Dr. R. Vaitkus: Visagino AE ir ekonominiai niuansai – ką naudinga žinoti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Creatium 2011-10-23 15:57
Labai geras straipsnis. Pagaliau beveik viskas man tapo aišku, kodėl renkamasi būtent atominę jėgainę statyt, bei kiti dalykai.
immortallt 2011-10-23 16:05
Reikes butinai atsikasti tuos skaiciavimus, nes kazkodel man per daug grazu atrodo ir gerokai nesusilygina su tuo, ka as gavau imant vidutinius kastus. Galimos dvi problemos: skaiciavimo/informacijos stokos klaida arba tikslingai dezinformuojama.
Semtexas 2011-10-23 16:17
meanwhile in lithuania: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nu ... -59-176083
Egidijusd1 2011-10-23 16:22
Pagaliau turėsim tai, ko mums nereikia ir galėsim mokėti daugiau už elektrą
Fostil 2011-10-23 16:34
O tai tada ko mums reikia?
Semtexas 2011-10-23 16:50
va ko uztenka kiekvienam miestui, bent po keleta tokiu, bet tokiu atveju nebus galima tiek milijardu isvogt is valstybes biudzeto.
Wolfy 2011-10-23 17:37
Straipsnis aiskiai propoguojantis atomine energetika. Asmeniskai, as manau, kad Lietuvai nereikia tos atomines elektrines. Uztektu pabaigti Kruonio hidroakumuliacine elektrine ir prisistatyti vejo ir saules jegainiu bei dali elektros importuoti is Svedijos.
Egidijusd1 2011-10-23 17:45
Jei kam įdomu: http://www.litgrid.eu/ informacija, beveik, realiu laiku.
Arthuras 2011-10-23 18:05
Kaip aš nemėgstu tokių paviršutiniškų žmonių, kurie pasigriebę vieną iš išorės gražią idėją niekaip jos paleisti negali. Su savo saulės elektrinėm Lietuvoje vandenį vasarą nebent pasišildyt gali. Su vėjo jėgainėm - irgi panašiai. Vartotojams tokia elektra kainuotų ryškiai brangiau. Ar mums reikia atominės, tai kitas klausimas. Elektros poreikis tik augs, kaip ir minima straipsnyje. O visa kita, priklauso nuo skaičiavimų, kurių įvairių galima pamatyt...
Cigaras 2011-10-23 19:16
Vakaruose elektros energijos truks, rinka nebloga bus, jei elektros mums nereikės, tai reikės vokiečiams. O Lietuva yra akcininkė elektrinės, tad ir jai €€€ byrės. Bet šiaip per silpna sakyčiau statoma.
Arns 2011-10-23 19:16
O bent žinai kaip veikia Kruonio elektrinė? O taip, ji deja vartoja elektrą pumpavimui į aukštesnį telkinį. Ir ji buvo pastatyta dėl to jog IAE naktį neturėjo kur dėti pagamintos elektros, tad ją suvartodavo ši elektrinė, na o dieną, kai poreikis didelis, ji gamina elektrą. Tad kol nesugalvos iš kur pigiai ją papildyti, tol nieko nesigaus. Na, nebent ji veikia amžino variklio principu, pagamina daugiau elektros, nei suvartoja vandens perpumpavimui Dėl vėjo ir saulės elektrinių, būtume revoliucionieriai pasaulyje, iš jų net turingesnės ir geresnes sąlygas turinčios šalys nepasigamina bent trečdalio elektros iš to. Aišku gal būt tavo arkliukas, kad Kruonio elektrinė kaip buvusi IAE pagamins apie du trečdalius Lietuvos elektros... O su Švedija. Na kažin ar ten kainos mažos, ir ar jos nekils. Jau buvo atvejų, kada toms šalims pačiom teko pirktis elektrą, nes žiemą dėl didelių šalčių stojo HE, kurios nemažai jiems gamina. Be to su AE pasigamina elektros, o kaip žinia kartais dėl kokių incidentų jos stoja. Patys pagalvokim, kasnori to tilto, švedai primygtinai siūlo ar mes jo norime? Atsakymas manau aiškus, švedai neturi tiek daug perteklinės elektros, kad norėtu ką nors pasijungti "prie laido".
Creatium 2011-10-23 19:46
Keletas pataisymų: - kitos, turtingesnės valstybės nenaudoja vien tik atsinaujinančių šaltinių nes tai brangu, ypač, kai šalyje turi ne vieną puikiai veikiančią atominę elektrinę. Jeigu kuri šalis uždarytų visas savo atomines ir galvotų kokį šaltinį imti toliau naudot, tai klausimas ar visos jos vėl pradėtų statyt AE (bent ne tiek, kiek turėjo). - nėra taip, kad tilto į Švediją reikia tik mums. Nauda bus tiek Švedams, kurie galės iš mūsų esant reikalui pirkti perteklinę energiją, tiek mums - galėsim pirkti iš jų energiją. Neveltui abi šalys stato kone per puse. Kitaip gi viena Lietuva statytų tą tiltą į Švediją
secret 2011-10-23 20:54
db is ekonominio poziurio pasakei pacia diziausia nesamone... ar zinai kaip importas nuskausmina salies ekonomika? turim tris darbininkus: pieninkas, duonininkas, batsiuvys. uz 10lt pieninkas nusipirko batus, batsiuvys duonos ir duoninkas pieno. uzteko 10lt visiems apsirupinti. veliau pieninkas pirko batus is ruso uz 8lt. lietuvoj liko 2lt ir nieko nebeiperki... va tau ir importas. sutaupe 2lt. cia grubiai, super paprastai bet tikiuos suprantamai. kitas klausimas, kiek mes ikainojam zala, sauguma ir pavojaus gresme... cia yra elektros kaina. ne vejo malunelio
Wolfy 2011-10-23 21:54
Prajuokinai tu. Pagal tave atomines elektrine yra geriausias variantas, kuri Lietuva nori pasirinkti, nors realiai Lietuva nei senos AE nesugeba uzdaryti. Jau isivaizduoju kiek pinigu praplaus per si "statyti". Kazkas minejo ar zinau, kaip veikia Kruonio elektrine, tai patikek, tikrai zinau, kaip ji veikia ir maciau realiai, kaip ten viskas atrodo ir kaip vyksta. Be to, elektros kaina pas mus tikrai kils, kai pasistatysime atomine elektrine. Tai nieko cia gero nematau, be to, Lietuvai asmeniskai reikes rupintis atliekomis, vel kis i konteinerius ir laidos.
secret 2011-10-23 22:19
nenoriu izeidinet taves, bet trumpai. esu pries bet koky elektros importa, net ir minimalu. prie ko cia ta atomine elektrine? vejo elektra uz 40ct gali buti pigiau negu elektra uz 20ct is svedijos. tau elektrines ir sukti. budamas mechanikas nejuokink zmoniu, kurie mato didesni paveiksla. tu kaip eilis, zinai kaip veikia kalasas, bet nesupranti kodel reikia uzlipti ant kalno
Arns 2011-10-23 22:28
Wolfy, tai jei žinai kaip veikia, paaiškink, iš kur gausi elektros jos "pakrovimui"? Kitas dalykas, visai atsinaujinančiai elektrai, kuri nėra STABILI, yra kuriamas rezervas, kad jeigu nebepūstu vėjelis, o elektros reiktu, būtu galima kažką paleisti papildomo. Tad vėl, šalia šitų, reikės prižiūrėti krūvas atsarginių elektrinių, kurios neveiks. Beje, kaip "žaliosios energetikos sargas", pamiršai paminėti jog bent Vakarų Lietuvoje šiek tiek veikia geoterminė šiluma užsiimanti įstaiga... Sakyčiau tu labiau nusistatęs prieš AE, nei svarstai kas geriau ir kas realiau. Žinoma kas dabar daroma su AE kvepia nelabai gardžiai, bet reiktu kovoti dėl skaidrumo, o ne svajoti apie per brangias mums technologijas.
vygantas 2011-10-24 08:52
Kovoti už skaidrumą. Teisingai sakai, tik klausimas, kaip kovoti? Vien šį savaitgalį nuo žemės paviršiaus dingo du svarbus su energetiką stipriai susiję žmonės. AE vadovas ir B. Lubys. Gal kai kam jie niekuo nesusiję, tačiau man Lubio širdies priepuolis labai susijęs su jo nauja modernia dujomis kūrenama elektrine. Jam tikrai buvo sunku suvokti, kaip galima žlugdyti modernią elektrinę, kad paremti Elektrėnų gargarą. Tat Lietuvoje pigiau yra statyti ir plėtoti brangias atsinaujinančių šaltinių elektrines, antra nesmaugti privačių pramonės elektrinių (nes pritrūkus elektros būtent pramonei stengiamasi elektros gaut, o ne televizorių ir interneto mylėtojams, t.y. tokios elektrinės ir yra rezervas), trečia man baisu pagalvoti iš kokių medžiagų lietuviai atominę statys, jau dabar pilna pasakojimų kaip taupomos medžiagos saugumo sąskaita ir kaip viskas kas ten vyksta įslaptinama. Geriau aš plikas tarp malūnų ir gluosnių plantacijų nei mano vaikai su trimis akimis..
Wolfy 2011-10-24 19:32
Va butent del tokiu kuruozu statybose man ir yra baisu, nes nezinia, kaip ir is ko ja pastatys ir svarbiausiai ar kokybiskai. Nebus, taip, kaip Kaliningrado sriti bestatant AE siena nugriuvo, kazkaip netycia. Siaip, jei Lietuva EA tikrai atsakingai ja pasistatys ir uztikrins visus sauguvo reikalavimus bei nestigs lesu panaudoto kuro saugojimui, ne taip, kaip dabar lesos buvo dingusios, kurios buvo skirtos to kuro saugojimui. Tai tada as nieko pries EA, bet kolkas su tokiais reikalais Lietuvoje, tai laba iskeptiskai i tai ziuriu.