Viršvalandžiai gali jus nužudyti  (9)

Kartais sakoma, kad nuo darbo dar niekas nenumirė. Tačiau mokslininkai nustatė, kad gali būti visiškai atvirkščiai. Pernelyg dideli darbo krūviai gali sukelti širdies smūgį, praneša „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visuomenės sveikatos ekspertai iš Londono Universitetinio koledžo nustatė, kad 11 valandų darbas per parą beveik dviem trečdaliais padidina širdies smūgio riziką, lyginant su darbu 7 ar 8 valandas. Šis stebėtinas rizikos padidėjimas prilygsta padidėjusiam širdies ligų pavojui, kuomet per parą miegama mažiau nei šešias valandas.

Kodėl ilga darbo diena didina širdies problemų tikimybę, stebėjimo (11 metų buvo stebima 7000 Londono Vaitholo gatvės (Whitehall Street) viešųjų institucijų darbuotojų sveikata) rezultatai nenurodo.

Tačiau manoma, kad svarbų vaidmenį atlieka stresas. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad žmonės su aukštesniu kortizolio (streso hormono) lygiu dažniau kenčia dėl širdies problemų. Tyrimo laikotarpiu 192 savanoriai patyrė širdies smūgį. Tie, kurie dirbo 11 valandų per dieną ir ilgiau pasižymėjo 67 proc. didesne rizika patirti širdies smūgį nei tie, kurie dirbdavo įprastą darbo dieną nuo septynių iki aštuonių darbo valandų.

„Mes parodėme, kad ilgas darbas yra siejamas su ypatingu širdies ligų rizikos padidėjimu, – pareiškė tyrimui vadovavęs epidemiologas, profesorius Mika Kivimiakis (Mika Kivimäki). – Be to, vertindami širdies ligų riziką, gydytojai turėtų atsižvelgti ir į paciento darbo valandų skaičių. Ypač susirūpinti reikėtų tais žmonėmis, kurie dirba viršvalandžius.“ Paprastai ieškodami širdies ir kraujagyslių ligų požymių, gydytojai vertina kūno indeksą, amžių, kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, diabeto faktorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)