Lietuva gali prašyti EK leisti nekaitalioti laiko  (11)

Seimo Sveikatos reikalų komitetas siūlo Lietuvoje gyventi žiemos, o ne vasaros laiku. Trečiadienį komitetas be ilgų diskusijų apsvarstė siūlymus dėl laiko persukimo ir vienbalsiai nutarė palaikyti idėją Lietuvoje nuolat gyventi žiemos laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat Sveikatos reikalų komitetas siūlo atlikti išsamius tyrimus dėl laiko persukimo poveikio sveikatos, energetikos, transporto, aplinkos, turizmo, žemės ūkio sektoriams.

„Mes, išvadų rengėjai, susipažinę su visais siūlymais, vis dėlto manome, kad laiko kaitalioti nereikėtų. Pirmas toks rengėjų siūlymas. Kitas dalykas, kad mes galėtume siūlyti Europos Komisijai tobulinti šitą direktyvą, bet tobulinant reikėtų atlikti išsamius tyrimus – medicininius, galimą poveikį transportui, aplinkai, turizmui, energetikai ir visiems kitiems. Ir kad vienas iš lemiamų vaidmenų būtų visuomenės nuomonė, todėl siūlome atlikti reprezentatyvią visuomenės apklausą, nes teikiant Europos Komisijai siūlymą tas prašymas turi būti motyvuotas“, – komiteto posėdyje kalbėjo jo pirmininkas Antanas Matulas. 

Sveikatos reikalų komitetas yra pagrindinis svarstymuose dėl laiko pasirinkimo. Iki šiol už žiemos laiką jau pasisakė papildomas Seimo Ekonomikos komitetas. Jeigu komitetų siūlymams pritars Seimas ir bus gautas leidimas iš EK, laikrodžius rudenį suksime paskutinį kartą.

Projekte teigiama, kad „sveikatos požiūriu Lietuvos gyventojams palankiausia būtų gyventi laiku, atitinkančiu valstybės geografinę padėtį ir laiko juostą“.

Tuo metu Seimo narys Algimantas Dumbrava siūlė priimti nutarimą, kuriuo Vyriausybei būtų pasiūlyta atsisakyti sezoninio laiko, paliekant tik vasaros.

Vasaros laikas, laikrodį pasukant valanda į priekį, nuo 2003-iųjų metų įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį. Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis – į antrąją laiko juostą.

Daugelis Europos Sąjungos (ES) šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Pirmoji Europos Sąjungos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų priimta 1980 m. Ji numatė bendrą vasaros laiko taikymo pradžios datą. Pabaigos datą – paskutinį spalio sekmadienį – nustatė 1996 m. įsigaliojusi septintoji direktyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Liepa Želnienė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: