Kas devintas lietuvis kenčia nuo šiuolaikinio gyvenimo būdo  (5)

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų savo sveikatos būklę vertina kaip labai gerą arba gerą ir vos 1 proc. ją vertina labai blogai. Vis dėlto kas devintas suaugęs gyventojas skundžiasi nuolatiniu nuovargiu, išsekimu, bloga nuotaika ar nerimu. Tai paaiškėjo tyrimų bendrovei RAIT atlikus šalies gyventojų apklausą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per apklausą lietuvių buvo klausiama, kaip jie vertina savo sveikatos būklę: ar jų sveikata yra labai gera, gera, vidutiniška, bloga ar labai bloga. Taip pat, kokiomis sveikatos problemomis šiuo metu jie skundžiasi.

Daugiau nei pusė, 55 proc. apklausos dalyvių savo sveikatos būklę įvertino kaip labai gerą (14 proc.) arba gerą (41 proc.). Trečdalis (33 proc.) lietuvių savo sveikatą įvertina kaip vidutinišką, devintadalis (11 proc.) savo sveikatą vertina blogai, 1 proc. – labai blogai.

Beveik pusė (47 proc.) apklausos dalyvių teigė nesergą jokiomis ligomis, kita pusė įvardino įvairius sveikatos negalavimus, su kuriais šiuo metu jie susiduria. Daugiausiai lietuviai skundėsi sergą širdies ar kraujagyslių ligomis. Šį negalavimą įvardino 16 proc. apklaustųjų. 9 proc. teigė, kad jie turi regėjimo problemų, 8 proc. įvardino sergantys sąnarių ligoms, artritu, osteochondroze, podagra, osteoporoze), 7 proc. lietuvių skundėsi nuolatiniu nuovargiu, išsekimu, 6 proc. teigė, kad juos vargina nerimas, bloga nuotaika.

"Nors daugiau nei pusė apklausos dalyvių vertina savo sveikatos būklę gerai, kas antras mūsų visuomenės suaugęs gyventojas turi vienų ar kitų nusiskundimų dėl sveikatos ar serga rimtomis ligomis, – apklausos duomenis komentuoja RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė. Tai rimtas signalas Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai ir sveikatos politikai.“

Kas devintas suaugęs gyventojas skundžiasi nuolatiniu nuovargiu, išsekimu, bloga nuotaika ar nerimu – kaip teigia medicinos srities specialistai, šie negalavimai ir susirgimai yra šiuolaikinio gyvenimo būdo, patiriamo streso, fizinės bei psichinės įtampos rezultatai. Apklausos duomenimis, šie negalavimai – antroje vietoje po labiausiai Lietuvoje tarp suaugusių gyventojų paplitusių širdies ir kraujagyslių ligų.

Apklausos duomenimis, vyrai bei jaunesnio amžiaus (18–35 m.) Lietuvos gyventojai rečiau skundėsi įvairiais sveikatos sutrikimais. Vyriausio amžiaus (55–74 m.) gyventojai labiau skundžiasi širdies kraujagyslių, jungiamojo audinio, endokrininės sistemos, akių ligomis. Moterys dažniau nei vyrai skundžiasi nuovargiu, išsekimu, endokrininės sistemos ligomis, galvos skausmais, skrandžio, žarnyno bei alerginėmis ligomis.

Apklausa atlikta liepos 14–26 dienomis. Jos metu apklausta 944 18–74 metų nuolatinių Lietuvos gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)