Nesaugiausios pasaulio vietos  (3)

Pasaulyje dažnos ne tik gamtinės stichijos, ligos, karai – nereti ir žmogžudžių, prievartautojų, vagių išpuoliai. Tai – tik kelios pagrindinės priežastys, dėl kurių gyventi gimtojoje planetoje nėra visiškai saugu, rašo portalas „Business Insider“. Be abejo, su pavojais susidurti galima bet kurioje pasaulio valstybėje, mieste, mažame kaimelyje – nukentėti galima ir nuo savo paties sukurtų išradimų. Tačiau kai kurių pasaulio vietų galbūt tiesiog derėtų vengti. Verslo naujienų portalas „Business Insider“ išskyrė, jo redakcijos vertinimu, 10 nesaugiausių pasaulio valstybių. Diskutuotina, kodėl dešimtuke nėra, pavyzdžiui, Libijos, Sirijos ar kurios nors kitos valstybės, į kurią vargu ar ryžtumėtės keliauti, pavyzdžiui, su savo atžalomis. Tačiau tam tikros šio dešimtuko tendencijos yra gana aktualios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. JAV – žmogžudystės Jungtinės Valstijos iš Vakarų valstybių išsiskiria šokiruojančiai dideliu ginkluotų žmogžudysčių skaičiumi per metus. Iš viso kasmet JAV nužudoma daugiau kaip 8,7 tūkst. žmonių. Antroje vietoje pagal žmogžudysčių skaičių Vakarų valstybių gretose yra Vokietija (381 žmogžudystė per metus). Visoje šalyje (JAV) yra įregistruota daugiau kaip 200 mln. ginklų, o įkalinti daugiau kaip 2 mln. žmonių. Kiekvieną dieną JAV yra įvykdoma vidutiniškai po 50 žmogžudysčių. Kasmet sunkvežimių avarijose žūsta 5 tūkst. žmonių, 6 tūkst. pėsčiųjų žūsta keliuose, dar 31 tūkst. JAV gyventojų nusižudo. 9. Brazilija – gaujų smurtas Nepaisant augančios ekonomikos, didžioji dalis Brazilijos gyventojų vis dar gyvena skurde. Šių sunkumų pasekmė – vienas didžiausių žmogžudysčių skaičių pasaulyje. 100 tūkst. gyventojų vidutiniškai tenka 32,5 žmogžudystės, 88 proc. kurių yra įvykdomos šaunamaisiais ginklais. Nekontroliuojamas gatvių nusikalstamumas, gaujų smurtas, vagystės ir žmonių pagrobimai yra Rio de Žaneiro ir San Paulo miestų kasdienybė. Net šalies paplūdimiuose ne visada saugu: smarkios potvynių bangos ir ryklių užpuolimų tikimybė atostogas šioje šalyje gali apkartinti nemalonumais. 8. Pietų Afrikos Respublika – seksualiniai užpuolimai Pietų Afrikos Respublika (PAR) yra antra pasaulyje pagal žmogžudysčių skaičių – 100 tūkst. gyventojų vidutiniškai tenka 51 žmogžudystė. Kasdien šioje šalyje yra nužudoma apie 50 žmonių, šalis yra trečia pasaulyje pagal mirtingumo rodiklius. PAR yra vadinama „pasaulio išprievartavimų sostine“. Dar didesnį pavojų šalyje kelia tai, jog joje gyvena daugiau kaip 10 mln. gyventojų, užsikrėtusių ŽIV. Pavojingiausia profesija šioje šalyje yra ūkininkas – šio amato atstovai žmogžudžių aukomis tampa dažniausiai. 7. Burundis – vaikai-kariai Maža Burundžio valstybėlė susiduria su įvairaus tipo pavojais. Bene opiausia problema yra priešrinkiminis smurtas, kuris kyla dėl tarpusavyje nesutariančių politinių partijų ir jas su ginklais rankose palaikančių jaunimo grupių. Šalyje taip pat aktuali ir ŽIV problema, nuo kurios per metus miršta maždaug 15 tūkst. žmonių. 1 tūkst. Burundžio gyventojų vidutiniškai tenka 10 mirčių.

6. Antarktida – gamtos stichijos

Karas ar žmogžudystės tikrai nėra pagrindinė šio žemyno problema – pavojų čia kelia pati gamta. Tarp tokių gyvybei pavojų keliančių reiškinių yra katabatiniai vėjai, pasikartojančios pūgos ir pakrantėje siaučiančios ciklonų audros. Prie viso to dar galima pridėti tai, kad oro temperatūra neretai nukrinta iki –70° C.

Pasiklydus Antarktidoje, tikimybė surasti kelią atgal yra labai maža, o tikimybė susirasti maisto ar ligoninę, kurioje galėsite pasigydyti, yra praktiškai lygi nuliui.

5. Afganistanas – antžeminės minos
Afganistane praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo padėta per 12 mln. sovietinių antžeminių minų, kurios kasmet pražudo šimtus gyventojų. Afganistanas šiuo metu yra antras pagal žmonių mirtingumo rodiklį, turi antrą didžiausią vaikų mirtingumo rodiklį, o vidutinė gyvenimo trukmė siekia 45 metus. Šalyje taip pat yra didelė rizika susirgti mirtinomis ligomis.
Dažnas reiškinys Afganistane yra savižudžiai sprogdintojai, teroro išpuoliai bei ginkluoti narkotikų prekeiviai. 4. Somalis – badas Nors Somalis į pasaulio dienraščius patenka dėl savo jūros piratų, tačiau žemyninė šalies dalis yra ne mažiau pavojinga. Keliautojams yra patariama vengti apsilankymų Somalyje dėl kelių priežasčių: plačiai paplitusios anarchijos, korupcijos, nepakankamos valstybės kontrolės ir bado. Separatistai ir toliau skaldo valstybę, o atsakydama į tai, šalies kariuomenė į savo gretas priima vis daugiau vaikų. 3. Sudanas – pilietinis karas Neseniai įvykęs Sudano skilimas į Sudaną ir Pietų Sudaną neatnešė taip lauktos taikos. JAV įspėjo savo piliečius vengti keliauti į Pietų Sudaną dėl nepakankamos valstybės apsaugos bei bet kuriuo metu galinčių kilti gaujų susirėmimų. Sudane yra didelė tikimybė užsikrėsti mirtinomis ligomis, tuo tarpu Pietų Sudanas pagal vaikų mirtingumą yra 6-tas pasaulyje. Per paskutinius 50 metų dviejuose pilietiniuose karuose čia žuvo per 2 mln. gyventojų. 2. Kolumbija – žmonių grobimai Dvi didžiausios Kolumbijos saugumo problemos yra žmonių grobimai ir prekyba narkotikais. Nepaisant sumažėjusios Kolumbijos ginkluotųjų revoliucinių pajėgų (FARC) galios ir populiarumo, šios ir kitų narkoteroristinių grupuočių vykdomi žmonių pagrobimai vis dar išlieka itin paplitę, ypač kaimo vietovėse. Šiuo metu Kolumbijoje yra pagaminama 75 proc. viso pasaulio kokaino, o vyriausybė visaip bando kovoti su narkotikų gamybon įsitraukusiomis karinėmis grupuotėmis. 2006 metų duomenimis, Kolumbija buvo ketvirta pasaulyje pagal žmogžudysčių skaičių. Šaunamieji ginklai vis dar išlieka lengvai prieinami ir plačiai paplitę visoje šalyje. 1. Irakas – etniniai konfliktai Irake nėra nei vienos vietos, kur gyventojai galėtų jaustis saugiai. Tai didžiąja dalimi yra dėl aštuonerius metus trukusių karinių veiksmų, kurių metu žuvo mažiausiai 100 tūkst. civilių. Užsienio valstybių kariuomenės, privačios karinės kampanijos, vietiniai sukilėliai ir kasdieniai nusikaltėliai yra tik keli mirties šaltiniai šiandieniniame Irake. Šioje šalyje reikia saugotis namų gamybos sprogmenų, sprogstamųjų sviedinių, minų, savižudžių sprogdintojų, automobilinių bombų bei ginkluotų užpuolikų. NATO karinių pajėgų pasitraukimas iš Irako dar negarantuoja, kad šalyje išnyks smurtas, netgi labiau tikėtina, kad jis dar labiau išaugs.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)