Priverstinis studentų įdarbinimas: prievolė ar išeitis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

_alvydas_ 2011-06-17 21:12
O negalima patį mokslą atpiginti tiem kas to norėtų. Man atrodo nuotolinis mokymasis kažkaip mažai išnaudojamas. Ypač jei žmogui žinios ne dėl diplomo/darbdavio, o kad savo verslą daryt. Kam jam tada išvis fiksuota mokymo programa? Nuotoliniu būdu galėtų mokintis tik to ko jam iš tikro reikia ir tol kol sugebės tai įsisavinti.
sabotan 2011-06-17 21:13
Manau gera ideja visai baigi studijas metus du padirbi pagal savo specialybe igauni patirties ir toi pacioje lietuvoje gausi normalu darba su normaliu atlyginimu aisku turi ir dirbt normalei. Gal mokiniai rinksis atidziau specialybes nors nes dabar renkasi kas popoleru o ne to kas patinka. O del algos aisku ja reikia kelti bet reikia kelti sveiku protu ir tinkamu metu . Ekonomikai pilnai atsigavus reik pakelt mokescius. As nelabai suprantu valstybes monetarines politikos krize kelia pvm kai reikia turto mokesti uzdet(normos ribose kas turi daugiau nei 1 nama tada moki mokescius). Na studentai baige universitetus dauguma ju nedirba pagal specialybe uzsieni. As su sia ideja sutinku kol darba siulo pagal tavo specialybe. Aisku jai jo nenori tai nereiketu nieko valstybei moket. Manau dauguma studentu ligtu nes dabar didziausias bedarbiu skaicius tarp baigusiu studentu. Ner patirties nenori priimt .
Vytax 2011-06-17 22:10
Nesame uždara valstybė su kontroliuojamomis sienomis, kaip kad Rusijoje ar Baltarusijoje. Todėl norime ar nenorime prekių kainos pas mus ilgainiui bus/yra panašios kaip ir vakarų valstybėse. O atlyginimai pas mus maži todėl kad statistinis mūsų darbuotojas sukuria kelis kart mažesnę vertę, nei kad vakaruose. Ir dar kartą kartoju tie visi dirbtiniai darbuotojų pririšimai absurdas. Daugiau būtų išleidžiama toms dirbtinėms studentų darbo vietoms išlaikyti, nei tie studentai pagamintų išviso per tą laiką. Nes sukurti darbo vietą yra viena, bet pasiekti taip kad ji neštų pelną tiek darbuotojui, tiek ir darbdaviui visai kita.
Arthuras 2011-06-17 22:34
Na, čia yra ekonomistų, tai man paaiškinkite, kodėl lietuvių darbo našumas mažesnis už, tarkim, anglų?
blizzard 2011-06-17 23:14
Kas taip sakė? o jeigu sakė tai turiu kelis variantus, nors aš ne ekonomistas a) Maži atlyginimai kurie neskatina daug dirbt b) didelės kainos kurios skatina politiką kiek uždirbu tiek prageriu iš to eina politika kad dirbt neapsimoka.. aišku skatina ir taupymo politiką, kas neskatina verslo ir prekybos Lietuvoje. c) Motyvacija dirbt kurios stoka priveda prie pirmų dviejų variantą.. d) Kai kurie daug dirba, todėl dažnai būna išsekę.. e) kai kurie Lietuviai tynginiai, bet tokių visur yra ne vien Lietuvoj.. Taigi, aš asmeniškai pirmą kart girdžiu kad Lietuvių darbo našumas mažesnis lyginant su anglų, nes logiškai mastant lietuviai kaip tik ten dirba dėl to kad jų našumas gana didelis.. ne vien dėl algos, darbdaviui būtų logiška anglui sumokėt daugiau jeigu jis našiau dirbtų.. bet akivaizdu, kad to nėra..
zamolskis 2011-06-18 01:54
pas mus salyje nera normalaus verslo. visur kur dideli pinigai - prikurta monopoliju. valdzia daugiau niekuo neuzsiima, kaip tik monopoliju palaikymu ir gyventoju teisiu pardavinejimu naujoms monopolijoms. o del studentu - tai pilna darbo birza su aukstaisiai. tokio pasiulymo neimanoma realizuot nei teoriskai nei praktiskai. nera cia ka ir diskutuot - nusisnekejo tautos isrinktasis eilini karta.
Sokantis Debesis 2011-06-18 02:15
kas trukdo padaryti tokia studentu finansavimo sistema kokia yra anglijoje ? bent jau panasia jei visiems norintiems paskolas suteikti neleistu biudzetas. Manau dauguma zinot kad UK studentams valstybe siulo paskolas mokslams be palukanu ir neribotam laikui. paskolas studentai grazina po savo studiju, ir tai tik tada jei metinis uzdarbis yra bent 15,000£ tad jei sedi be darbo valstybe is taves nereikalaus pinigu, o jei apskritai busi toks nevykelis kad nesugebesi po to uzdirbti daugiau 15K£ per metus tau tos skolos is vis nereikes grazinti. O grazinama berods po 9% nuo kiekvienos algos. Tad kodel lietuva negali panaikinti to nemokamo aukstojo issilavinimo, ir vietoj to, su studentu pasirasyti sutarti pagal kuria jis isipareigos grazinti pinigus po mokslu, nesvarbu ar jis dirbs lietuvoj ar uzsienyje. Tas studentas i afrika po mokslu nepabegs kad nereiktu grazint paskolos, o vaziuos i civilizuota saly kur nuo paskolos grazinimo nepasislepsi. Manau net nebutu tokios minties negrazinti paskolos savo valstybei kuri tau suteike aukstaji issilavinima, kelia i geresni gyvenima.
Simplicity 2011-06-18 11:48
Baikit jūs su tom paskolom... Paskolas yra turtingųjų išmislas Bepigu tūkstančius mokslams imt, kai žinai jog baigęs mokslus tuos tūkstančius per pirmus porą metų atiduosi. (O kiek dar tokių, kurie besimokydami susiranda kokį "part-time'ą" ir pradeda pinigus paskolos atidavimui kaupt...) Tokiam ubagų krašte kaip Lietuva (pasižiūrėkit GINI koeficientą) retas ryšis pasiimt paskolą studijoms, nes ir paskolą būstui gan sunku išsimokėt. Daug paprasčiau bus pabėgt į užsienį užsidirbt pinigų studijoms ar net pasilikt ten studijuot. Niekur nuo emigracijos nepabėgsi, galima nebent tik sienas uždaryt. Kaip jau rašiau, valdžia turi paruošt kažkokią strategiją, susėst su verslu ir pažiūrėt ką dar be pigios darbo jėgos gali pasiūlyti užsieniui. Turint kažkokią aiškią strategiją ir ateities viziją jau būtų galima valstybės lėšas nukreipti reikiama kryptimi. Pvz., žinant jog Lietuva gali paruošti ypatingai gabius medikus, būtų galima užsiimti medicininiu turizmu (kaip tai daro visokie Tailandai). Lietuva gan neturtinga šalis jei lyginsim su Vakarais, tad rinka lyg ir būtų. Iš pradžių, kad ir valdiškas sektorius, o po to netruktu konkurenciją sukurt ir privatininkai. Pora tyrimų centrų ant Lietuvos ir jau galima užsiimti protezų, implantų ir įtvarų gamyba Lietuvoj. Per kažkurį laiką susiformuotų ir stiprūs vietiniai prekiniai ženklai, populiarūs Centrinėj ir Rytų Europoj. Taip būtų sukurtos darbo vietos gydytojams, mokslininkams, inžinieriams, paprastiems darbininkams. Nors aš čia iš lempos pavariau, bet gi visai realu kažką panašaus sugalvot ir įgyvendint valstybės lygiu.
Webbus 2011-06-18 12:30
Todel, kad Lietuvoje labai daug verslu paremta principu "perku pigiai, parduodu brangiai". Taip nesukuriama praktiskai jokia pridetine verte, tik pabranginamas produktas. Kitas dalykas - kokioje Vokietijoje yra labai daug pramones, pvz auto gamyba. Tai sukuria milziniska pridetine verte, del to jie gali darbuotojams moketi dideles algas. Tuo tarpu lietuvis, gamindamas spintas ar siudamas drabuzius jos tiek nesukuria, todel ir gauna maziau. Dar vienas aspektas - kad ten del brangios darbo jegos yra labai daug kas automatizuota. Taip reikia maziau darbuotoju, bet tada tiems "keliems" dirbantiems gali moketi dideles algas. Tuo tarpu lietuvoje viskas eina ant to, kad verslas pelningas tol, kol dirba daug pigios darbo jegos (nes daug maziau procesu yra automatizuota/robotizuota). Kai tik pabrangsta darbo jega (pakyla atlyginimai), is karto tas verslas tampa nebekonkurencingas. O kad koks fabrikelis viska automatizuotu/robotizuotu - reikalingos milziniskos investicijos, kapitalas. O siaip sitas siulymas yra absurdiskas ir jis tikrai nebus priimtas. Kita vertus tie, kurie dabar studijuoja nemokamai gali buti ramus, nes tokia prievole gali ivesti tik naujiems studentams po istatymo priemimo. Dabartiniai studentai yra pasirase sutartis su universitetais ir ten jokiu prievoliu nera numatyta. T.y. negalima keisti zaidimo taisykliu jam prasidejus. Jeigu pakeis - tik naujai stojantiems. O tada tie naujai stojantieji jau zinos apie sitai ir pagalvos ar apskritai apsimoka pradet studijas LT bei pasirasyt po vergoves kontraktu. Kaip bebutu, dziaugiuosi studijuodamas privaciame universitete ir mokedamas is savo kisenes uz studijas - bent niekam nesijausiu skolingas ir nepriristas prie kazkokiu apstrakciu darbo vietu.
Sokantis Debesis 2011-06-18 15:48
Manau suteikti aukstaji issilavinima studentams kurie po studiju isvaziuoja i uzsieni, dar turtingesniu saliu ismilsas. Tu matyt vienas is tu kurie nori viska gauti dykai. Su tokiu mastymu lietuva tikrai bankrutuos.
Simplicity 2011-06-18 16:19
O tau neatrodo, kad Europoje yra daug universitetų, kuriuose ir studijų kokybė geresnė ir mokslas pigesnis? (Yra net gi tokių, kuriuose mokslas nemokamas) Privertęs už mokslą mokėti visus, tu dar labiau paspartinsi emigraciją. Jei išvažiuoja išsilavinimą įgiję už dyką, tai kodėl neturėtų išvažiuot studijavę už savo lėšas jei užsieny moka geriau? Kam kokiam medikui krapštytis Lietuvoj už lietuvišką "valdišką" atlyginimą jei galima krapštytis vakaruose už vakarietišką? Jau ne kartą rašiau, kad draudimais ir represijom nieko nelaimėsi. Reikia turėt kažkokią strategiją ir jos laikytis. Jei valstybė neturi aiškios vizijos, o dangstosi tik abstrakčiais lozungais, tai belieka tik "parsidavinėti" užsienio kapitalui ir galvot kaip sulaikyt paskutinius, kad neišsibėgiotų. Tik bėda ta, kad teikiant tik paslaugas gerai negyvensi, nes visada atsiras pigesnė šalis. Tas pats ir su Barclay'um bus- šiandien jis Lietuvoj, o po metų gali būt jau Latvijoj, Estijoj ar Pakistane. Jei Lietuva būtų normali šalis, tai būtų ir normalus verslo ir valdžios bendravimas, o ne taip kaip yra dabar- verslas neranda reikiamų specialistų, nes valstybė už mokesčių mokėtojų pinigus kepa "prestižinių specialybių" niekam nereikalingus būsimus bedarbius ar emigrantus (teisininkus, ekonomistus, vadybininkus, karininkus ir t.t.).
Sokantis Debesis 2011-06-18 17:34
Jei lietuvos universitetu kokybe ir kaina butu tokios beviltiskos niekas ir dabar uz tas studijas nemoketu, ir vaziuotu visi i tuos pigesnius geresnius uzsienio universitetus. Visgi nemazai moka uz tas studijas... Ir kokia cia beda matai jei mediko specelybe igaves zmogus isvaziuoja i uzsieni ir is ten grazina ta paskola lietuvos valstybei ? paskola be palukanu, ir jos grazinimas tik uzdirbant tam tikra suma yra geriausias variantas. Lietuva tiesiog nepajegi suteikti nemokama aukstaji issilavinima busimiems emigrantams. Manau tai tiesiog absurdas, gi tikrai dauguma geru specelistu isvaziuoja po studiju ir lietuvai neduoda nieko atgal, gi tu pats moki mokescius kad busimi emigrantai igautu nemokama aukstaji isilavinima. Negi tau taip baisiai atrodo paskolos grazinimas atskaiciuojant nuo algos nedaugiau 9% ? tiems kas izvaziuoja i geras vieteles uzsienyje tas paskolos grazinimas tikras juokas, nemanau kad kas spyriotusi uzdirbdami gerus pinigus po truputi grazinti ta paskola uz mokslus. Netgi tie kurie neisvaziuoja galetu ja po truputi grazinti, tik reiktu nustatyti protinga riba nuo kurios prasidetu paskolos grazinimas, gi nekalbu apie nuskaiciavimo nuo minimumo. tarkim pradedi uzdirbti 2500, nuo tos sumos beveik 9% mokesi valstybei kol grazinsi paskola. Tai tikrai geriau nei dabartinis nemokamas aukstasis. Prisimink kad tu pats moki ir mokesi uz ta nemokama moksla busimiems emigrantams kurie isvaziave neideda i biudzeta ne cento. Gal pradekim ir afrikos vaikams visi siusti pinigus uz aukstaji moksla ?
Simplicity 2011-06-18 19:26
Daug lengviau yra sumažinti valstybės finansuojamų vietų nei sukurti visą mechanizmą, kuris užtikrins paskolų išdavimą ir jų grąžinimą. Vien tik administravimas kiek atsieis, o ir Lietuva nėra tokia turtinga, kad sugebėtų visiems norintiems paskolas suteikt. Nori tu to ar ne, bet reiks lįst į bankus ir susitaikyt su jų keliamais reikalavimais. Kaip jau rašiau, valstybei reikia aiškios strategijos. Reikia, kad verslas ir valstybė dirbtų drauge, o ne taip kaip dabar. Kai bus ruošiama tai ko reikia ir tiek kiek reikia, tai ir studijų kokybė bus geresnė ir pinigų susitaupys. Būtų galima pinigus nukreipt kita linkme. Kas bus mažiau gabus, bet labai motyvuotas- galės susimokėti pats ar pasiėmęs paskolą. Šiaip, lietuviškas aukštojo mokslo diplomas užsieny nėra labai vertinamas. Ten jie labiau vertina savo kraštų diplomus p.s. Aš jau kelis metus jokių pinigų į Lietuvos kasą neįnešu. Susidaro ten vienas kitas litas per PVM, bet jokio GPM ar PSD.
blizzard 2011-06-18 19:56
Tai reiškia studentas yra kaltas kad jis gavo nemokamą vietą pasimokė ir supratęs kad negali išgyvent ar kad ten geriau, emigravo? Tai reiškia kad kažkas akivaizdžiai susimauna, bet savo klaidas bando kompensuot kitų žmonių vergove.. Pagal tave studentas turėjo maldauti kad jį priimtų už minimumą nes tokiu būdu jis sukurs valstybei pinigų ir tokiu būdu su ja atsiskaitys? Man asmeniškai yra įdomi nuomonė, neva mes, ar tie kurie nemoka už mokslą, yra skolingi valstybei, kuri juos išmokino už dyką... kas verčia prieiti prie tokios nuomonės? mes mokam mokesčius, mes perka iš prekybos centrų, nuo mūsų nuskaito pvm ir t.t. ką mes skolingi? Dabar mokslas yra visiškai normalus ir suprantamas dalykas.. jeigu taip ir toliau tuoj būsim skolingi už orą.. Juk kalbam apie mūsų pačių pinigus, kuriuos mes neva esam skolingi valstybei kurią patys sudarėm? wtf? nesugebat ruošt moksleivių, tai nx tada išvis paliekat tų nemokamų vietų? palikit tik tiem kuriem reikia, o ne 50proc. ar kiek dabar yra. Bet jeigu darytų taip, tai tada tikrai visi emigruotų ir universitetai nesurinktų mokinių ir bankrutuotų. Ir išvis kaip čia yra kad aš gyvendamas savo žemėj, savo valstybėj lieku jai skolingas kad ji mane išmoko? tai aš savo žemėj gyvenu ar ne savo? O jeigu valstybė nesugeba daugiau užtikrint mano gyvenimo, tada garbingiau yra pasilikt ir mirt badu nei emigruot ir judėt toliau? Tai kaip čia gaunasi? panašiai kaip su mergaitėm kuriom nuperka saldainį ir įsisodiną į furgoną su niauktais langais..
Sokantis Debesis 2011-06-18 20:09
Jeigu butu ruosiama tik tai ko reikia o ne ko nori pats zmogus, emigracija tikrai padidetu. Tu sutiktum savo norima ir megstama sriti iskeisti i maziau tave dominanacia ? nemanau, vaziuotum ten kur galetum gauti tai ko nori tu, ypac kai kitur studijos net nemokamos, kaip tu pats sakei... Jei skaitei mano posta tai as nesiulau visiems suteikti paskolas, tai nerelu. Realu pakeisti tas nemokamas vietas i mokamas, i paskolas be palukanu ir ju grazinima su tokiomis salygomis kuriomis nenuskurstu studentai po studiju. Gal ir kainuotu tas administravimas, bet bent jau i pliusa eitu, o ne i minusa kaip dabar. O kad maziau gerbiami musu diplomai uzsienyje tai irgi maza problema, tas kas tures planu po studiju vaziuoti svetur, pamastys kad jam labiau apsimoka iskarto vaziuoti ten studijuoti, lietuva tokiu atveju nieko nepraras, nes zmogus jau turi minciu isvykti, vargu ar ji dbr sulaikysi kai sienos atviros... o kas panores isvykti jau sutidjuodmi, paskola mokes is ten, kas jam tie keli banknotai per menesi mokant is geros algos, daugiau uzdirbs greiciau ir atiduos. O atiduos kitiems laukiantiems valstybes apmokamu studiju su paskola be palukanu. galutiniam rezultate vietu taip finansuojamu tik padauges. O isvykstanciu studijuoti i nemokamas vietas gali sumazet, daugiau pasiliks leituvoj, gi yra tokiu kurie noretu pasilikti lietuvoje, tik neikanda studiju kainu, vienas is tokiu, as..
Sokantis Debesis 2011-06-18 20:23
Nesupyk bet kalbi vejus, perskaityk mano postus pirma po to reisk savo keista nepasitenkinima... Ir nustokit jus noreti visko uz dyka, dabartiniai mokesciai matomai nesurenka tiek pinigu kad suteiktu visa pusiska issilavinima, mano galva valstybe turi suteikti visiems norintiems nemokama vidurini isilavinima, o norintiems daugiau suteiktu realiais salygas ir i geresni issilavinima, paskola be palukanu, kuria moketu tik pasiekus tam tikra uzdarbi realiausiais variantas. kas cia blogai ? nesugebesi uzdirbti po studiju tiek kad sugebetum moketi po kelis simtus litu uz paskola nemokesi, turesi tapati nemokama moksla. kur problemas matai ? Tu turbut vienas is tokiu kuris taipogi nesutinka kad uzdirbantis daugiau turetu moketi daugiau mokesciu, lai viena tautos puse maudosi piniguose, o kita valgo trupinius nuo stalo. Atsibusk, tik sapnuosa sninga bananais ir ledais.
Simplicity 2011-06-18 20:43
Nesuprantu aš tavęs. Tu bent skaitai ką aš rašau? Bent kol kais man atrodo, kad nesusišnekam. Beje, kas tau trukdo dabar pasiimt paskolą ir eit studijuot? Kuo kalti kiti, kad tau į VF nepavyko įstot? Jei padarys visas mokamas vietas, tai tau nuo to geriau bus ar manai, kad studijų kaina sumažės?
_alvydas_ 2011-06-18 20:58
Iš kur išvis atsirado nuostata (kaip ir kodėl susiformavo), kad bendruomemė turi remti gabiausius? Gal jiem ir taip jau pasisekė labiau nei kitiem? Nebent bendruomenei iš to būtų reali nauda realioj perspektyvoj. O jei ne?
Sokantis Debesis 2011-06-18 20:58
paskola is banku ? aciu, bet as radau geresnes salygas UK. Kaltint nieko nekaltinu, tik esu isitikines, UK taikoma sistema pritaikius lietuvoje butu geriau, nei toliau laikyti tokia pat. Del manes tie lietuvos politikai gali visa lietuva isparduoti, manes tai kaip ir nebeliecia, net nebematau kuom galiu didziuotis budamas lietuviu... tiesiog issakiau savo nuomone.
Arthuras 2011-06-18 21:04
Būtent, bendruomenei iš to yra nauda. Neremkit tų gabiausių, JAV tokių tik ir laukia.