„Virtualios beždžionės“ baigia perrašyti W.Shakespeare‘o darbus (Video)  (6)

Keli milijonai virtualių beždžionių, generuojančių atsitiktinių simbolių kombinacijas, baigia atkurti anglų rašytojo, poeto ir dramaturgo Williamo Shakespeare‘o kūrinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą atliekantis JAV programuotojas Jesse’as Andersonas teigia, kad jau perrašyta 99,990 % visų W. Shakespeare’o kūrinių, rašo BBC. Jo sukurtos virtualios beždžionės – tai „Amazon“ serveriuose įdiegtos nedidelės programos, kurios generuoja atsitiktines kombinacijas iki 9 raidžių. Jos yra „prižiūrimos“ iš namų kompiuterio.

J. Andersonas teigia, kad projektu siekiama išsiaiškinti, kaip veikia atsitiktinių simbolių generatoriai bei išbandyti „Amazon“ debesų kompiuterijos paslaugas. Šis projektas taip pat parodys, ar milžiniškas skaičius beždžionių, pasodintų prie daugybės spausdinimo mašinėlių, galėtų atsitiktinai parašyti W. Shakespeare’o kūrinius.

J. Andersono virtualios beždžionės yra kompiuterinės programos, kurios reguliariai pateikia atsitiktiniu būdu sugeneruotą tekstą. Kiekvieną jų parašytą raidžių junginį sudaro 9 simboliai. Jei raidžių junginys atitinka kurį nors žodį W. Shakespeare’o kūriniuose, jis yra patvirtinamas, o jei ne – atmetamas. Siekiant palengvinti užduotį, į žodžių skyrybą neatsižvelgiama. Naudojant anglų kalbos alfabetą, galima sudaryti maždaug 5,5 mlrd. skirtingų raidžių kombinacijų. J. Andersonas programas įdiegė rugpjūčio 21 dieną. Kiekviena jų darbo diena kainuoja maždaug 19,2 JAV dolerio (apie 49 Lt). Pats sumanymo autorius idėją aiškina žemiau pateiktame video:

Matematikai pastebi, kad atsitiktiniu būdu surinkti visus W. Shakespeare’o kūriniuose naudojamus žodžius yra gana lengva užduotis. Tačiau atsitiktinai sugeneruoti maždaug 3,7 mln. simbolių tokia seka, kokia juos parašė W. Shakespeare’as, yra praktiškai neįmanoma.

„Daugybėje bandymų vienas simbolis būtų neteisingas; dar daugiau kartų neteisingi būtų du simboliai ir t. t. Beveik visos kitos trumpesnės knygos būtų atsitiktinai sugeneruotos prieš W. Shakespeare’o darbus“, – pastebėjo Didžiosios Britanijos Varviko universiteto matematikos profesorius, dr. Ianas Stewartas.

2003 metais Didžiosios Britanijos Paigntono zoologijos sode buvo atliktas praktinis eksperimentas: prie kompiuterio prijungta klaviatūra buvo padėta į šešių beždžionių narvą. Po mėnesio kompiuteryje buvo atspausdinti penki puslapiai su raide „s“, o klaviatūrą beždžionės sulaužė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)