalinės literatūros premiją (Galaxy British Book Awards) kaip geriausias metų autorius.

Turkijoje, kur parduota daugiau kaip 6000 knygos egzempliorių, knygos leidėjas Erolas Karaslanas (Erol Karaaslan) buvo susidūręs su rimtais teisiniais sunkumais — 2007 m. jis buvo apkaltintas išleidęs knygą, kuri „puola šventas vertybes“. Jam grėsė keleri metai kalėjimo, bet 2008 m. balandį teismas išteisino Erolą Karaslaną, „Dievo iliuzija" nebuvo uždrausta. Teismas savo sprendimą motyvavo tuo, jog knygos uždraudimas „iš esmės ribotų žodžio ir minčių laisvę“. Tačiau turkų religiniams fundamentalistams vis dėlto pavyko uždrausti Ričardo Dokinso asmeninę svetainę (richarddawkins.net), kadangi šiame tinklapyje skelbiama informacija, kuri anot jų žeidžia tikinčiuosius bei niekina jų įsitikinimus.

Susidomėję knygą „Dievo iliuzija“ gali įsigyti jau ir Lietuvoje. Pirmieji knyga pradėjo prekiauti manoknyga.lt, tačiau greitu laiku ją galėsite įsigyti ir visuose Lietuvos knygynuose bei didžiuosiuose prekybos centruose. Plačiau apie autorių ir „Dievo iliuzija“ galite paskaityti išsamiame leidėjų tinklapyje www.dievoiliuzija.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (100)