Emigrantai: lietuviai niekada negyvens kaip norvegai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Analog 2012-02-27 13:27
Paskaičius šitą diskusiją gali susidaryt toks vaizdas, bet kai pamatai žmogų, kuris teigia, jog patriotas - keiksmažodis, tai net ir ginčytis nieko nesinori. Nu tegu jis taip galvoja jei nori, nuo jo minčių, realybė nesikečia.
rwc 2012-02-27 14:01
Norvegijoj gal atlyginimai ir kosminiai, bet Airijoj, Vokietijoj, Prancūzijoj, Švedijoj, Šveicarijoj, JAV specialistų atlyginimai iki mokesčių didesni už mūsiškius 1,5 - 3 kartus, tik mokesčius pas mus visus sumoka darbdavys, o ten - daugiausia turi susimokėti pats tiesiogiai ar netiesiogiai (pvz., mokėdamas už pirminę sveikatos apžiūrą, kaupdamas pensijas ir soc. draudimus privačiuose fonduose, mokėdamas už vidurinį mokslą ir t.t.). Skaičiuoju taip: tarkim, Lietuvoje į rankas gaunu 2000 EUR, vadinasi iki mokesčių - kokius 5000. Airijoje gaunu 6000, iš kurių man 5000, Švedijoje atitinkamai 9500 ir 3500. Esminis skirtumas - tas, kad nei mūsų valstybė, nei piliečiai neturi tiek apyvartinių lėšų, kad galėtų kažką kurti, vystytis. Viską, ką uždirbame - iškart pravalgome. Pensininkus ir našlaičius kažkaip išlaikyti reikia, maisto ir kuro kainos - europinės, tad mums ir nelieka tiek, kad galėtume gyventi oriai.
Analog 2012-02-27 14:04
Tai gal išeitis būtų prispausdint litų?
blizzard 2012-02-27 14:11
Rwc, gal suteneriu dirbi kad tokios pajamos pas tave? (ar šiaip šedžiaus kaimynas esi ) ar čia kaip pavyzdį paėmei? Velniai nematė tų kuro kainų, galim oriai iš kanistrų papilstyt, ką dabar ir daro 80proc. Lietuvos gyventojų. Bet dėl pirmų eilučių visiškai pritariu. Negalime susitaupyti nei butui, nei mašinai nei verslui. Jeigu 10 metų taupai ir sutaupai per tą laiką kokius 40000lt suma gal ir didoka, bet už ją nieko nenusipirksi, nebent naujus baldus pasikeisi ir išvažiuosi kur pailsėt už Lietuvos, bet negi per 10 metų darbo tik tiek galia sau leist? už tokią sumą pinigų? O ką daryt tiems kurie nei 2000 į rankas negauna? tokių irgi ne tiek ir mažai. Analog, tai dabar situacija panaši, tik ne spausdinam litus, bet vagiam arba imam į skolą. Kaip matai ir tai nepadeda.. p.s. Žiauriausia tai kad potencialo tikrai yra, bet niekas nesistengia skatinti verslo kūrimo. Nuo seno buvom valstybė pasiremianti žemės ūkiu, nes turėjom daug ir gana derlingų žemių, dabar mes jų vis dar turim, bet nesugebam skatint savo ūkininkų pakankamai kad ūkininkauti vėl apsimokėtų, nenaudojamų žemių turim tūkstančius hektarų, gal pasakysit kad jų savininkai yra tinginiai, nes keliems juk išėjo tapt stambiais ūkininkais.. Turim šitokį potencialą, net ekologiškam ūkininkavimui (kas dabar populiaru..), turim savo uostą, esam valstybė tarp Europos sąjungos ir Rusijos, tranzito valstybė, per mus nafta rūsų eina į europą, fūros važiuoja, laivai plaukia į europą ir jav ir mes nesugebam išsilaikyt... Potencialo tikai yra, bet akivaizdu kad jis išnaudojamas ne mūsų naudai..
Tarkvinijus Išdidusis 2012-02-27 14:12
Prispausdinsi - iš karto infliacija.
- 2012-02-27 14:17
pinigų.
blizzard 2012-02-27 14:19
Va čia galit paskaityt kas būna kaip pinigus spausdina netaupydami popieriaus http://blog.seemas.lt/content/zimbabves ... krize-foto p.s. Jeigu skaičiuodamas išlaidas netelpi į skaičiavimo mašinėlės ekraną, tai supranti kad esi milijonierius, arba gyveni zimbabvei..
Analog 2012-02-27 14:21
Nuo vogimo litų bendrai nepadaugėja.
rwc 2012-02-27 14:23
O ką daryti 30-mečių šeimoms, kurios per abu tegauna 1500 LT, ir tai nereguliariai? Neįsivaizduoju... Bet juk ne valstybė daugumai nepasiturinčių algas moka - o tokie patys darbdaviai kaip aš (vidutinio programuotojo alga Lietuvoje su 3 metų patirtimi pas mane svyruoja apie 1000 EUR į rankas, bet čia dar priklauso nuo konkretaus susitarimo - o aš tame procese nedalyvauju, tai galiu keliolika procentų ir klysti). Taigi... Bandyti gauti geresnę specialybę, kelti kvalifikaciją arba išvis persikvalifikuoti į perspektyvesnę sritį ir... reikalauti didesnio atlyginimo arba keisti darbdavį. Juk versle kaip ir tarptautiniuose reikaluose: gali emigruoti į turtingesnę valstybę arba pas dosnesnį darbdavį. Suprantu, kad nelengva, bet negi arti ir inkšti lengviau?
blizzard 2012-02-27 14:25
Mes galima sakyt vagiam iš ES per visokias paramas, fondus ir kitokį mėšlą.. RWC, matai IT daugiau tarptautinė specelybė, nesvarbu kokioje šalyje dirbi, programas ar panašų produktą parduodi užsieniui ne vien Lt rinkai. Lietuvoje ne vien programuotojų reikia, o va tokios labiau žemiškos specialybės, kurių labiausiai ir reikia kenčia labai stipriai.. 30 metų būdamas jau nelabai ką ir persikvalifikuosi, tuo labiau kaip gyventi reikia dabar.. Nekalbu jau apie tai kad Lietuvoje daugumą sudaro vis dar senoji karta, kuri turi tą seną dar rusų laikais įgytą išsilavinimą ir norint jiems pakelt kvalifikaciją, tai jau reikia įdėt darbo, oj reikia.. iš kitos pusės čia ir darbdaviai kalti yra, nes jie suinteresuoti kuo mažiau mokėt, o kadangi bedarbių turim daug, jie tave be vargo gali pakeisti kitu, jeigu esi vidutinis darbininkas. Su specialistais situacija kiek kitokia, bet ir jiems surasti darbo nišą ne taip paprasta, be to jie sudaro mažumą todėl į juos šitoje diskusijoj orientuotis nebūtų tikslinga. Šiaip 1500 per abu gauti jau manau įmanoma be didesnių problemų, bet net gaunant 2500 per abu, vis vien gyvenimo kokybė praktiškai nepasikeičia. Dviese išgyventi tai užtektų pilnai, bet jeigu turi vaikų.. p.s. kadangi dauguma turi mažai apyvartinių lėšų ir jų surinkti pakankamai neužtektų gyvenimo, dažnas yra priverstas lystį į banko kilpą kuomet nori nusipirkti butą ar namą, čia irgi vienas iš blogiausių dalykų..
rivas 2012-02-27 14:33
Šiaip įdomi statistika, po rytų europos prisijungimo prie EU. Tokioje Slovėnijoja niekada gyventojai nemažėjo, Čekijoj/Slovakijoje nustojo mažėti apie 2006, Lenkijoje apie 2008, Estija pasieki beveik 0 apie 2010. Idomu kada Lietuvos eilė?
blizzard 2012-02-27 14:37
Moldovijoje jau gyvena prarastoji karta, ten ištisi kaimai kur vaikai nuo 12-15 metų paliekami vieni namus prižiūrėt, o tėvai važiuoja į užsienį uždarbiauti, yra n straipsnių parašyta apie tai kaip vaikai auga vieni dar būdami nepilnamečiais prižiūri jaunesnius brolius seseris.. Matai tas gyventoj mažėjimas pasireiškia todėl kad tie kurie nesugebėjo susirasti darbo - išvažiavo, o tie kurie turėjo darbą ir toliau liko, tai man atrodo kad tas mažėjimo spartumas priklauso nuo to kiek valstybė bedarbių turi.
Kirtiklis 2012-02-27 14:45
"Verkia Milijonierius matydamas Milijardierių, " Lietuvoje blogai? Gal norėtumėte pagyventi kokiam Somalyje ar Nygerije, padirbėt už kelis dolerius per diena ir vakare galbūt pavalgyti ryžių/ kukurūzų ir sėdėt be elektros ir kitu patogumu? Ar pabūt per pilietinius karus tarp šiltinių, dizinterijos, pagerti užkrėsto vandens ir negaut jokio gydimo? Tų šalių gyventojai žiuri i mus ir patys nori gyvent kaip mes. Taip didelė dalis gyventojų gyvena, o čia matai turi telefoną poros metų ir negali isgyti kokio toucho už kelis tūkstančius ir verkia, ar masina kad net 10 metų senumo. Lietuva - gyvena tikrai gerai, nors ir nesam tarp geriausių bet nesam tokioj blogoi padėtį kaip čia bandoma piešti. Palyginkit kaip atrodėme prieš 20 metų ir kaip dabar. Dar palauksim 20 metų ir busim tikrai geresnei padėti.
EdvasP 2012-02-27 14:46
Su ukininkais kita kalba. Jeigu ukininkas turi daug zemes, aisku, jis gali ja panaudoti, gali uzdirbti daug, bet esminis dalykas tas, kad viskam reikia investiciju. Zemes ukio technika, kainuoja labai daug. Tarkim, naujas traktorius, beveik siekia milijona. Aisku, galima sakyti, tegul perka sena traktoriu ar kelis senus, bet skirtumas toks, kad tie senieji, atlieka daug maziau funkciju, ir nudirba daug mazesni darba. Juos daznai reikia remontuoti ir yra velniskai netaupus. Norint nusipirkti naujos, nasios ir naudingos zemes ukio technikos, su garantija kad tarnaus daug metu i prieki ir stabiliai pades ukininkui nuimti derliu ar seti, reikia dideliu pinigu. Taigi, ukininkui reikia paskolos, nes milijonas nesimeto. Paskola imant, atsiranda kitos problemos, nes ukininkas rizikuoja savo turtu ir niekada nezinai koks bus sezonas. Metu laikai yra 4. Daznai per sausa vasara, arba atvirksciai, per dregna gali pakenkti derliui, sunku sulpanuoti ateities pajamas. Todel daznas kuris nors ir turi zemes, bijo rizikuoti. Siuo atveju, reiketu kazkokiu garantiju is valstybes. Nezinau tik, ar imanoma apdrausti savo derliu. Na, siuo metu is Europos sajungos nemazai finansines paramos, taciau tu negali neturedamas nieko gauti parama. Beje, tos durys irgi uzsidarys. O skatint ir saugot ukininkus turi valstybe, kuri nera jau taip smarkiai suinteresuota.
Analog 2012-02-27 14:47
Bet juk pritartum, kad kažką keisti reikia?
rwc 2012-02-27 14:51
, jei dirbi Lietuvoje - tai ir tavo užsakovas dažniausiai lietuviška firma arba lietuviškas filialas. Aišku, jei formaliai dirbsi Lietuvoje, bet faktiškai vien komandiruotėse - tuomet galima sakyti, kad ir Lietuvoje gausi gerą atluginimą. Dėl persikvalifikavimo... Kodėl tekstų rinkėjais dirba daugiausia studentai? Kodėl atsakinėtojais, telemarketinge, el. dokumentų rūšiuotojais dirba daugiausia jauni žmonės? Kad ir IT srityje, didelės kvalifikacijos nereikalaujančių darbų galima prigalvoti kokių tik nori. Aš, pavyzdžiui, laisvalaikiu konsultuoju ir mokau 4 studentus internetiniuose kursuose - Web dizaino, PHP pagrindų. Du iš jų baigę su IT susijusias specialybes, bet niekad neprogramavę - jie nori ateityje tokiu pat būdu išmokti Java arba .NET. Taip kad kelių yra, reikia tik noro ir idėjų. Beje, kalbant apie algų skirtumus nereikia pamiršti, kad išlaikyti pačią darbo vietą LT ne ką pigiau nei bet kur ES (infrastruktūra, šildymas, darbo priemonės, sertifikatai. Išlaidos taip pat mažai skiriasi. Todėl dažna situacija, kad verslininkas dirbantis su 10% mažesniu pelningumu (ar efektyvumu) išgali mokėti tik pusę ar trečdalį sumos, kurią darbuotojams mokėtų efektyviai dirbantis jo konkurentas. Pvz., IT sektoriuje įprasta, kad darbuotojas "į rankas" retai gauna daugiau nei 10-20% to, ką uždirba. Taigi, paskaiočiuok: jei jis firmai atneša 150 Lt pajamų per valandą, o jam į rankas atitenka 25 Lt, vadinasi sąnaudos, nesusijusios su darbuotojo išlaikymu, sudaro 100 Lt. O jei jis teatneša 130 Lt, ir sąnaudos sudaro tuos pačius 100 LT - kokia bus darbuotojo alga? Jau tik 15 Lt/val.. Think about it... Jei pakeltume efektyvumą bet 20%, galėtume tikėtis dvigubai didesnių algų. Neklausykite juodųjų pranašų - ar jie emigrantai, ar ne.
EdvasP 2012-02-27 14:55
Nereiktu mums lygintis su Afrikos salimis. Mes gyvenam ir gyvenom Europoj, musu proteviai pries 1000 ar kelis simtus metu nebuvo genciu gyventojai su medinemis ietimis ir siaudinem palapinem. Ir cia zmones vystesi kitaip nei ten. Lietuvai reik lygiuotis su aplinkiniais, o ne salimis, kitame pasaulio gale. Cia kalba eina apie gyvenimo kokybes gerejima. Ten salys siekia turet maisto, nes yra skurdus, ir kazkoks postumis jiems atnestu laimes, kadangi mes maisto turim, mes siekiam mazesniu kuro kainu, o dar po 10 metu sieksim kitu dalyku. Ar mums sustot judet i prieki, nes kazkur vaikai alkani?
blizzard 2012-02-27 15:04
, prie tų sąnaudų prisdeda nepagrįstai didelės kuro šildymo elektros ir t.t. kainos, kurias gali sureguliuoti tik valdantieji. Na o kaip žinia jiems nusispjaut..
EdvasP 2012-02-27 15:14
Nelabai supratau prie ko cia ukininkai ir kariami sunys D
blizzard 2012-02-27 15:47