Norvegija lietuvio emigranto akimis: ne viskas auksas, kas Norvegijoje žiba

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enternald 2012-02-07 10:41
Aistė - tu pažiūrėk koks šios moters požiūris: nieko neveiki, nėra rupesčio tau moka pinigus ir viskas. Man tai primena tinginio svajonę. Graikija tokia svajonę kūrė, bet pamiršo, kad pinigai tėra popierius, jei neparemti darbu. Žmonėmis be ambicijų gali netikėti, iš patirties žinau.
Skaitytojas 2012-02-07 23:06
immortallt 2012-02-07 23:21
Skaitytojau, uz 1600kr maista VISA perkiesi parduotuvese TIK Norvegijoje ? Aisku dar priklauso nuo miesto, bet Osle uz 1600kr tai jei nueisi su draugais i picerija, tai maziausiai 200kr iskart nebera. Kirpykla dar maziausiai 300kr jei kerpies masinele. As LT gyvenu is 800-900LT iskaitant sporta, maista, Klp-vln 1-2 kartus menesi, pramogas ir pan., bet Norvegijoje deja su 1500kr nemaciau galimybiu pragyventi. Aisku, gaunant siuntinukus is LT tada gyvenimas labai pigus tampa. O del 35% nuo aglso, nereikia meluot, mokesciai progresuojantys stipriai. Nepaminejai ir pvz masina perkant koks mokestis yra. O kiausiniai ten dar pigus. Duona brangesne daug. Zuvis, mesa ir pan. kainos kosmines (jei sviezia). Ka ten pigu valgyt, tai saldytas picas... Pasinese jie su savo picom ir Lordag pizza dance...
Skaitytojas 2012-02-07 23:43
Skaitytojas 2012-02-07 23:49
Dar yra tokiu, kurie visa atlyginima praeda ir prageria, ir irgi saukia kad isgyvent neimanoma
Skeleton 2012-02-08 00:53
Ką čia baratės apie mokesčių tarifus. Pajamų ir mokesčių informacija Norvegijoje yra viešai prieinama, galima sužinoti kad pavyzdžiui 2009 metai sėkmingiausi buvo tokiam 39-mečiui investuotojui EINAR AAS, kuris uždirbo 339 580 199 NOK pajamų per metus ir sumokėjo 105 039 567 NOK mokesčių, taigi susimokėjo mokesčius realiu 30.932% tarifu. Matosi, kad labai didelius mokesčius moka tik labai daug turto turintys norvegai.
Demotion 2012-02-10 00:22
Todel as ir sakau sudas ta Norevegija Ypac kalbant apie maista ir pramogas...geriau uzdirbsiu truputuka maziau bet valgysiu normalu maista,leisu laisvalaiki pasirinktam mieste ar pramogu parke uz gana palankia kaina, vazinesiu normaliais autobanais ir turesiu normalu autombili su pilnais servizais o dar kur europa po kuria galiam keliauti ..legalus viesnamiai:)) ir tik 15 val ir esi Lietuvoje,jokio galvos skausmo del gyvenimo kazkokiose bakuzese ir valgant apepelijusia duona ir ir gerent pamazgini alu ) O ka kalbeti apie ten esanti klimata, ar daznai ten tautieciai pasidziauge siltu ir graziu klimatu?? )... Sorry, rasau komentara ne is pavydo tiesiog gaila zmoniu kurie galvoje, kad daugiau uzdirbdami gaus geresni gyvenima
kionig 2012-02-10 01:22
Tik viena mintis, kuri verta diskusijos. Bet kadangi, visų norai ir požiūriai dažnai skiriasi ir kiekvienam nenurodinėsi kaip turi gyventi kitas, tai yra tik jų pačių reikalas, tad gali čia negailėti nei kitų, o tik savęs pačio, kad nesupranti kitų žmonių.
Demotion 2012-02-11 20:08
Sorry Kioning as tik issakiau savo sudaryta nuomone.Sis straipsnis atspindi daugumos gyvenima Norvegijoje, nes kai grysta zmones y Lietuva ir svaistosi prakaitu uzdirbtais pinigais ir paskui vel perkasi tases konservu, kontrabandiniu cigareciu, bei lietuvisko snapso ir paskui raso straipsnius kaip supelyjuse duona valge ir koks ten gyvenimas nedekingas, durno taupymo atzvilgiu:)).... O tu kiek speju Kionig tai net y sibira nusibelstum ir parsiduotum uz ta varganai didesni eura ar doleri??
kionig 2012-02-11 20:57
O, ko ten į tą Sibirą trenktis ? Dėl didesnio užmokesčio tikrai ne. Jau geriau dirbčiau duobkasiu toje pačioje Lietuvoje nei kur išvis trenkčiausi be žinios. Pirma reiktų išnaudoti savos erdvės galimybes, o tik tada mąstyt apie tolimus Sibirus arba atlantus, jei jau labai norisi.
Demotion 2012-02-12 13:26
- Palaikau sita ideja, bet tegul pirma dajuda atlyginimai iki europinio lygio.... Kiek tas lietuvos paprastas zmogus gali islaidu savo automobiliukui? su 800 lt atlyginimu? Galvoji jie vazineja su kledarais is gero gyvenimo? Kokie atlyginimai ir pragyvenimo lygis, tokie ir automobiliai...taigi kol gyvenimo lygis nepageres ir automobiliu parkas neatisinaujins iki 5 metu senumo automobiliu tai net neverta apie tokius mokecius galvoti, nes niekas ir nepirks nauju automobiliu, ir aplomai is ko pirks??? jai nera Lt Vienu zodziu diskusija nugrybavo ne ta linkme...jai noresi Kionig tai toliau rinkis zodzius is teksto ir tau niekas neytiks as beviltiska diskusija baigiu, nes nematau ce preteksto svaistyti savo laika su zmogum ,kuris net logiskai pamastyti tingi ir pasilazdavoti atejo. Pirmoje zinuteje issakiau savo perteiktas mintis,apie zmoniu lakstyma del pinigu, negalvojant apie savo gerove, as savo gerove aprasiau kaip vokietija, kad kainu,poilsio, turizmo, gyvenimo,merginu,automobiliu atzvilgiu man ce yra geriau,bet kaip sakoma jai lietuvoje buvai mulkis ir nemoksa tai yra kitose salyse busi mulkis ir net didesni pinigai neisgelbes Tau sekmes Kionig, tik perdauk nesisnargluok
kionig 2012-02-12 14:34
Na ko jau taip vaikiškai linki čia...
Demotion 2012-02-12 20:18
As parasiau savo nuomone, jaigu tu kaip tikras kaimo budulis prie kekvieno zodzio prilipai tai ce tavo bedos? As prie komentatoriu neprilipau, kaip pvz tu Nesugeba zmogus normaliai diskutuoti, matomai sumaisei saitus nes ce tau ne delfis kaimietisko lygio Tai gal prasiplauk akis nesapnaves ??? Taves as nekalbinau, ce tau uzkliuvo "Moderatoriau"
immortallt 2012-02-12 21:44
Demotion, tai geriau gal gilinti savo srities zinias ir atitinkamai daugiau uzdirbti ? Jo jo parkavimo vietu tikrai pilna kiemuose, ypac senu namu kiemuose. TIk jau neskiesk. Net mano naujam name parkavimo vietu truksta. O statyti masina mokamoje aiksteleje menesiui 100-200LT. + draudimas, + kuras, + parkingas, + remontai, + vagystes, + avarijos. As turiu teises, masinos neisigiju, santaupu turiu pakankamai nusipirkti apynaujui automobiliui. Pinigu islaikymui jo turiu. Bet kazkaip geriau jau kai reikia issinuomoju masina, issikvieciu taksi, o dazniausiai tiesiog pasinaudoju viesuoju transportu, vasara dviraciu. Tu totalias nesamones kalbi. Pasakyk dabar man dar, kad puse Lietuvos kasdien i darba vaziuoaj po simta kilomteru. Jeigu viskas butu kitaip, tai gyvenimas butu kitoks ir maziau tu cia puliuok nesamoniu. Beje del nepriklausomybes, tu man paaiskink, kokia nepriklausomybe, kai kas nors uzblokuoja tavo masinai isvaziavima ? Kokia nepriklausomybe, kai atejes ryte apsiziuri, kad tau nukosejo masinos numerius ir reikia kviesti policija, perregistruoti masina, atnaujinti draudima ? Kokia nepriklausomybe, kai atsikeles ryte matai islauzta benzino bakelio dangteli ir nupilta benzina ar tiesiog randi isdauzta langa ir sulauzyta uzvedimo spintele ? Viskas is mano poros draugu turinciu masina gyvenimo. Kiekvienu atveju susijaukia visi planai ir nelieka jokios nepriklausomybes, tad manau didesne nepriklausomybe tiesiog sesti i viesaji transporta, issikviesti taksi ar issinuomoti masina. O dabar pasimato visas tavo grazumas... Daugumai darbdaviu mat reikia vairuojanciu darbuotoju. Tu gal partrenktas buvai ? Paaiskink kokioms darbo pozicijoms reikia teisiu ir automobilio ? Tik vienetai. Apart aisku vairuotoju, bet jiems transporto priemones duoda bei dazniausiai reikalinga aukstesne kategorija vairavimo nei B. Tad eik toliau braskiu skinti. P.S. rytu ir vakaru Vokietijoje darbo rinkos situacija stipriai lyginti. O kad Vokietijos mieste kokiame nors kur gyvena ~1-2 milijonus gyventoju, kad yra 100 darbo skelbimu, tai nereiskia, kad yra daug. Dabar bendradarbiaujame su danu imone. Per pusmeti uzdare puse savo parduotuviu, nes prekyba stipriai smukusi. Dabar pasakysi turbut, kad Danijoje ekonomika silpna.
Arthuras 2012-02-12 22:14
Čia išvardinai vienetinius atvejus. Lygiai taip pat būna, kai nesulauki viešojo transporto, kai jis vėluoja, kai reikia klampoti prastu oru. Taip būna. Čia tas pats, kas sakyti, jog savo buto pirkt neapsimoka - tai kaimynas aplieja, tai kanalizacija užsikiša, tai dar apvogia, spynas išlaužia...
Demotion 2012-02-12 22:51
Gal parduotuviu tinklas ar gamykla tiesiog nesugebejo konkuruoti? Esme tame, kad ir vokietijoje dauguma perkelia savo gamybos kastus y Kinija, del padidejusiu atlyginimu ir elektros energijos isaugusiu kainu, ir zinoma del pigios Kinijoj esancios darbo jegos , bet kiek matau tai nesudaro problemu ekonomikai
immortallt 2012-02-12 22:56
Nukosejo kambarioko masinos numerius, kol su masina galejo vaziuot legaliai praejo puse sestadienio. Draugas besimokantis medicina is namu turejo vaziuot i egzamina, ateina prie masinos, kad kaip tik spetu nuvaziuot ir mato islauzta dureliu spyna ir bandyta uzvesti masina - i egzamina nenuvaziavo. Puse garazo masinu aprankiota. Tevu masina du kartus buvo apvoge. Mano dedes masina buvo pavoge ir reikalavo ispirkos. Tai ne tokie ir vienetiniai. Nesakau, kad masina yra blogai, bet sakau, kad masina nera tik geri dalykai. Atsiranda su ja daug islaidu ir galvos skausmai, kaip mano vadovas gerai pasake, laimejus loterijoje milijona visi zmones isigys viena ir ta pati dalyka - dideli galvos skausma kaip issaugot pinigus. Tesiant minti, as buta palieku savaitei ramiai, nes didziausias turtas bute yra mano kompas, o ji tampaus su savimi, tad esu tikrai ramus, kad pas mane niekas nieko neis vogti, priesingai, nei pas vienus draugus, kur susipirke garso ir vaizdo technika uz 50.000. Pirmus du metus bent vienas is seimos nariu visad buvo namie, nes paniskai bijojo but apvogti.
kionig 2012-02-12 23:26
Tai jau dabar tikrai tamstos už liežuvio niekas netempė, sakei, jog užbaigsi, bet vis dar per sunku ? Man niekas neužkliuvo, tik paminėjau, kad ir Norvegija nėra kažkuom tai išskirtinė ir nerasti to ką tu suvardinai nėra jokių problemų.
Arthuras 2012-02-12 23:40
Baldų neturi, jokių papuošalų, laikrodžių ar pan.? Prakiurs tualete vamzdžiai pas kaimynus ir užlies viską. Na, nesakyk, kad negali taip būt? Kita vertus, gyvenkime ant čiužinio su kompu vietoj pagalvės ir nieko nereiks saugot ar pan. Juokingai skamba. Dabar konkrečiai apie automobilius. Nusiperki padorų dyzelinį automobilį, kad ir naudotą, tai nei jis ten genda kas mėnesį, nei ką. Į metus į servisą nuvarai profilaktikai, patvarko ir vėl riedi. Jūs kažkaip su Kionig matot kažkokias didžiules problemas, kurių realiai nėra. Be abejo, žmogui pagrinde reikalingas maistas, vanduo, šiluma ir viskas. Be viso kito žmogus gali gyvent. Tik ar įdomu taip gyvent? Lietuviai pensininkai panašiai gyvena. Deda į kojinę pinigus, krauna, bet bijo sau ką nors nusipirkt.
kionig 2012-02-12 23:54
Ne vienetiniai, o gana dažni. Kokie narkomanai tau mašiną subalados, nei iš jos kažką vertingo pavogs ir teks lakstyt į draudimą ir po šrotus ant dalių.. Lygiai taip pat pastačius toje pergrūstoje aikštelėje mašinomis nenustebk jei kitą dieną rasi su nubrauktu šonu ir spjaudysies po to, kas čia galėjo taip padaryti. Pažįstamam buvo ir ne kartą. Kur jau ten reikia klampoti, kai tereikia palaukti stotelėje ? O jei ir vėluoja tai tik porą keletą minučių, išimtinais atvejais atvažiuoja kitas po 10 min, kai kur dar dažniau. Nereik kiekvienąsyk žiemą šaltukui paspaudus spėliot ar užsives, ar ne... Kas be ko, sava mašina turi ir privalumų. O renkamės kiekvienam, kas geriau... Tik šiaip keista tokiose diskusija dažnai, jei pakrypsta ta linkme tema, tai jau čia išeina kaip standartas. Kad statistinis lietuvis turi turėti mašiną, namą ir dirbti Vokietijoje