Keičiasi pasaulio turto lyderės  (4)

Nors anksčiau didžiausią pasaulinio turto dalį buvo sukaupusi Europa, dabar ji pozicijas užleidžia Kinijai. Prognozuojama, kad 2015 m. Kinija turės 27 proc. pasaulio turto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nustatyta lyginant šalių BVP, tačiau įvertinant valiutų kursus. Taip matuojama tarptautinė perkamoji galia, parodanti, kokia būtų turimų pinigų vertė, jeigu juos norima išleisti kitoje teritorijoje. Turtas pagal BVP vienam asmeniui 2004 metais didžiausias buvo Liuksemburge, Norvegijoje ir Šveicarijoje. Mažiausias – Etiopijoje, Burundyje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Prognozuojama, kad toliau vyraujant dabartinėms ekonominėms tendencijoms, Kinija 2015 m. bus sukūrusi 27 proc. viso pasaulio turto. Kaip spėjama, Afrikos teritorijos tarptautinėje finansinėje arenoje ir toliau išliks nereikšmingos.

2002 metais 53 milijonai žmonių gyveno namų ūkiuose, kurių perkamosios galios paritetas siekė 200 JAV dolerių. Iš jų dauguma (58 proc.) gyveno Jungtinėse Valstijose.

Vakarų Europoje ir Pietų Amerikoje taip pat nemaža dalis gyventojų gauna nemenkas pajamas. Vakarų Europoje daugiausia uždirbama Jungtinėje Karalystėje, Italijoje ir Prancūzijoje. Pietų Amerikoje – Brazilijoje ir Argentinoje. Mažiausiai uždirbama Pietų Azijoje, Šiaurės Afrikoje, Rytų Europoje ir Vidurio Afrikoje.

Žmonės, besiverčiantys už 2 JAV dolerius per dieną ar mažiau, gyvena visiškame skurde. 2002 metais šiai kategorijai priklausė 43 proc. pasaulio gyventojų. Tokių lėšų turėjo užtekti maistui, pastogei ir vandeniui.

Vaistai, nauji drabužiai, mokslo priemonės į šį sąrašą nepatenka. Dėl to nestebina augančių susirgimų dėl netinkamos mitybos mastai, žemas išsilavinimo lygis ir trumpa gyvenimo trukmė. Nigerijoje ir Malyje 9 iš 10 žmonių gyvena už mažiau nei 2 JAV dolerius per dieną.

Praeityje 1900 metais Vakarų Europa išgyveno pramonės perversmą, atsirado gamyklos su darbo padalijimu. Tai padidino efektyvumą ir našumą. 1500–1900 metais asmeniui tenkanti vidutinė BVP dalis padvigubėjo.

1500 metais pagal vienam asmeniui tenkančią BVP dalį Europos teritorijos buvo vienos iš turtingiausių žemėje. Didžiausias BVP buvo sukuriamas Rytų ir Pietų Azijos regionuose, tačiau šios teritorijos buvo ir tankiausiai gyvenamos.

Regionai su mažiausiu BVP 1500 m. buvo Vidurio ir Pietryčių Afrika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)