Darbo pokalbis: ką daryti išgirdus suktą klausimą?  (9)

Šiais laikais kvietimas į darbo pokalbį daliai žmonių nuskambėtų, lyg kvietimas į šventę, tačiau peržengus bendrovės slenkstį potencialūs darbdaviai jus įvarys į tikrą minų lauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kitoje stalo pusėje sėdintis darbdavys praleidžia valandų valandas tokiuose pokalbiuose. Todėl sukti klausimai gali būti panaudoti kaip laiko valdymo priemonė, padedanti greitai pašalinti mažiau kvalifikuotą kandidatą“, - „Forbes“ cituoja knygos „Darbo pokalbiai žaliems“ (angl. Job Interviews For Dummies) autorę Joyce Lain Kennedy.

Ji pateikia dešimt dažniausiai naudojamų klausimų, kuriais siekiama suklaidinti kandidatą.

1. Kodėl jūs taip ilgai nedirbate ir kiek žmonių buvo atleista iš tavo buvusios darbovietės?

Šį klausimą gali sekti labiau asmeninis: „Kodėl tu buvai atleistas?“ J. L. Kennedy teigia, kad tokiu klausimu darbdavys siekia išsiaiškinti, ar su jumis yra kažkas ne taip, ką galėjo suprasti jūsų buvęs darbdavys. Pokalbio vedėjas gali bandyti nustatyti, ar besislėpdamas po recesijos ir biudžeto mažinimo argumentais, buvęs darbdavys nesiekė atsikratyti antraeilių darbuotojų.

Vietoj tiesioginio atsakymo J. L. Kennedy siūlo sakyti, kad tikrosios priežasties nežinote ir verčiau teigti: „Aš buvau puikus darbuotojas, kuris dirbo daugiau nei buvo vertinamas.“

2. Jeigu dirbate: „Kaip suspėjate vaikščioti į pokalbius dėl darbo?“

J. L. Kennedy teigia, kad tikrasis šio klausimo tikslas išsiaiškinti ar jūs nemeluojate ir tik laikinai įsidarbinote, ieškodami kito darbo. „Jeigu apgaudinėjate dabartinį vadovą, kodėl ateityje neapgaudinėsite ir manęs?“ - gali pagalvoti potencialus darbdavys.

Pašnekovė, atsakant į klausimą, siūlo pabrėžti, kodėl jūs norite įsidarbinti ir tuo pačiu pareikšti, kad renkatės tik tas pozicijas, kurios jums visiškai tinka, o į darbo pokalbius vaikščiojate asmeniniu laiku. Jei po pirmojo seks dar vienas darbo pokalbis, patariama pabrėžti, kad jūsų darbo paieška yra konfedenciali, o darbo pokalbius suplanuoti ne darbo valandomis.

3. Kaip ruošėtės šiam darbo pokalbiui?

Šiuo klausimu siekiama išsiaiškinti, kiek jums potenciali darbovietė įdomi. „Aš labai noriu šios darbo vietos ir, be abejo, domėtis ja pradėjau nuo bendrovės tinklalapio“, - tokį atsakymą siūlo J. L. Kennedy. Vietoj to, kad tik paaiškintumėte kaip ruošėtės darbo pokalbiui, parodykite tai: atskleisti savo žinias apie bendrovę, skyrių ar sektorių.

4. Ar pažįstate ką nors, kas dirba pas mus?

Pasak J. L. Kennedy, tai tikrai suktas klausimas. Daugelis potencialių darbdavių mano, kad pažintys bendrovės viduje yra pliusas: „Nieko nėra geriau, nei jūsų darbo aprašymo pateikimas būsimam darbdaviui iš ten dirbančio jūsų draugo. Tačiau darbdavys apie pastarąjį turi būti geros nuomonės.“ Mat darbdavys bus linkęs jūsų draugo savybes ir reputaciją sugretinti su jūsų privalumais, todėl verta paminėti savo draugą tik tuo atveju, jei esate tikras, jog organizacijos viduje jis vertinamas palankiai.

5. Kur jūs tikrai norėtumėte dirbti?

Šiuo klausimu siekiama išsiaiškinti ar jūs nesiunčiate savo gyvenimo aprašymo visoms bendrovėms iš eilės. J. L. Kennedy pataria neįvardinti kitos bendrovės ar pareigybių, nes darbo pokalbyje jūs norite pabrėžti, kad esate tobulas kandidatas šioms pareigoms. Geras atsakymas būtų: „Aš noriu dirbti čia ir šios pareigos yra tai, ką aš noriu daryti.“

6. Kokie dalykai erzina, kalbant apie bendradarbius ir vadovus?

Nepakliūkite į šiuos spąstus. Darbo pokalbyje jums save reikia pristatyti kaip optimistą, o šiuo klausimu potencialūs darbdaviai siekia išsiaiškinti, ar jums nesunku dirbti su kitais žmonėmis, ar nesugadinsite bendros darbovietės nuotaikos.

Išgirdę šį klausimą, keletą sekundžių apsimeskite, kad galvojate ir pasakykite, kad nieko blogo nesugalvojate. Pagirkite buvusių vadovų žinias bei bendradarbių galimybes ir požiūrį. Tai parodys, kad jūs į viską žvelgiate pozityviai bei save valdote.

7. Ar galite apibūdinti, kaip jūs išsprendėte pastarąją problemą darbe ar mokykloje?

Tai vienas standartinių klausimų, tačiau dažnai kandidatai greitai negali sugalvoti atsakymo ar praleidžia galimybę pagirti savo geriausias savybes. J. L. Kennedy teigia, kad užduodamas šį klausimą, potencialus darbdavys siekia išsiaiškinti, kaip kandidatas mąsto. Ji pataria būti parengus atsakymą, pavyzdžiui, kaip išsprendėte laiko valdymo problemas, gavęs specialią užduotį ar sudėtingą projektą.

8. Ar galite apibūdinti situaciją darbe ar mokykloje, kada susimovėte?

Tai tikras minų laukas. „Šiame klausime yra paslėptas klausimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar mokotės iš savo klaidų, ar ir toliau klystate tose pačiose situacijose“, - sakė J. L. Kennedy. Taip pat potencialus darbdavys gali siekti išsiaiškinti, ar jūs per daug savęs neaukštinate ir pripažįstate savo klaidas.

Tačiau jeigu pateiksite sąrašą savo klaidų, tuomet didės tikimybė, kad darbo negausite. „Trumpai paminėkite vieną, nieko blogo nelemiančią klaidą, o vėliau prakalbkite apie svarbią pamoką, kurią išmokė jūsų patirtis“, - pataria pašnekovė.

9. Kaip ši darbo pozicija atrodo šalia kitų į kurias kandidatuojate?

Šio klausimo tikslas – surinkti informaciją, kas vyksta darbo rinkoje arba suprasti, ko reikės, kad jūs pasirinktumėte būtent šią poziciją. Į šį klausimą galima atsakyti dviem būdais: kukliai arba apskaičiuotai.

„Galite sakyti, kad kituose pokalbiuose nedalyvaujate ir kad gerbiate potencialios darbovietės privatumą. Taip pat galite save parodyti, kaip populiarų darbo rinkoje ir pasakyti, kad turite ir kitą patrauklų pasiūlymą“, - pataria J. L. Kennedy.

10. Jei laimėtumėte loterijoje, ar vis dar dirbtumėte?

Tai šiek tiek kvailas klausimas, tačiau J. L. Kennedy pataria pripažinti, kad būtumėte itin laimingas, jei laimėtumėte loterijoje, tačiau tuo pačiu ieškotumėte prasmingo darbo, nes iššūkiai ir pasiekimai padeda jums jaustis laimingu.

Jeigu per darbo pokalbį sulauksite klausimo, kuriam esate nepasiruošę, nepasimeskite. Siekite jį palenkti jums teigiama kryptimi arba pripažinkite, kad nežinote atsakymo, esate sąžiningas darbuotojas ir nenorite spėlioti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)