Lietuvos šachmatininkė tapo Europos moterų šachmatų čempione  (8)

Šachmatai – ne mokslas ir ne technologijos. Bet jei ne vieną tūkstantį metų žaidžiamą intelektualinį žaidimą galima priskirti sporto šakoms, galbūt pasaulis nesugrius, jei mokslo ir technologijų portale pasirodys Lietuvai džiugi žinutė iš šachmatų pasaulio. O ji tokia: Europos moterų šachmatų čempionate, kuris vyko Gruzijoje, aukso medalį iškovojo Viktorija Čmilytė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos šachmatininkė Europos čempionate triumfavo pirmą kartą. Iki šiol čempionato V. Čmilytė tris kartus buvo iškovojusi sidabro medalį (2003, 2008 ir 2010 metais). Paskutinėje turnyro partijoje Lietuvos atstovė sužaidė lygiomis su Svetlana Matvejeva iš Rusijos. V. Čmilytė per 11 turų šveicariška sistema surinko 9 taškus – aštuonios pergales, vienas pralaimėjimas ir dvejos lygiosios.

Gruzijos sostinėje vykstančiose Europos moterų šachmatų pirmenybėse dalyvavo 130 šachmatininkų. Keturiolika pajėgiausių Senojo žemyno pirmenybių žaidėjų iškovojo kelialapius į pasaulio čempionatą.

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasveikino V. Čmilytę iškovojusią Europos moterų šachmatų čempionato aukso medalį.

„Sveikinu Jus, Europos šachmatų čempionate iškovojus pirmą aukso medalį! Tai reikšminga pergalė, kurią lėmė Jūsų valia, darbštumas ir talentas. Esate stipriausia Europoje, Jūsų pasiekimu didžiuojasi visa Lietuva. Dėkoju Jums už Lietuvos vardo garsinimą ir linkiu stiprybės bei sėkmės pasaulio čempionate“, – rašoma Prezidentės sveikinime.

Sportininkės tėvas, šachmatų specialistas Viktoras Čmilis teigė, jog jo dukra Gruzijoje žaidė labai stabiliai, išvengė duobių ir įrodė priklausanti planetos šachmatų elitui.

„Viktorija ir pernai buvo per žingsnį nuo aukso medalio, kurį prarado tik pralaimėjusi paskutiniame ture. O šį sykį ji žaidė užtikrintai nuo pat pirmos partijos ir pirmavo beveik viso čempionato metu. Šių pirmenybių lygis buvo, ko gero, pats aukščiausias per visą istoriją, todėl rezultatai parodo, kad Viktorijos klasė yra labai aukšta, ji patenka į geriausių planetos šachmatininkių dešimtuką“, – kalbėjo V. Čmilis.

Tiesa, specialistas iš Šiaulių neslėpė apmaudo dėl menko šachmatininkės finansavimo, kuris, jo žodžiais, kol kas neleidžia tikėtis sėkmę Europos čempionate pakartoti ir planetos pirmenybėse.

„Žmonės Lietuvoje šachmatus vertina, bet mūsų sporto valdžia žiūri kreivai. Viktorija jau seniai būtų tapusi pasaulio čempione, tačiau nėra paramos, nėra sąlygų. Pirmenybėse Gruzijoje ji vėl dalyvavo viena, be trenerio. Tai yra absurdas. Kol požiūris nepasikeis, kalbėti apie pasaulio čempionės titulą bus sunku“, – atsiduso V. Čmilis.

Remiantis FIDE klasifikacija, Lietuvoje yra 7 šachmatų didmeistriai: Eduardas Rozentalis, Viktoras Gavrikovas, Aloyzas Kveinys, Vidmantas Mališauskas, Darius Ruželė, Šarūnas Šulskis ir Viktorija Čmilytė. Viktorija Čmilytė patenka į geriausių pasaulio šachmatininkių dvidešimtuką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: