„Wikipedia“ įkūrėjas – apie interneto ateitį ir cenzūrą  (0)

Pasak nemokamos interneto enciklopedijos „Wikipedia“ įkūrėjo Jimmy Waleso, didžiausią grėsmę interneto raidai kelia cenzūra. Interviu BBC naujienų tinklalapiui jis tvirtino, kad įvairių valstybių valdžios imasi vis įmantresnių veiksmų slopinant kritiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Waleso teigimu, interneto cenzūrą praktikuoja daugiau nei 40 valstybių. Techninės įrangos tobulinimas valdžiai suteikia galimybių „filtruoti tam tikrus puslapius neblokuojant ištisų tinklalapių. Mes tai vertiname kaip rimtą problemą“, – aiškina J. Walesas. Tačiau jis yra pasiryžęs nepasiduoti tokiai tendencijai: „Savo požiūriu niekada nebendradarbiauti su cenzūros vykdytojais esame labai principingi“.

Praeityje „Wikipedia“ patyrė tam tikrų sunkumų dėl cenzūros Kinijoje. Kinijos valdžia tinklalapį periodiškai blokavo nuo 2004 iki 2008 metų, o prieigos ribojimų pašalinimas sutapo su Olimpinėmis žaidynėmis Pekine.

Tačiau šiomis dienomis „Wikipedia“ pozicija yra kur kas stipresnė. „Įtarčiau, kad kiltų velnioniškas triukšmas, jeigu Kinija vėl pabandytų blokuoti „Wikipedia“. Kinijoje esame žinomi labiau nei bet kada anksčiau, o internautų bendruomenė šioje šalyje taip pat yra vis labiau išprususi. Jaunimas žino kaip apeiti ugniasienių apribojimus ir savo žiniomis naudojasi jeigu tam yra bent menkiausias motyvas“, – tvirtina enciklopedijos įkūrėjas.

Kitas veiksnys, padedantis grumtis su cenzūra Kinijoje, yra kiniškai kalbančių asmenų, gyvenančių už šios valstybės ribų, pastangos. „Yra daugybė ne Kinijoje gyvenančių asmenų, kurie gali redaguoti puslapius, neprieinamus iš Kinijos. Ne Kinijoje gyvenančių asmenų, kurie moka kalbėti ir rašyti kiniškai, yra daugiau nei vokiečių“, tikina J. Walesas.

Labiausiai J. Walesą žavi mintis, kad internetu pirmą kartą naudojasi daugybė žmonių iš besivystančių pasaulio šalių. Telekomunikacijų infrastruktūra vis labiau plinta, išmanieji telefonai ir nešiojamieji kompiuteriai tampa vis labiau prieinami. „Prie interneto jungiasi dar vienas milijardas žmonių iš Indijos, Kinijos ir netgi Afrikos. Daugybė žmonių jungiasi iš tokių kultūrų, su kuriomis paprastai nesusisiekiame“, – sako J. Walesas.

Tai gali stipriai paveikti valstybes, kurios nėra pasirengusios dirbti su gerai informuota ir prie interneto prisijungusia visuomene. Tačiau J. Walesas pripažįsta, kad padidėjęs žmonių, rašančių tinklaraščius ir kitokiu būdu kuriančių turinį skaičius gali turėti ir tam tikrų trūkumų. „Bus daug triukšmo“, – sakė J. Walesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)