Emigrantai: lietuviai niekada negyvens kaip norvegai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

infoguru 2012-02-27 16:09
Tu iš dalies teisus. Su ES projektų rengimu dirba žmona tiek universitete jie yra rengiami ir matau kur jie išplaunami o kur sėkmingai investuojama, taip kad ne viskas juoda ir balta. Protingas verslas ES paramą dažniausiai panaudoja labai prasmingai, tačiau juos labai erzina visa biurokratija kurią tenka praeiti. Kas dėl pustuštumo tai slidinėjimo arenoje bent jau šiuo metu žmonių tikrai sočiai... Pats direktorius pasakojo, kad net papildomus keltuvus teko montuoti. Dėl vandens parko situacijos šiuo metu nežinau.
Desperado 2012-02-27 16:23
Antanai, nekalbek nieku
Shinigami 2012-02-27 18:04
Buvome su firma nuvaževę paslidinėti, tai tikrai žmonių pakankamai. Daugiau laiko eilėje prie keltuvo praleidi nei slidinėdamas. Desperado. Šiais laikais šalimi laikau, ne kalba ir istoriją. O politinę santvarką. Nes dabar gali pakankamai lengvai pereiti gyventi ten kur politinės ar religinės pažiūros tau priimtinesnės. Ar šiaip kur tau geriau. O patriotizmas tik dėl to, kad gimei kažkokioje šalyje yra visiška nesąmonė.
Laurynas19 2012-02-27 18:21
..) Lietuva laisva tik 21metų taigi nenorėkite visko iškarto. Užsieniečių verslininkų ir apkritai gyvnetojų požiūris į Lietuvą vis dar nekoks. Jie vis dar mano, kad mes kalbame rusiškai, esame neišsilavinę, prasigėrę vargšai. Taip pat Rusija laikoma agresorinė šalis ir mes esame jos įtakos zonoje. Taigi koks verslas gali norėti investuoti į Lietuvą? Šiuo atveju kalbu iš savo šiokios tokios patirties. Dirbu anglijoje, Vokiečių bendrovėje. Ši Bendrovė, turi savo gamyklas visame pasaulyje, Kinijoje, Indijoje, Vokietijo, Ispanijoje, Uk. Ir UK gamykla laikosi prasčiausiai, tai yra padaro mažiausiai grynojo pelno, vien todėl, kad tai yra sala, 80% komponentų reikia plukdyti iš vakarų bei rytų europos, taip pat 70% pagamintos produkcijos vėl plukdyti atgal į europą, plius dideli atlyginimai gana nekvalifikuotai (lyginant su Lietuva mano pačio asmenine nuomone) darbo jėgai. Taigi, kodėl gamykla egzistuoja UK, jei tą pačią gamyklą pastačius Lietuvoje, grynasis pelnas išaugtų mažiausiai dvigubai??? Todėl, kad UK saugi teritorija, saugi ekonominė padėtis, ir bus tokia dar 100metų. O apie Lietuvą to nepasakysi. Taip pat, nors ir mano nuomone Lietuviai yra protingesni, Vokiečiai ir visas kitas vakarų pasaulis taip nemano. Kalbant su direktoriumi dėl pareigų paaukštinimo, teko atsakinėti į įvairius klausimus apie Lietuvą, taip pat teko aiškinti, kad Lietuvos švietimo sistema gana aukštame lygyje, ir mano diplomas toks pat vertingas kaip ir gautas kitose vakarų europos šalyse... Na žodžiu, Iš Lietuvos išvyko ne vien durni, juodadarbiai žmonės, bet ir išsilavinę, neniekinantys savo valstybės asmenys, ir jie pataisys Lietuvos įvaizdį. Ir atvilios užsienio investuotojus į Lietuvą. IMHO EDIT. P.S Nelabai suprantu tokių straipsnių esmės? Demotivuoti lietuvius ar kaip? Ir kokia čia sekmės istorija: "Dirbau maximoje, nieko neturėjau. Išvažiavau į UK, pjaustau Anansą per pusę 6dienas per savaitę po 8-12val. fabrike, nuomoju butą, gyvenam 5-iese, turiu mašiną." Beto emigrantai, varo ant Lietuvos kitiems emigrantams, kad jie neišvažiuotų atgal ir nepaliktų jų vienų čia. Tokį įspūdį susidariau... Taip pat gyvenantiems Lietuvoje sako, kaip čia gerai, kad pateisintų savo poelgį. Išimčių yra, bet viskas vyksta maždaug taip.
nondescript 2012-02-27 19:46
Čia galioja taisyklė - neišplausi tu, išplaus kas nors kitas. Lietuvoj tiesiog nėra sąlygų vystyti sažiningą verslą ar būti sažiningu piliečiu, nes gali greitai būti sumindžiotas. Reikia griežtesnės valdžios, griežtesnės kontrolės.
vc. 2012-02-27 19:50
Tu iš valdžios gal, Kirtikli? Ir kur Jūsų manymu Lietuva nueitų, jeigu visi taip mąstytų? "EU, mums viskas gerai čia Lietuvoj, padėkit mažiau išsivysčiusioms šalims, mes palauksim". Būtent dėl tokių kaip tu ir yra dabar Lietuva tokia, kokia yra. Kol iš bado nemiršti, tai dar vadinasi gyveni OK. Prie Seimo, matyt, eisi tada, kai jau kąsnio burnoj nebeturėsi. Bet kokia nauda iš tavęs tada bus? Pažiūrėk į kitas labiau išsivysčiuses šalis Artimuosiose rytuose. 1000 metų Lietuvai prieš nosį, bet ar jie sėdi vietoje, todėl, kad jie gyvena geriau už kitus? Jie vystosi, jie tobulėja dar greičiau ir smarkiau nei skurdžios šalys. Nori gyvent skurdžioj šalį visą gyvenimėlį(per naktį ar per dvi niekas nepasikeis) - prašau. Gyvenam tik vieną kartą, tad gyvenkim kaip žmonės. Nenori Lietuva manęs - puiku. Yra kitų šalių, kurios nori.
ZmogZ 2012-02-27 22:27
Išsivysčiusios šalys artimuosiuose rytuose? Jie gerai gyvena vien tik dėl naftos, jokio ten išsivystymo. Geriau į suomius pažiūrėt, žemė dar už mūsų varganesnė bet labiau IŠSIVYSTĘ. Reikia tik laiko ir noro, mes aišku laiko praradom daug, bet nereiškia kad negalim pasivyti. Kuo mažiau savanaudžių pesimistų tuo geriau, tad geriau dink ir negrįžk.
bebop 2012-02-27 23:15
O man ir čia gerai Jokių Norvegijų nereikia.
Kirtiklis 2012-02-27 23:25
@ - o tu manai čia Lietuvoje taip blogai? Pragaras gyventi? Pažiurėk plačiau pasaulyje nei - UK,Ispanija ar Norvegai. Visur tik negatyvas - per TV, laikraščius, interneto portaluose - jokio pozytivo, jokių pasisekimų, pavyzdžiui apie lazerių bendroves pasisekimus buvo smagu pasiskaityti ir pasidžiaugti (o ką daugiau tokių nėra), o dabar tik - nužudė, pavogė, apgavo, lyg čia visi kaip kalėjime gyventi. Būtent per tokius kaip TU kurie mano "ai čia blogai, kam dirbti už 1k litų, geriau maut iš čia, juk užsienyje laukia su Raudonu kilimu, tik išlipus iškart 10x pasiūlymų, pinigus kibirais semsi, vietiniai ant rankų nešios, gyvensi ir žvengsi" Be to ka tau duos nuėjimas prie seimo dėl smulkmenų? ką gausi duonos ir sriubos, ką jie už tave turi duot ir padaryt? Sovietinio mastymo žmonės nori kad už juos kiti padarytų. Sugeba tik pabumbėti "Seime - vagys, verslininkai - vagys, turingesni žmonės -vagys". Prieš ACTA buvau per šalti ir pasiekėm šiokia tokia pergalę, o TU ten buvai??? Lietuva tobūlėja ir auga kaip ant mielių, reik laiko ir bus geriau. Bėje kaip dar drystį vadinti Lietuva "Skurdžia"? Negėda? Nori skurdo - važiuok į Somalį, tada suprasi kas yra skurdas ir nepriteklius.
vc. 2012-02-28 01:19
Velniai žino kaip ten su nafta yra dabar, bet labai absurdiška būtų teigti, kad naftos produktų ir gamtos išteklių sąnaudos išaugo. Žinant jų politiką, mažinti ekonomikos priklausomybę nuo naftos produktų, galima teigti, jog viskas vystėsi ta pačia linkme(mažiau naftos, daugiau paslaugų ir finansų).
nondescript 2012-02-28 01:41
Gerai gyvena ne tik dėl naftos, bet ir dėl protingų investicijų. Juk ne kvaili, supranta, kad nafta kažkada pasibaigs.
Jomajo 2012-02-28 02:11
labai sunku pamatyti kur ir per kur lietuva galetu prisivyti skandinavija ar uk, kai zmones vos tebeisgali savo elementariausius poreikius tenkinti.Toliau imkim bet kuria sriti: svietimas, sveikatos apsauga, teisesauga ir t.t. viskas supuve ir eina tik blogyn, ka as padariau del lietuvos? dirbau, mokejau mokescius, nevogiau, balsavau, o ka dar galejau padaryti? tai kiek dar man reikes palaukti, kad galeciau gyventi kaip zmogus? 10? 20m? ne as sendien noriu valgyt, sendien noriu apsirenkt ir jaustis zmogumi. Cia kai kurie gali toliau lygintis su somaliais ir dziaugtis kaip gerai, kad kitam blogiau, (tikras lietuviskas poziuris) o as tuo tarpu dirbu ten kur galiu jaustis zmogumi, kur nereikia "suktis" taip pat nereikia but IT specialistu, kur nereikia rinktis tarp bilietelio autobusui ir bulkutes pietums.
Talkatif 2012-02-28 09:14
Manau tūlam, kompleksų namie užrakintam, tautiečiui yra nepakeliamas pažeminimas, kad valytoja Norvegijoje uždirba daugiau už jį su keturiolika nieko vertų diplomų. Plius dar tas nacionalinis bruožas - pavydas. Todėl ir varoma yra ant žmonių darbu užsienyje suradusių oresnį gyvenimą. Daugeliui mūsų nuo mažens buvo kalama, kad visi darbai yra garbingi ir reikalingi. Pacūkų mentaliteto bruožas yra ieškoti per ką pažeminti kitą. Ir nėra ko prie šitų buities dalykų nuvalkioti patriotiškumą. Tai nėra skuduras mušti UK statybininkams per veidus. Beje, tarp emigrantų yra labai daug Lietuvos patriotų. O kai su jais pabendrauji, susidaro jausmas, kad jie daug didesni patriotai už mūsų rėksnius. Visų pirmą reikia išmokt gerbti save kaip asmenį ir savus kaip Lietuvos piliečius. Tik nuo to prasideda ir patriotiškumo augimas, ir kelias į šalies gerovę. O lojantiems, nesuvokiantiems kas yra pagarba, šunims tik būdoj ir gyventi.
infoguru 2012-02-28 09:44
Žmogau, O tu supranti, kad tame pačiame švietime, sveikatos apsaugoje, teisėsaugoje, žemėtvarkoje ir t.t. vadovaujančias pareigas dar dažnai užima tie kurie prie senosios (sovietinės) supuvusios kaip sakai santvarkos (jei tokioje tau teko gyventi. Man deja teko.) buvo įpratę vogti, kyšininkauti ir sau leisti daugiau nei bet kuris kitas pilietis. Ar tu suvoki, kad tai yra sistema ir tie žmonės niekur nedingo. Jie niekur neemigravo, nes sėkmingai sėdėjo savo šiltose vietose. Nenoriu veltis į politiką, bet kiek metų žmonės patys rinko socdemus (buvusius LKP Lietuvos komunistų Partijos atstovus) ir panašius į valdžią net nesusimąstydami, kad tokiu būdu jie nieko nekeičia- jie renka tą patį ką ir turėjo anksčiau. Aišku, pasirinkimo nelabai buvo ir negalėjo būti - visi užaugę toje sistemoje. Aišku, buvo žmonių kurie priešinosi tai sistemai, tačiau jie neturėjo daugumos dėl to, kad paprasčiausiai nebuvo galimybių jos sudaryti. Ar supranti, kad naujai atėjęs žmogus dar vis pakliūna į tą sistemą. Aišku jinai aiža, bet niekas per naktį jos nepakeitė ir nepakeis. Turi praeiti laikas, pasikeisti kelios kartos kol už šių visuomenės elementų vairo stos visiškai nauji, kito, jau vakarietiško išsilavinimo ir mąstymo žmonės. Laikas viską keičia. Ir jei yra žmonių manančių kad emigruoti jiems šiuo vienintelė išeitis nieko blogo tame nematau. Tie žmonės pamatys kito pasaulio, kitokio mąstymo ir galimybių. Ko paprasčiausiai norėčiau, tai ar mes emigrantai ar ne emigrantai - kad vieną dieną liautumėmės vieni kitiems kabintis į gerkles, o vieningai dirbtume vardan šalies kurios žmonėmis, asmenybėmis ir istorija tikrai galime didžiuotis.
Talkatif 2012-02-28 10:25
Va tas suknistas lietuviškas prakeiksmas - griebti brolį už gerklės ir pjauti. Visais laikais tas pas mus vyksta ir vyksta.
rwc 2012-02-28 11:00
, prie ko čia kuras ir šildymas, kai kalbame apie normalius ofisus arba pramoninius pastatus su reguliuojamu šildymu, normaliu apšiltinimu, apie tarnybinius automobilius - o ne apie namų ūkius komunalkėse? Ar tarnybinio automobilio išlaikymas kainuoja LT brangiau nei analogiško DE? Kaip tik priešingai - kuras kainuoja tiek pat, o visokie kelių mokesčiai, parkavimosi gerokai didesni. Ar kokiems estams ar suomiams šildyti reikia mažiau? Išvada: jei mūsų verslininkai susitvarkytų ir išteklius naudotų efektyviai, jų konkurencingumas galėtų būti panašus kaip likusios Europos. Kalbant apie gamyklas, kur kuras yra pagrindinė žaliava, ir apie valdžios pagalbą. Nustokime žiūrėti į bankrutuojančius nevykėlius, prichvatizatorius. Geras pavyzdys, apie kurį kažkodėl tylima - "Achemos grupė". Jie giriasi, kad vidutinė darbininko alga viršija 3000 Lt/mėn.. Visose grupės įmonėse minimali alga - 1000 Lt.. Ir negana to, pelnai kasmet auga po kelis kartus, turbūt visoje grupėje nėra nuostolingos įmonės. O tarp jų - ir maisto pramonė, ir leidyba, ir transportas, ir krova, ir energetika... - žodžiu, ūkiškai tvarkantis įmanoma pergyventi visas krizes, o darbuotojams suteikti bent kažkiek padorias sąlygas. Kaip čia išeina, kad pati "Achema" (trąšų gamykla), kurios pagrindinė žaliava - gamtinės dujos, kelia pelnus, dirba ir realizuoja produkciją pilnu pajėgumu. Vadinasi, įmanoma, o kylanti kuro kaina čia ne prie ko. Dabar apie valdžią. Paaiškink, iš kur toks triukšmas, kad Kubilius užtarė "Achemą" derybose su "Gazprom" dėl dujų kainos? Kas tą triukšmą kelia, ar tik ne konkurentai, kurie turėtų džiaugtis Vyriausybės parama verslui, o ne kišti pagalius? Kuriems svarbiau ne geresnės verslo sąlygos, o perkąsti vieni kitiems gerkles? Valdžia niekad negalės padėti verslui, jei patys verslininkai tam priešinsis.
Simplicity 2012-02-28 11:34
Ta tema apie emigraciją jau tiek nuvalkiota, kad net sunku ką naujo po tokiu straipsniu palikt Sutinku, kad gyvenimas Lietuvoj šūdinas jei nesi IT guru ar šešėlinis patentininkas, tačiau svečiose šalyse irgi nėra lengva. Čia (užusieny) gyvenimas šūdinas, nes gan sunku 100% integruotis į „čiabuvių“ tarpą, tačiau pinigų turime. Kaip integracijos probelmą sprendžia mūsų tautiečiai? Jie susiveža pusę giminės pas save Patikėkit, vis dažniau susiduriu su žmonėm, kurie į Airiją atsivežė ne tik tėvus ir senelius, bet ir seseris, pusbrolius ir tolimesnius giminaičius. Kitas variantas — atsisakyti kasdienės prabangos, pinigų ir grįžti pas gimines į Lietuvą. Neseniai pasinaudojęs stebuklingais įrankiais perstačiau savo odometrą iš mylių į kilometrus (čiut daugiau nei 200 tūkstančių) ir iškart pagalvojau, kad Lietuvoj toks automobilis vos ne kaip naujas skaitosi Payginkim nesulyginamus dalykus: Airijoj aš galiu sau leisti į darbą važinėti nuosavu automobiliu (~100 km per dieną) ar viešuoju transportu (~50 eurų / sav.). Paimkim Lietuvą ir įsivaizduokim, kad iš kokios Vilkijos reikia į darbą Kaune važinėt. Paaiškės, kad ekonomiškai naudingiau ir patogiau bus namie sėdėt nei į darbą viešuoju transportu važinėt. (O jei dar giliau į mišką ir reiktų iš užmiesčio į darbą Šiauliuose ar Panevėžy važinėt?) Taip ir gaunas, kad tenka Lietuvą per atstumą mylėt.
Vytax 2012-02-28 13:15
Dabar palygink galimybę susirasti būstą šalia darbo kokiame nors Kaune ar Vilniuje su Dublinu ar Londonu? Lietuvoje tai yra žymiai paprasčiau. Todėl čia niekam važinėti į darbą tarpmiestiniais maršrutais neapsimoka jau vien sutaupomo laiko prasme. Kalbant apie tarpmiestinio transporto kainas, taip jos didelės. Bet tai yra dėl mažų keleivių srautų šiuose maršrutuose. O tai sąlygoja mano anksčiau paminėta priežastis.
Simplicity 2012-02-28 13:30
? Reikia suprast, kad gyvenimas verda ir už to ženklo. Ten gyvena žmonės, turi nuosavą būstą, šeimą ir savo gyvenimą. Siūlai užkalt namo ar buto langus ir važiuot į Vilnių kambario pas pensininkę nuomotis?
Swift RR 2012-02-28 13:42
jūs emigrantai juodadarbiai geriau net nekalbėkit, nes tik taip teišmąstot, proto daugiau jums neduota... Vos tik problemos ištiko- susirenka savo manatkes ir išneša šiknas lauk, Lietuvoje yra tokios sąlygos, kokių mes ir nusipelnome, kur pilietinė visuomenė???? O čia kas dabar- šiknas užsienyje sudėję dar apkalbinėja... Va skaičiau kaip dvi dėduku slaugytojos gerą rožą nustačiusios išsiknisnėjo kad čia jos labai jaučiasi kaip ponios, man to pakako, pasižiūri- kutvelos kažkokios... Ką mes piliečiai darome savo šaliai kad gyventume gerai? NIEKO! Ypač tokie tipai kaip juodadarbiai emigrantai "daugiausia" prisidėję...