Vėjininkai: vėjo energijai Lietuvoje įjungti stabdžiai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enternald 2012-02-08 14:56
Wind energy: insert coin to continue. Problema, ne įstatymuose, o vėjininkams skirtuose subsidijose: jiems neužtenka 28 ct/kWh. Ir bijo, kad kainas numuš aukcionai (kurie ne veltui rengiami, kad savikaina mažesnė būtų). Jei net už tokią kainą parkas neišsilaiko, vadinasi problema vėjo energijos gavmybos neefektyvume. Ir nereikia lialia apie stabdymą. Kilovatvalandės kaina didelė ne be reikalo: vėjo energetika kainuoja nemažai, pasiūlydama vos vos energijos. Šio požiūriu biokuras daug patrauklesnė alternatyva. Kitavertus VEKK padarė trūkumą skaidriai vertindami kainą ir imdami vienus metus. Tačiau klausimas jei vėjininkai gaus kokius 35 ct/kWh iš 37 ct/kWh, kas mokės už elektros perdavimą ar ne iš valstybės pinigų skirtumas bus padengtas. Ir VIAP biudžetas ne be reikalo skirstomas taip: kiek vėjininkai/atsinaujinantys šaltiniai pagamina elektros, kiek šiluminės elektrinės: vėjininkai gauna didesnę dalį už gana mažą įnašą. Turbūt reikia nepamiršti, kad ir Lietuvos Elektrinėje vykdomas efektyvesnio bloko statybos. Negana to namaža dalis VIAP skiriama elektros tilto statybai, balansavimo infrastruktūrai, kuri netiesiogiai pagerins vėjo energijos įsisavinimą. Man visas šitas pareiškimas primena pigų lobizmą ir žaidimą viešąja nuomone. Tiesiog užuot rėkus dėl per mažos kainos ir aukcionų tvarkos (iš kurios matysis ar kas sugebės kainą pasiūlyti, jei neatsiras dalyvių, bus aišku nustatyta per maža, jei atsiras matysis, kad šis pasisakymas neturi pagrindo), reikėtų pažiūrėti jiems patiems, kaip gamybos išlaidas sumažinti ir padidinti vėjo parkų efektyvumą.
immortallt 2012-02-08 17:07
Pala pala, jei sudarome normalias rinkos salygas, tai sudaryti reikia ne vienai grupei, o visiems vienodai: tiek busimai, taip kai kuriu norimai, atominei elektrinei, tiek veikiancioms elektrinems, kurios kurena dujas. O ne pasigriebti alternatyviaja ir ja linciuoti, negana to, kad ir taip sunku Lietuvoje prijungti prie tinklu ir suderinti su visais biuroktratais.
enternald 2012-02-08 20:38
Biurokratinės kliūtys kita problema, bet jei pastebėjai šio straipsnio autorius nesako, kad niekas neduoda leidimų, jis sako, kad kaina per maža dėl komisijos apsiskaičiavimo ir jokios įmonės nedalyvaus: jei tai tiesa, tai natūraliai aukcionai nevyks ir bus pradėti reikalavimai kelti kainą (įdomiausia kokia kaina turėtų būti taip ir nepasako). Žinoma tai blogas variantas, nes tai švaistomas laikas, bet jei rezultate atsiras už tuos 28 ct/kWh kas gamins, vadinasi šios pusės motyvai aiškūs. Dujininkams niekas jau nebesilanksto ir neturėtų, nes biokuras ir vėjas gali pakeisti situaciją į teigiamą pusę. Bet toms programoms geriau tiesioginės dotacijos konkrečiam projektui ir aukcionai, o ne universalus kainos kėlimas. Nes baigsis tokia situacija, kad iš vėjininkai pristatys turbinų, kurios gamins elektrą už tarkime 35 ct/kWh, valstybė finansuos kelis centus, kad kaina būtų datempta iki kitos energetikos rušių (arba elektros tarifas kils), kai tas pats projektas gali su šiek tiek ilgesne gamybos perspektyva pagaminti elektros už 28 ct/kWh. Darytume tą pačią klaidą kaip su eiliniais monopolininkais: nustatome lubas ir plešia vienodas sąmatas, nesvarbu, kad technologijos leidžia kainą sumažinti. Tie patys žaidimai vyks tiek paprastoje, tiek alternatyvioje energetikoje, jei paliksim tokias pačias spragas. Tiesa teiginys, kad 28 ct/kWh paskaičiuoti netinkamai, gal ir teisingas, bet kodėl nepateikė vėjininkai savo skaičiavimų kiek kainuos viskas. Tikėkimės, kad vis dėlto vėjo energetikos plėtra tęsis.
immortallt 2012-02-08 21:01
As komentavau komentatoriu, straipsni tik permeciau akimis, nes nelabai ka man jis naujo sako Su tais kainu nustatymais maksimaliu supirkimo kainu yra briedas. Kodel turi nustatyti kazkam lubas ir aukcionus, o ne visiem ta pati ? Ypac turint omeny, kad dauguma dujomis kurenamu elektriniu yra LE nuosavybe ir pastatytos uz musu visu pinigus, o ne is privataus kapitalo.