Vygintas Gontis. Kitas požiūris į „Lietuvos krizės anatomiją“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Keynes 2011-04-04 00:02
Ar butu galima gauti nuoroda i tokia nesamone? O apskritai, kodel besaikis saliu (centrinio banko tiksliau, nes tai vienintele institucija, pabreztinai - nepriklausoma nuo vyriausybes, kuri gali spausdinti naujus pinigus) pinigu pasiulos didinimas yra blogai, tai ilgajame laikotarpyje akumuliuojama infliacija, kuri budama ypatinga didele pridaro nemazai zalos valstybei. Prie viso to, tie isivaizduojami nuliniai kreditai teikiami visuomenei nebutinai nukeliautu ten kur reikia: zmones gali neleisti pinigu vartojimui, arba jei ir leistu, tai nebutinai vidiniam vartojimui. Jeigu pinigai siem kreditam butu pasiskolinti is kitu valstybiu ar sukaupti isleidziant naujas obligacijas, o ne spausdinant pinigus ir imant juos is centrinio banko (ir tikrai ne su nulinem palukanom), bet kuriuo atveju tai pavirstu i isaugusia valstybes skola. Sis budas siek tiek realesnis Kinijai, nes ji bent jau pastaruosius pora desimtmeciu turejo aukstus BVP augimo tempus, kas leido netgi su deficitiniu biudzetu palaikyti reliatyviai maza valstybes skola. Bet netgi jei tai tinka Kinijai, tai nereiskia, kad tai tinka ir Lietuvai, paprasciausiai todel, nes mes neturime tokiu dideliu kilimo rodikliu, kas yra naturalu saliai su jau issivisciusia ekonomika (nelyginame su JAV).
Sauliux 2011-04-04 02:12
Žinot kaip sako Lietuvoj? - jei turi darbą, tai ir krizės nėra. O tie kur išvažiuot į užsienius dirbt nes čia mokesčiai nesveiki tai išvis. Tokie jau matau tipiniai abiturientai, kur turi bmw pitaką, močiutė pripasakojo, koks Kubilius blogas ir jis jau pabaigęs mokyklą nebemato čia perspektyvos likt. Kiti lieka, ir džiaugiasi ir kuo skustis neturi. Nėra čia taip kaip nupiešėt, kad juodukų kvartalas rodos ir vos ne žmonės nesulaukia 25m..Žmonės čia gyvena ir džiaugiasi, o toks siauras mąstymas tai ir nenuves toliau nei padavėjas anglyne. Sakot, jei žmogus moka suktis tai ir emigruoja? Atvirkščiai, jei žmogus moka suktis tai lieka, jei nemoka - emigruoja.
Jusc 2011-04-04 03:17
Sorry, bet man patinka tokie zmones... Kazkodel manau, kad visad liksi juodadarbis...
rokazaz 2011-04-04 05:04
Tie kurie rėkia koks Lietuvoj šūdas, nieko neįmanoma nuveikt, va lėksiu į užsienį ir kalnus nuversiu. Sorry, bet tikrai nusišnekat. Jei čia nesugebat kažko ypatingo nuveikt, nesugebėsit niekur. Niekas nieko ant lėkštutės nepaduoda. O išlėkt į visų išsvajota Londoną ir dirbt kokį šūdina darbą tai nemanau, kad svajonių gyvenimas.
Zergas 2011-04-04 09:02
bla bla bla..Jakeliunas dar 2007 skalambijo apie krize,tada visokie nausedos ji kvaileliu vadino,o dabar kas teisus?cia ir durnam aisku kad i betona "investavus" desimtis milijardu litu bus totali duobe nes tie inkilai negeneruoja jokiu pajamu.jei bent puse tos sumos butu nuejusi gamybos ar eksportui skirtu paslaugu sektoriui tai nemanau kad krize butu tokia gili.aisku ir praktiskai monopoline rinka visuose sektoriuose(isskyrus telekomunikacijas) neleidzia saliai bent kiek atsigaut nes monopolistai veikia praktiskai be apribojimu.ir kas baisiausia kad Lietuvoje jokiu isvadu is praeities nera ir nebus daroma,del vaizdo pakalbama,gal koki nereiksminga sprendima priima Seimas ir viso gero.
bahuriux 2011-04-04 10:07
Sitam pritariu.
immortallt 2011-04-04 10:46
Maisai su Japonija. Ir vel, valstybe jei turetu kalnus pinigu, galetu skolinti, o jinai ju neturi. Sukurti aparatui, o kad valstybe pati prades skolinti, tai gausis kaip kinijoj, kad partiniai prisiskolina po kelis simtus milijonu ir niekad negrazina.
Zergas 2011-04-04 11:07
o kodel visi turi moketi suktis?kodel saziningai dirbant paprasta darba esi pasmerktas gyventi nuo algos iki algos vos suduriant gala su galu?man labai idomu butu suzinoti koks % yra tu kuriems pavyko nuo 0 prasimusti,ir koks % tu kurie visa gyvenima verciasi per galva ir nieko neturi.cia visi gudruciai kalba jei labai stengiesi tai tau tikrai pavyks ir duoda kelis pvz sekmingu istoriju,bet kazkodel nutyli apie simtus ar net tukstancius tu kuriems nepavyko.kapitalizmas tokia jau santvarka kur visi negali gerai gyventi,vieni lobsta kitu saskaita ir siuo metu tai yra norma,taciau labiau civilizuotos salys stengiasi sumazinti socialine atskirti labiau apmokestindamos turtuolius,o Lietuvoj labiausiai apmokestinami ubagai,todel ir bega zmones is to durniu laivo
mobilunkas 2011-04-04 13:03
kad ekonomika augtu- butina dirbti, kuo maziau dirbanciu tuo blogiau, darbas turi but kuo ekonomiskesnis- pvz liftininko darbas beprasmis siais laikais, darbas turi but orientuotas i vertybiu sukurima, arba esamu nesugadinima, o ne dirbu kad valdyciau kita dirbanti, jam drausciau ir t.t.. beprasmiska 1 dirbt, jei tave kontroliuos 10 nekurianciu jokios materialios geroves. o mes einam , kad kuo maziau butu kurianciu ir kuo daugiau reguliuojanciu. tai kelias zemyn
Arthuras 2011-04-04 15:52
Ir pasimato visas lietuvių mentalitetas, net patys to, turbūt, nejaučiat. Dar nuo sovietinių laikų vis prisimenami "kombinuotojai" ir tokių žmonių gerbimas. Normalioje kapitalistinėje santvarkoje žmogus DIRBA, o ne SUKASI. Lietuviai sukasi, kad prasisukt, legaliai ar ne, tai priklauso nuo moralės, o vakaruose žmonės DIRBA kiekvienas SAVO darbus. Ir iš to gali pragyventi. Lietuvoje turi būti arba super geras, retas specialistas, arba "ala" verslynykas(kitaip tariant "suktukas"), kad padoriai gyvent. O ką kitiems daryt? Galų gale, ne kiekvienas nori suktis žemo lygio versle dėl pinigų, kitas galbūt nori ne tik teoriškai universitete ir kitur įgytas žinias taikyt, bet ir praktiškai jas pabandyt įgyvendint. O kiek LT intelektualaus verslo?..
Sarunas 2011-04-04 16:02
Pakankamai. Tik įrodyk darbdaviui, kad tu tas žinias turi ir sugebi jas įgyvendint.
Arthuras 2011-04-04 16:18
Deja, nepakankamai, turint omeny, kiek yra paleidžiama specialistų iš aukštųjų mokyklų. Kai kuriose srityse gal ir pakankamai, bet toli gražu ne visose. Kitas dalykas, kaip ir pats minėjai, niekas nenori investuot į žmogų, visada ieškoma gatavo produkto, kuris iškart duotų rezultatą. Tai ką tam jaunam žmogui daryt? Kur įgaut tos patirties, ypač turint ne tokią populiarią specialybę? Tik pabaigęs universitetą žmogus turi tik teorijos, o ją dar kažkur ir pamėginti taikyti reikia.
Simplicity 2011-04-04 16:30
Negaliu neįsiterpt Lietuvoj nėra verslo kultūros. Didžioji verslininkų dalis savo kelią pradėjo nuo stovėjimo turguje, mezginių ir kailių vežimo į Rusiją ar metalo vagysčių:) Net didžiai gerbiamas Romanovas prisipažino, kad jo verslo pradžioje visko buvo. Ar galima iš tokių "iz griazi v kniazi" (prasisiekėlių) tikėtis pagarbos ir inovatyvaus mąstymo? Bent mano akimis žiūrint, tai Lietuvos verslas vadovaujasi "išgręžk ir išmesk" principu- neapmokami viršvalandžiai, mokesčių slėpimas, psichologinis teroroas. (Patikėkit, žinau apie ką kalbu, o visų IT sferos atstovų prašyčiau nesikišt, nes jūs nežinot kas yra normalus darbas ) Dar geriau jei gręžiamasis yra mažiau išprusęs ir leidžiasi gręžiamas ir sutinka dirbti už sriubos "bliūdą". (Tai vadinama gebėjimu suktis) Ir nereikia čia stumt, kad "patys kvaili", kad nesimokė ir universitetų nebaigė, nes vargu ar atsakysit "TAIP" į sekančius klausimus. 1. AR EISIT DIRBTI KIRPĖJU UŽ 800LT/mėn. TURĖDAMI BAKALAURO AR MAGISTRO LAIPSNĮ? 2. AR KIRPĖJAS, DUONOS KEPĖJAS, VIRĖJAS YRA "MAŽIAU ŽMOGUS", NEI JŲ PASLAUGOMIS BESINAUDOJANTYS AUKŠTOJO MOKSLO RAGAVĘ ASMENYS?
nondescript 2011-04-04 17:30
Pritariu. Paaiškinkit man pavyzdžiui, kaip Lietuvoje reiktų suktis sąžiningam, nenorinčiam lipti per galvas, bet gerai savo amatą išmanančiam piliečiui? Dirbti visą gyvenimą už 800lt/mėn? Lietuvoje gerai gyvena tik spekuliantai ir įvairaus plauko aferistai (dar kitaip vadinami verslininkais), ir kol žmonės nesupras, kad vogdami iš kitų, iš tiesų apvagia tik save, tol niekas nepasikeis.
Sauliux 2011-04-04 17:45
Tai "sukimusi" vadinu tai, kad pirmiausia kiekvienas gali rinktis, ar dirbti rūbinėj ar padavėju ar kasininku ir visą gyvenimą rėkt, kad nesudarytos geros sąlygos tiems kurie "nenori suktis". Tai jeigu žmogus tinginys ir nori nieko nepabaigęs, dirbdamas prastą darbą gerai gyventi, tai tada tikrai geresnė vieta kur nors užsienyje, bet jei žmogus suinteresuotas savo, vaikų(ne kaip šitos visos rėkiančios motinos dėl pašalpų) ateities gerove tai jis ir "suksis", o kad ne kiekvienam pavyksta suktis ar prasisukti tai nu nežinau..čia kitaip sakant, jei nori tai gyvensi gerai, jei neįdėsi pakankamai pastangų tai nieko nepeši ir ilgai nelaukęs važiuosi anglijon dirbt padavėju ir galima bus girtis kaip ten viskas gerai. Nesakau, kad ten blogai viskas, bet tai ar įdomu bus gyvenime veikla tokia užsiiminėti, netobulėti niekur..
Simplicity 2011-04-04 18:07
Matau, turim arba paauglį arba tikrą tarybinio mąstymo reliktą. (Tiek vienu, tiek kitu atveju- labai labai siaurą akiratį). Reikia pagaliau suprasti ir įsisavinti, kad visos bendruomenės yra sudarytos iš skirtingo išsilavinimo, gabumų, pažiūrų, amžiaus, siekių narių. Kirpėjas gali visą amžių praleist kirpykloj, nes šis darbas jam tinka ir patinka. Šis žmogus su metais tobulės, tobulinsis kirpėjų kursuose, plės akiratį ir mokysis naujų kirpimų, dažymo technikos ir t.t., ir pan. Lygiai tas pats ir su virėjais, šaltkalviais ar vairuotojais. "Paprastų" profesijų specialistai neretai mokosi visą gyvenimą, kai tuo tarpu daugelis "aukštuomenės", atsėdėję 4 metus aukštojoj dirba visiškai su specialybe nesusijusius darbus (pvz., vadybininkais) ir ne tobulėja, o profesine prasme degraduoja. Normalioj bendruomenėj yra normalu, kai ir šaltkalviui ir gydytojui gaunamo atlyginimo pakanka normaliam pragyvenimui, kai Lietuvoj tiek šaltkalvis, tiek sąžiningas (jei tokių yra) gydytojas gyvena nuo algos iki algos. Sauliux, pats to nesuvokdamas sakai, kad užsieny yra geriau (" jei nori tai gyvensi gerai, jei neįdėsi pakankamai pastangų tai nieko nepeši ir ilgai nelaukęs važiuosi anglijon dirbt padavėju ir galima bus girtis kaip ten viskas gerai") ir būnant padavėju galima gerai gyvent. Vat dėl tų galimybių ir bėgama. Parodyk man bent vieną padavėją Lietuvoj, kuris būdamas viengungiu iš savo atlyginimo gali sau leisti išsinuomoti butą (ne bendrabutį), turėti automobilį ir dar kartą kitą per metus leisti sau pakeliauti (grįžimą į Lietuvą atostogoms irgi galim pavadint kelione). Manau kiekviena save gerbianti valdžia svajoja sukurti šalį, kurioje žmonės būtų gera gyventi ir į kurią norima atvykti, o ne išvykti.
Sauliux 2011-04-04 18:47
Tai jei jau mano požiūris siauras tai pats bent nestatyk į rėmus žmonių - "Matau, turim arba paauglį arba tikrą tarybinio mąstymo reliktą." Tai čia vėl gi, priklauso nuo aplinkybių, jei tau palankios sąlygos yra dirbti kirpėju, ar svajoji visą gyvenimą juo būti tai prašau, bet tai prieš pradėdamas savo karjerą turi jau žinoti, kokios perspektyvos jos, o ne pirma pradėti, o tada šaukt, kad blogai ir jau per vėlu persikvalifikuoti. Dėl to ir sakau, kad į svajonių Londoną išvažiuoja tie kurie toli nesiekia, kuriems gerai kai moka gerai ir nesvarbu ką dirbt.
Simplicity 2011-04-04 19:15
Atsakyk į šiuos du klausimus: 1. AR EISIT DIRBTI KIRPĖJU UŽ 800LT/mėn. TURĖDAMI BAKALAURO AR MAGISTRO LAIPSNĮ? 2. AR KIRPĖJAS, DUONOS KEPĖJAS, VIRĖJAS YRA "MAŽIAU ŽMOGUS", NEI JŲ PASLAUGOMIS BESINAUDOJANTYS AUKŠTOJO MOKSLO RAGAVĘ ASMENYS?
Arthuras 2011-04-04 19:35
Dabar jau nesistebiu, kad tavo toks požiūris. O požiūris paprastas: visi kirpėjai, kepėjai, vairuotojai, valytojai, paštininkai, santechnikai ir t.t. yra tiesiog prastesnė rasė, kuri ir neverta gyventi oriai. Tipinis lietuvis, nematantis toliau savo nosies. Tavęs nereikia į jokius rėmus statyt, tu jau esi juose. Kiekvienas žmogus turi rinktis mylimą darbą. Jei jis bus geras kirpėjas - puiku. Ir aš gerbiu tokius žmones. Kaip manai, jei visi galvos taip kaip tu (LT jau dabar daug kas taip galvoja), kas dirbs paprastus darbus? Nelaimė turėt tokius darbdavius, su tokiu požiūriu. VISŲ SPECIALYBIŲ ŽMONĖS TURI ORIAI PRAGYVENTI. Tiems, kuriems daugiau reikia įdėti darbo, tie kurie atneša daugiau naudos turi gyventi geriau. Bet nereiškia, kad kirpėjas turi centus skaičiuot ant bulvių ar kefyro. Va čia ir yra problema, kad žmogus neprivalo suktis, užsiiminėti kažkokia neaiškia veikla(populiaru: pirk ir parduok), kad pragyventų oriai. Jis turi gerai dirbdamas pagal savo specialybę normaliai gyvent. P.S nejau manai, jog užsienyje galima tik padavėjais ar indų plovėjais?..
nondescript 2011-04-05 01:25
Dėl tokių "perspektyvių specialybių" ieškotojų, kaip Sauliux, mes ir turim krūvą teisininkų, vadybininkų ir kitokio plauko specialistų iš kurių jokios naudos. Specialybę reikia rinktis ne pagal populiarumą, o pagal tai ką geriausiai sugebi, ir kas patinka.