Lietuviški banknotai tarnauja nuo 9 mėnesių iki 16 metų  (23)

Turbūt kiekvienas esame parduotuvėje gavęs arba pats atidavęs sudėvėtą banknotą. Ar kada pagalvojote, per kiek žmonių rankų pereina vienas pinigas, kol jis visiškai sudyla? Ir kada pinigą jau galime laikyti sudėvėtu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenuostabu, kad greičiausiai susidėvi tie pinigai, kurių yra daugiausiai, o daugiausia, žinoma, apyvartoje cirkuliuoja mažo nominalo banknotų. „Lietuvos bankas“ yra apskaičiavęs, kad trumpiausiai apyvartoje išsilaiko 10 litų banknotas – jo vidutinė cirkuliavimo trukmė yra devyni mėnesiai, 20 litų banknotas „išgyvena“ dviem mėnesiais ilgiau, 50 litų – 16 mėnesių, 100 litų – 47 mėnesius, 200 litų – 130 mėnesių, o 500 litų banknoto „amžius“ didžiausias – jis gyvuoja net 200 mėnesių. Pinigai nuolat patenka į „Lietuvos banko“ kasas ir ten apžiūrimi: jeigu jie dar tinkami naudoti, tuomet keliauja atgal į apyvartą. Jeigu ne – jie paprasčiausiai sunaikinami.

Kada turite teisę nebepriimti jums siūlomo banknoto grąžos ir kada kitas žmogus gali jo atsisakyti iš jūsų? Pagal „Lietuvos banko“ nustatytą tvarką mokėjimams ir atsiskaitymams vykdyti priimami sutepti, prirašinėti, pripiešti, suplyšę, perplėšti ar kitaip sugadinti banknotai. Taip pat pardavėjai galite pateikti banknotą, kurio išlikę ne mažiau kaip trys ketvirtadaliai vientiso ploto bei vienas serijos ir vienas numerio užrašas. Monetos irgi gali būti deformuotos ar apgadintos, tačiau jose turi būti atpažįstamas Lietuvos Respublikos herbas ir nominalo skaičius. Tačiau pastarosios nesusidėvi ir per 20 metų.

Jeigu kišenėje turite banknotų, kurių išlikę mažiau kaip trys ketvirtadaliai, bet daugiau kaip pusė vientiso ploto bei vienas serijos ir vienas numerio užrašas, arba banknotų, kurių išlikę pusė vientiso ploto su vandens ženklu bei vienas serijos ir vienas numerio užrašas, bei banknotų, kurių išlikę mažiau kaip pusė vientiso ploto, abu serijos ir numerio užrašai, nominalo skaičius ir vandens ženklas, jų parduotuvėje nebepriims. Vis dėlto nepulkite prie artimiausios šiukšlių dėžės – geriau paieškokite netoliese esančio „Lietuvos banko“ ar bet kokio kito komercinio banko padalinio, nes čia tokius pinigus į visiškai „sveikus“ jums pakeis nemokamai.

Neapsigaukite, ir neikite į banką su padirbtais pinigais, nes jei kils įtarimas, kad jie padirbti jų niekas nepakeis. Tokiu atveju jie bus siunčiami ekspertizei. Taip pat niekas nepakeis pinigų, jeigu jie bus sutepti specialiais, naudojamais apsaugai nuo vagystės, dažais.

2010 m. lapkričio 30 d. apyvartoje buvo beveik 77 mln. vienetų įvairių nominalų litų banknotų, jų suma – 8 369 mln. litų, bendras svoris sudarė apie 75 tonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(1)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: