Česlovas Šimkevičius. Apie mokslininkus ir inžinierius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kionig 2010-12-14 12:27
Na ziuresim dabar atgarsius kaip visa tai vystysis po tokio pareiskimo Del mokslininko karjeros Lietuvoje, tai jau senai aisku kaip yra. Inzinieriaus likimas gal kiek gerelesnis, bet taip pat nepergeriausias. Seniai jau musu valdininkeliai turejo numatyti, kad Lietuva vien ant paslaugu sferos toli nenuvaziuos. Bet deja, ten seime is 141 abejoju ar kas nors is viso apie tai masto ar bent pagalvojo.
Bazas 2010-12-14 12:51
Sutinku su kiong... Graudu ziuret kaip pasaulis tiek patirties sukaupes moxlu sistemose ir Lietuva nebando periimt patirties, o isradineja dvirati is naujo baisioje netvarkoje...
Jogundas 2010-12-14 14:01
Straipsnis gana chaotiškas ir pilnas abejotino teisingumo apibendrinimų, bet su pagrindinėmis idėjomis (1. skirti daugiau dėmesio mokslui; 2. skatinant taikomuosius tyrimus nepamiršti fundamentaliųjų) sutinku. Nesutinku su . Dėl Seimo kritikos - mano nuomone, šiuo metu turime geriausią įmanomą valdžią. Mūsų net premjeras yra buvęs mokslininkas. Reformos juda, ypač gerai (bent jau ant popieriaus) atrodo studijų reformą su krepšelių sistema. Taip, tai pirma tokia sistema pasaulyje, bet šitas modelis teoriškai nagrinėjamas jau seniai, tad manau, pats laikas buvo jį išbandyti praktiškai Sutinku, kad mokslininkų algos nėra didelės (ar pakankamai didelės), bet visame pasaulyje mokslininkai uždirba mažiau, negu verslininkai. Taip yra dėl paprastos priežasties - mokslininkus dažnai motyvuoja įdomus darbas, tad alga darosi mažiau svarbi.
zfroidas 2010-12-14 14:04
kur ta pusiausvyra jei taikomuju isvis nera? nu sukurem lazerius ir ka pirmaujam ir ka? padare po keleta i metus parduoda ir viskas! o turetu visa gamykla pastatyt pritaikyt tuos lazerius karui, kosmosui, rysiams, pramogoms, ar dar kam ir milijardus Lietuvai uzdirbti. Is kitos puses kur Fundamentiniu tyrimu patentai? jei juos naudos visas pasaulis mes turetume piniguose maudytis bet juk jie viska kopijuoja uz dyka tai kam tada ju reikia? jei nesugebat apsaugoti technologiju? -kur nano vamzdeliu gamykla? -kur zmogaus dirbtiniu audiniu ir kraujo be grupiu gamykla? -kur robotu gamykla? -kur lazeriu gamykla? -kur elektromobiliu gamykla? ar ju motoru, akumuliatoriu bent jau? -kur nuosavu namu pigaus montavimo is paruostu daliu (su apsiltinimu) per 2 sav. gamykla? kodel tik vieni verslininkai bando ir tai siaurai, kainas uzsikele... -kur vejo elektriniu gamykla? kodel visas atsivezt is uzsienio reik? -kodel tyrimai neatliekami kaip panaudot IT atviro kodo programas(linux) valstybes valdymui ir automatizavimui kas milijardus sutaupytu? kodel tam neruosiami specialistai? ....ir tt. nereik tu fundamentaliu dalyku yra ka veikt ir taip iki kaklo bet nieks nieko nedaro vat... o jei visa tai veiktu, automatiskai reikalautu mokslininku nauju isradimu ir patobulinimu ir nauju problemu sprendimu, bei generuotu pajamas kosmines. +stato saules elementu gamykla, nors tiek. bet saules mes nematom 5 dienas is 6...
Plikas 2010-12-14 14:37
Kas čia per daiktas?
Julius 2010-12-14 15:03
O ko čia stebėtis? VISĄ laiką buvome atsilikėliai. Paskutiniai apsikrikštijome Europoje, tuo pačiu likome europinės kultūros pašalyje. Brunonui kuoka tvojome. Šiuo metu esame glušų šalis, pažvelkime į situaciją realiai. Tačiau labai pergyventi neverta - nespėjome į gerovės traukinį kuriame šiuo metu, lekiant visu greičiu geriamas šampanas, bet traukinyje sėdintys nesidairo ir nemato, kad bėgiai neužilgo baigsis ties bedugne.
Arns 2010-12-14 15:10
Jogundas, kas juda? Juda tik savų perskirstymas į šiltas vietas. Dar didesnis kiršinimas visuomenės. Realiai Kubilius nedaro nieko, kas galėtu atnešti bent kokios naudos. Paskaičiuok kiek reformų atliko. Ir pasiskaityk ką Kubilius laiko pasiekimu. Sužinosi jog biudžetas vienintelė vieta kur net jis pats kažką "sugeba matyti". Dėl mokslo reformos, visi, net pats ministras pasimuistydamas sako jog nėra tvarkoj... Negyvenkime iliuzijose, iš valdžios dar galima spausti daug daug. Bet tik jei ji nėra paranoikė-teisuolė, daranti tik gerai ir dar geriau.
Dvigubas nulis 2010-12-14 15:30
Pasieniečių pasienio postuose keitimas, Barclays, IBM, deficito sumažinimas. Ar tai neatnešė naudos? Kada su švietimu buvo tvarkoje? Prie socdemų buvo rojus? Esmė, kad blogiau po reformos tikrai netapo. Tik į gerąją, nors rezultatas ne toks geras, kaip tikėtasi. Nesakau, kad viskas yra idealu, bet varyti į vienus vartus irgi nereikia („nieko nedaro“..)
unicort 2010-12-14 15:33
Pilnai sutinku su Jogundas dėl valdžios. Ji šiuo metu yra geriausias variantas, nors ir turinti nemažai spragų. Kalbant apie mokslininkų atlyginimus, tai čia yra apverktina situacija. Net palyginus vakarų europos mokslininkų algas eurais su mūsų litais, santykis yra verčiantis ašaroti. Lietuvoje įstojęs į daktarantūrą ant maisto sukrapštysi, tačiau apie nuosavą būstą ar transporto priemonę gali tik pasvajot, net turėdamas profesoriaus titulą algos gausi vos 2,5k lt, bet iki to laiko ilgas kelias. Šiaip pats didžiausias "fail" man šioje švietimo sistemoje, kad nėra ribojamas stojimas į niekam nereikalingas socialines specialybes. Jei valstybė finansuoja tavo mokslus ji turi gaut iš to naudos. Tai bus pasiekta tik tada jei bus ruošiami reikalingi ir perspektyvus specialistai t.y. inžinieriai, aukštųjų technologijų mokslininkai ir t.t. Aš manau, kad visom specialybėm reiktu palikti 50% krepšelio kuris dalintusi pagal specialybės populiarumą, o likusią dali skirti valstybei reikalingų specialybių žmonių ruošimui. Manau tai išsprestu daug problemų.
loggo 2010-12-14 15:37
Ok, tavo minti supratau - manai, jog Lietuva - atsilikeliu krastas. Tai - tavo subjektyvi nuomone. Bet prie ko cia bandymas argumentuoti ta nuomone, 'paskutiniai apsikrikstijome; Brunonui kuoka tvojome'? Kazkoks bulvarines spaudos lygio argumentas. Tai nori pasakyti, jog vieno stabo garbinimas yra 'pazangiau ir ne taip atsilikeliska' nei keliu stabu garbinimas (pagonybe <--> krikscionybe), ir tai, jog viduramziuose buvo nuzudytas issisokelis, norejes pakeisti tradicine religine santvarka, rodo, jog Lietuva atsilikusi? Tave turbut nustebins, jei pasakysiu, kad pacio pono Brunono nesta religija kazkokiu budu ipareigojo 'tikinciuosius' zudyti, deginti ir prievartauti pagonis. Nepyk, bet sunku rasti logini rysi tarp tavo argumento ir teiginio. O kas del mokslo... Tai toks ispudis, jog panele Grybauskaite pereme ponaicio Putino kritikavimo tona - jei yra problema, reikia sukviesti su ta problema susijusius zmones pas save (net jei tie zmones nera problemos sukelejai; tiesiog su ja susije) ir juos rimtu veidu pakritikuoti, bet pakritikuoti ne taip, kad is tos kritikos naudos butu, bet, popsiskai tariant, 'Captain Obvious' (kapitono SavaimeSuprantama) stiliumi - "mokslas Lietuvoje zlunga, padarykite ka nors, kad nezlugtu, ten su verslininkais pakalbekit ar kazka".
zfroidas 2010-12-14 15:42
fundamental knowledge-fundamentalios žinios: žinias> galima parduot. fundamentalūs tyrimai - tai veikla kuria praplečiamos mokslo ir techninės žinios nesusietos su pramoniniais ar komerciniais tikslais. p.s. o as siulau susieti gana plaut smegenis bet kokias zinias galima parduot arba teikti pagalba nieks nevercia viesai skelbti ka atradai....o gal zinai per saltaji kara kaip sovietai ir kinai ir jav verbavo zmones plove smegenis? dare zombius? girdejau per 2sav kazkoki vyskupa ne tu polit paziuriu pagrobe po to jis buvo savo priesingybe totali ir gyveno lik niekur - tai irgi fundamentalios zinios bet ju nereklamuoja nebent retai bendrai... ir nesa kazkam nauda (mastai isaugti jau galejo iki begalybes) ir nemaza fundamentalieji tyrimai apibrėžiami kaip originalus teorinis ir eksperimentinis darbas kurio tikslas yra geriau suprasti bendruosius mokslo ir gamybos principus kuriuos galima būtų pritaikyti kuriam nors pramonės sektoriui ar konkrečios įmonės veiklai... kaip matom tai daug konkretesni dalykai o ne tik zinios kad zeme apvali.
Plikas 2010-12-14 16:01
.
Arns 2010-12-14 16:01
deja tamsta esate tamsus žmogus. Gal reiktu ne aklai žvelgti į praeitį, o žvelgti į netolimą ateitį? Esmė ne partija ir ne kokiu šūkiu save įrėminusi ateis, o ką ji realiai dirbs. Pagal mane, nevykusi reforma yra blogiau negu nieko, nes jai įvykti sunaudojami ištekliai(laiko, pinigų...), tad ji turi atnešti rezultatą. IBM ir Barclays nemaišo, bet tik istorija parodys kokiomis sąlygomis jos atėjo ir ką jos duos. Jų atėjimo nepriskirčiau prie kryptingo vyriausybės darbo. Aišku juos kvietė kryptingai, bet ar likęs verslas, aplink kūrį vyriausybė nerėžė rato, ar ką nors išlošė?
zfroidas 2010-12-14 16:16
Nereikia grieztai nusistatyt realybe mes patys kuriam. Pagalvok jei visi zino fundamentalu dalyka taikytoju kaip skieriu atsiras ir tave nukonkuruos o valstybe savaime pajegi sukurti tam tikras fundamentalias zinias ir pati viena jas taikyti pelnas milijonus kartu didesnis. Bet cia gal lietuviu baudziauninkam (neisizeiskit) nesuvokiama, visi isaukleti: padarei atiduok, sukurei atiduok, o tada jei susimokesi galesi taikyt D ir dar susimokesi kai pardavinesi...o liudniausia kai rezultatae susimokejimai i uzsieni isplaukia, nes ziurek banko savininkas -rusas, imones -svedas, monopolijos- koks jav investicinis fondas...
zfroidas 2010-12-14 16:42
Pasieniečių pasienio postuose keitimas> gerai, bet cia brangus projektas? cia galima ir teiseju rotacija ir sodros, draudomo, ir mokesciu inspektoriu, ir zemetvarkininku ... nes ju tiek galimai papirkta kad.... Barclays, IBM> nu musu imoniu puse bankrutavo puse pasamde studentu kas neblogai, kita dalis likusiems darbus sukrove uz ta pacia alga ar tai gerai? deficito sumažinimas> kokio deficito? valstybes skola isaugo milijardais...procentus atidavinet reiks, emigravo 1/3 LT zmoniu. Ar tai neatnešė naudos? Laseli juroj. ...... Kad nauda butu reikia kad kariuomenes pasieni visam patruliuotu, miskus braidytu samagoncikus gaudytu, is lektuvo su silumine termo kamera per diena puse lietuvos misku patikrint del samagono varyklu galima patikrint. per salcius ypac o ne bazese savo sedetu ir duobes kastu. tie IBM savo mokamas technologijas atnesa niekam nereikalingas be ju paciu nieks ju nemoko...uzdari standartai...sistema...jei turi laisva 10 metu gyvenimo ismokt viskam sekmes. o kaip PSD, lengvatu panaikinimas, biurokratijos ne kiek nesumazino... verslo liudijimu kainos kosmines. Yra dalyku kas padetu bet koncervai nedaro to visiskai tik del vaizdo pakalba... seselis koks...tai yra zirkles: didini mokescius dideja seselis, mazini islieka tik verslinykai maximoj prisiplesia daugiau... didini ir gaudai visus- visi emigruoja nes gyvent neimanoma zodziu reik kurti, leisti ir padeti ZMOGUI GYVENTI o ne griauti.
Sausis 2010-12-15 00:43
zfroidas rašo: o kaip PSD, lengvatu panaikinimas, biurokratijos ne kiek nesumazino... verslo liudijimu kainos kosmines. Yra dalyku kas padetu bet koncervai nedaro to visiskai tik del vaizdo pakalba... Vot kaip man patinka, visi tik varo ant to Kubiliaus ir vyriausybės, tą blogai darė, aną, o ką reikėjo ar dabar reikia daryt didžiausi tokie kritikai ir nesako. Nes paprasčiausiai nežino. Sutinku su tavo kaikuriais, kad ir nepagrįstais teiginiais, bet gal galėtum išvardint tuos daugybę dalykus, kurie panaikintų valstbės biudžeto deficitą?
Arns 2010-12-15 09:03
Tokius skaičiukus gali suvesti tik ekonomistai, bet faktas kad sunkmečiu skolos niekas negrąžina. Plius reikia suprasti kas yra valstybė, tai ne vien teritorija, įstatymai, biudžetas bei kariuomenė, tai dar ir gyvi žmonės. Paprastas vyriausybės įvertinimas, prie kurios vyriausybės daugiau žmonių emigravo į užsienį? Ar kaip Kirkilas užkalbėjo apie vėlesnį krizės atėjimą, taip Kubilius užkalbėjo greitesnį pakilimą užsienyje? Darbų daug nėra ir užsienyje, ir išvažiuoja iš Lietuvos neretai tie kurie turėjo darbą, gabiausi mokiniai ir t.t. Daug rimtai kalbą apie grįžimą? Aišku galime tikėti nulėpausiu vyriausybe kad jie yra tik tėvynės išdavikai, bei paburnoti kad sprunka iš skęstančio laivo,užuot padėję jį gelbėti. Bet vėl gi, paklauskime, kiek ši(ypač krizės metu, kai reikia solidarizuotis) vyriausybė realiai atsižvelgia į kitų nuomonę? Paskaičiuokim kiek išlošta iš apskričių panaikinimo, iš energetikos ministerijos sukūrimo, švietimo reformos, medicinos reformos(ligoninių naikinimo rajonuose), galų gale iš naktinio mokesčių perversmo paketo(visų taisytų ir pertaisytų įstatymų). Ar ne prabanga krizės metu užuot irklavus į krantą su skęstančiu laivu, rengti linčo teismus nepatikusiems kapitonui žmonėms? Na prirašiau daug, nesupratusiems parašysiu trumpai: pinigai iššvaistomi naudos neatnešančioms reformoms, ir tuos pinigus, sunaudotus toms reformoms, buvo įvairiai galima panaudoti, pradedant viešaisiais darbais jog bedarbiai užsidirbtu ir valstybei bent kiek naudos, baigiant vidutinio verslo skatinimui, ar perspektyvaus verslo gelbėjimui/nacionalizavimui.
Vytax 2010-12-15 10:18
Tai išvis gal dar planinę ekonomiką įveskime? Turbūt tada išsispręs visos problemos? Švietimo reforma bent dalinai išsprendė valstybinių lėšų bereikalingą švaistymą. Energetikos ministerija, mano nuomone, pasiteisino 100%. Tik dabar elektros jungčių projektai pajudėjo iš mirties taško. Ligoninės tai buvo didelis ir senas šašas. Yra didelė prabanga mūsų šaliai planines operacijas daryti keliose dešimtyse atskirų ligoninių. O po to tai ir gaunasi, kad brangiai įsigyta medicinos įranga už ES pinigus guli nenaudojama, o pačios ligoninės nepajėgia išlaikyti aukštos kvalifikacijos specialistų. Dabar tą šašą krutinti yra pats tinkamiausiai metas. Dėl pagalbos įmonėms tai vėlgi retai ką galima šioje srityje padaryti. Ką pasiūlytum įmonei, kuriai visą laiką gavus 3mln. užsakymų iš užsienio, staiga per porą mėnesių nukrenta iki 100tūkst.? Darbuotojų atleidimai ir atlyginimo mažinimai vieninteliai tos problemos sprendimo būdai.
Arns 2010-12-15 11:27
Tikrai esi 100% tikras? Tai kodėl verslininkai skundžiasi jog juos smaugia bakai, neduodami paskolos? Visi iki vieno dideli tinginiai, asilai,nevykėliai, agrubnagiai? O gal tikrai apsimokėtu apsvarstyti kai kurių parėmimą valstybės lėšomis mainais į jų turto, akcijų dalį?(Vėl aliuzija į JAV padarytas injekcijas verslui).
kionig 2010-12-15 12:04
Tai kad viskas Lietuvoje laikosi is ES lesu, o isivaizduoji, jei ES sumanytu uzsukti ta stebuklinga kraneli ?