Pasaulis pribrendo naujam kalendoriui?  (28)

Pamirškite keliamuosius metus, 28 dienas trunkančius mėnesius ir gimtadienį, kasmet būnantį vis kitą savaitės dieną. Johno Hopkinso universiteto Merilende mokslininkai teigia sugalvoję geresnį būdą laikui žymėti: naują kalendorių, kuris kiekvienais metais yra toks pats, kaip ir prieš metus, rašo LiveScience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų siūloma kalendoriaus peržiūra – precedento neturintis įvykis per pastaruosius 430 metų, nuo pat to laiko, kai popiežius Grigalius XIII įvedė Grigaliaus kalendorių, kurį naudojame iki šiol. Tačiau dabar mokslininkai siūlo taip padalinti mėnesius ir savaites, kad kiekviena kalendorinė data visuomet būtų tą pačią savaitės dieną, pavyzdžiui, Kalėdos visuomet būtų sekmadienį. „Kalendorius, kurį propaguoju, nėra toks tikslus kaip Grigaliaus kalendorius. Tačiau jis patogesnis“, – teigė Richardas Henry, J. Hopkinso universiteto astrofizikas, reformuoti kalendorių siūlantis jau ne vienerius metus. Problema kuriant patogų, pastovų kalendorių yra ta, kad vieni Žemės metai trunka 365,2422 dienos, palikdami papildomus laiko gabalėlius, kurie netelpa į 24 valandų dienų ciklą. Jei šis laikas kažkaip nebūtų įtraukiamas, kalendorius imtų nesutapti su metų laikais, tad galiausiai Kalėdas švęstume pavasarį, vos ištirpus ledui. Grigaliaus kalendoriuje dėl šios priežasties kas ketverius metus prie vasario pridedama papildoma diena. „Tikrai neįtikėtina, kad viduramžiais jie sugebėjo išrasti naują kalendorių, kuris buvo toks tikslus“, – teigė R. Henry. Tačiau kalbant apie Grigaliaus kalendorių jam ramybės neduota tai, kad savaitės dienos taip smarkiai kaitaliojasi. Kadangi 365 nesidalina iš 7, 7 dienų savaitės tiksliai šio kalendoriaus neatitinka. Tai reiškia, kad kiekvienais metais datos pasislenka viena savaitės diena (keliamaisiais metais – dviem). „Visi turi peržiūrėti savo kalendorius – sporto, mokyklos ir kitų dalykų tvarkaraščius. Tai visiškai nebūtina“, – tvirtina R. Henry. Pagal Hanke-Henry nuolatinį kalendorių (pavadintą R. Henry ir Steve`o Hanke`o, J. Hopkinso universiteto ekonomisto, taip pat pasisakančio už kalendoriaus reformą, vardu), kiekviena data visuomet yra tą pačią savaitės dieną.

Pagal šį kalendorių, po dviejų iš eilės 30 dienų mėnesių eina vienas 31 dienos mėnuo. Tai reiškia, kad seną eilėraštį „30 dienų turi rugsėjis, balandis, birželis ir lapkritis“, reiks perrašyti taip: „30 dienų turi rugsėjis, birželis, kovas ir gruodis“.

Siekiant įskaičiuoti papildomą laiką, S. Hanke’as ir R. Henry siūlo atsisakyti keliamųjų metų ir vietoj to kas penkerius ar šešerius metus prie gruodžio pridėti „keliamąją savaitę“. Ši papildoma savaitė kompensuotų sezoninį nuokrypį ir padėtų išlaikyti 7 dienų ciklą.

„Naujasis kalendorius nuo metų laikų galėtų nukrypti daugiausiai 3 dienas, tačiau ar pažvelgę laukan tai pastebėtume? Žinoma, ne“, – teigė R. Henry.

R. Henry įsitikinimu, naujo kalendoriaus reikia, nes per daug pastangų ir laiko kiekvienais metais skiriama kalendoriaus peržiūrėjimui. Jam tokia idėja pirmą kartą kilo, kai teko dar vieną kartą atnaujinti studentų paskaitų ir programos tvarkaraštį. Jis greitai sužinojo, kad yra žmonių, siūlančių, kaip šios problemos išvengti.

„Mano širdis nusirito ir aš pagalvojau: „Dieve, nenoriu įsivelti į kalendoriaus reformą. Tai kvailiausias laiko švaistymas. Tai beviltiška“, – pasakojo mokslininkas.

Tačiau jis vis tiek Hanke-Henry kalendorių paskelbė internete, sulaukdamas didžiulio dėmesio, tačiau nieko iš to neišėjo. Šį kartą, anot jo, jis tikisi, kad S. Hanke’o, ekonomisto, įtaka paskatins tikrą susidomėjimą.

S. Hanke’ui naujo kalendoriaus poreikis susijęs ne tik su susierzinimu dėl pasenusių paskaitų programų. Pavyzdžiui, palūkanų mokėjimų skaičiavimą apsunkina mėnesių nereguliarumas. Skirtingos finansų institucijos su tuo tvarkosi skirtingai, o tai reiškia, kad priaugusių palūkanų dydis priklauso ne tik nuo laiko, bet ir nuo to, kas atliko su kalendoriumi susijusius skaičiavimus. Hanke-Henry kalendorius šiuos nukrypimus pašalintų.

Naujasis kalendorius taip pat būtų palankesnis verslui, leidinyje „Globe Asia“ rašė mokslininkai. Pavyzdžiui, susitikimų ir atostogų laiką būtų daug lengviau planuoti. Kitų verslininkų bandymai reformuoti kalendorių, tarp kurių – „Eastman Kodak“ įkūrėjas George’as Eastmanas, baigėsi nesėkme, nes juose sekmadienis ne visuomet buvo savaitgalį, o tai nepatiko krikščionims. Hanke-Henry kalendoriui ši problema neiškyla.

„Pats geriausias laikas šiuos pakeitimus įvesti – 2012 metų sausio 1-oji, nes tai sekmadienis ir dabartiniame popiežiaus Grigaliaus, ir naujame, paprastesniame kalendoriuje“, – rašė mokslininkai.

Akivaizdu, kad jau neužtektų pagal naująjį kalendorių atnaujinti kompiuterius, tad visiškas kalendoriaus įvedimas galėtų įvykti 2017 metų sausio 1-ąją, kuri pagal Grigaliaus kalendorių vėl bus sekmadienį.

Tačiau nepaisant to, koks paprastas S. Hake’o ir R. Henry siūlomas kalendorius, jam gresia nemažos psichologinės kliūtys. „Mano mėgiamiausia priežastis, kodėl to nereikėtų daryti: „Bet mano gimtadienis visuomet bus trečiadienį!“. Žinoma, atsakymas būtų toks, kad gimtadienį gali švęsti kada tik nori“, – kalbėjo R. Henry.

Ir dar viena problema. „Mano didžiam susierzinimui, mano kalendoriuje kasmet yra keturi penktadieniai 13 dieną. Argi tai nėra baisu?“ – teigia R. Henry.

Nepaisant to, R. Henry dar turi vilties, kad paprastesnis kalendorius atsiras. Galų gale, anot jo, rūkymas iš visiškai priimtino tapo viešumoje dažnai draudžiamu dalyku, ir vos per keletą dešimtmečių. Vyriausybė kadaise sugebėjo visoje šalyje apriboti greitį iki 55 mylių per valandą.

„Tikras pokytis yra įmanomas“, – įsitikinęs R. Henry.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (28)