A. Guoga: neemigruokit – Lietuvoje verslą padaryti daug lengviau  (33)

Netradicinis verslininkas, inovatorius, šių laikų filantropas. Didžiąją gyvenimo dalį iki šiol praleidžiantis užsienyje, Antanas Guoga vis giliau leidžia šaknis Lietuvoje – savo energiją, žinias ir lėšas jis skiria investicijoms į lietuvišką verslą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau kaip 100 žmonių darbuojasi jo įkurtos tarptautinės bendrovės „iBus Limited“ Lietuvos padalinyje, kurdami ir aptarnaudami dešimtis populiarių tarptautinių interneto tinklalapių, jam priklauso lietuviška lažybų bendrovė „TonyBet“, sėkmingai veikia interneto ir televizijos projektai.

Bet apie tai galėtume neužsiminti nė vienu žodžiu – užtektų pasakyti, kad būtent A. Guoga pernai ištiesė pagalbos ranką Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei: jeigu ne jis, bronzą iš pasaulio čempionato Turkijoje parvežę vyrai galėjo iš viso nedalyvauti varžybose...

Pokeris buvo galimybė užsidirbti

Vieša paslaptis, kad Antanas pradinį kapitalą savo verslo pradžiai uždirbo žaisdamas pokerį.

„Pokeris man buvo ne tik žaidimas. Tai buvo galimybė užsidirbti pinigų verslo pradžiai. Bet nors pradinį kapitalą aš įgijau prie lošimų stalo, kitiems taip elgtis nepatarčiau. Taip pasiseka tik labai nedidelei daliai lošėjų, o ne vienas gali ir labai skaudžiai prasilošti“, – atvirai sakė jis.

Paklaustas, ar mes iš prigimties esame verslūs, ar aplinkybės mus tokiais pavertė, A. Guoga „Balsas.lt“ sakė, kad lietuviai išskirtiniai žmonės, o Lietuva yra išskirtinė šalis.

„Lietuva išskirtinė šalis. Žmonės labai nori gyventi geriau, labai stengiasi kuo daugiau pasiekti. Dėl to taip daug ir į užsienį važiuoja – visi įsivaizduoja, kad užsienyje daug lengviau ko nors pasiekti. Bet tiems, kurie norėtų ko nors siekti moderniųjų technologijų srityje, patarčiau dirbti būtent Lietuvoje, o į užsienį eksportuoti savo žinias ir produktus“, – patarė verslininkas.

Anot A. Guogos, mūsų šalyje yra kelios sritys, kuriose Lietuva jau turi ir gali dar labiau įsitvirtinti pirmaujančiose pozicijose pasaulyje. Vien jų – bankinės technologijos, el. bankininkystė.

„Kodėl taip atsitiko? Lietuvoje šios technologijos pradėtos diegti prieš 10 metų, viskas prasidėjo nuo nulio. Ir informacinių technologijų (IT) specialistai sukūrė patrauklius rinkai produktus. Ką nors kurti nuo nulio – daug paprasčiau negu keisti seniai veikiančią sistemą, – aiškino jis. – Daug perspektyvų matau ir žemės ūkyje. Čia IT dar tik ateina. Ir būtent čia aš matau dar vieną nišą Lietuvos IT specialistams. Yra labai daug nišų Lietuvoje, kurias reikia užpildyti ir bus galima gerai gyventi niekur neišvykstant“.

Paprašytas atskleisti sėkmingo verslo receptą arba patarti, iš kur gauti pradinį kapitalą ir iš viso – nuo ko pradėti, verslininkas priminė savo ir I. Laurs'o istorijas.

„Ilja istorija parodė, kad didžiulio kapitalo nereikia, galima dirbti iš namų. Tada sąnaudos bus mažos. Būtent IT srityje tai patogu – kolektyvas nedidelis. Bet reikia suburti tokį kolektyvą, kuris nori aukotis bendram tikslui, nes mokėti didžiulių atlyginimų iš pradžių niekas negali. Man atrodo, lietuviams būdinga, kad mes galim susijungti bendram tikslui ir kartu pasiekti ko norime. Tik reikia pasitikėti vienas kitu“.

„Ir mano sėkmės istorija panaši, – tęsia pasakojimą A. Guoga. – Aš ne vienas viską padariau. Tai komanda, kurią Lietuvoje iš pradžių sudarė trys žmonės. Taigi, man atrodo, kad reikia pradėti nuo mažų dalykų, bet padaryti juos savo jėgomis. Rasti nišų ir dirbti - tokių sėkmės istorijų Lietuvoje yra daug“.

Lietuvoje pradėti verslą lengviau

Jauniems žmonėms, kurie ketina išbandyti save versle, A. Guoga pataria nenusivilti, jeigu pirmieji projektai nepateisins vilčių. Anot jo, apie tai niekas nesigiria, bet dažnas dabar garsus verslininkas taip pat pradėjo nuo nesėkmės. Jis taip pat patarė netrypčioti vietoje – jeigu per metus toje srityje, kurioje pradėjote dirbti, neatsivėrė perspektyvos – laikas ieškoti kitos galimybės.

O svarstantiems, likti Lietuvoje ar keliauti į kitą šalį, A. Guoga pataria neskubėti.

„Užsienyje daug sunkiau pradėti verslą negu Lietuvoje. Lietuvoje daug mažiau reikia kapitalo. Bet nepamirškite, kad verslas nepradedamas nuo pinigų – turi turėti idėją, žmones. Jeigu tai turi – gali viską padaryti“.

Dar vienas A. Guogos patarimas būsimiems verslininkams – netapti darbuotojams vien „šefu“.

„Neužtenka duoti kolektyvui normalų atlyginimą. Žmonėms reikia motyvacijos, juos reikia įjungti į verslą. Jeigu galvosi, kad jie tik darbuotojai, kuriuos tu išnaudoji, nebus gerai. Turi būti bendravimas. Įkvėpti žmones labai svarbu. Gal mes ne visi turim tokių žinių? Neretai matau, kad darbuotojai tik atlieka funkciją, bet nėra vertinami kaip žmonės. Jeigu tu didelis bosas, šefas – nereiškia, kad jie tau turi lenktis. Turi rasti ryšį su žmonėmis, kartu praleisti daug laiko, kad jie tikėtų tuo, ką tu darai. Jeigu tai pasieksi, tavo įmonė turės daug didesnį potencialą“, – aiškino verslininkas.

Paklaustas, kas jis dabar – užsienio lietuvis, dirbantis Lietuvoje, ar jau „vietinis“, A. Guoga sakė vis dar laikąs save užsienio lietuviu.

„Šiuo metu dar gyvenu Anglijoje, taigi esu užsienio lietuvis. Lietuvoje per metus praleidžiu daugiausia 2-3 mėnesius. Bet ne todėl, kad man čia nepatinka, – aiškina verslininkas. – Mano širdis tikrai yra čia, bet galimybės neleidžia čia gyventi“.

Verslo projektus ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Anglijoje, Amerikoje, Australijoje vystantis vyras aiškina, kad gyvena Londone dėl to, jog iš šio miesto patogiau viską koordinuoti.

„Lietuva turi šiokių tokių susisiekimo problemų. Tie persėdimai labai apsunkina gyvenimą žmogui, kuris turi daug keliauti. O iš Londono gali bet kurią pasaulio vietą greitai pasiekti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Birutė Žemaitytė
(28)
(4)
(21)

Komentarai (33)