Pasaulyje įtampą sparčiai didina auganti naftos kaina ir popierinių pinigų perteklius  (1)

Kylančios naftos kainos nustūmė Graikiją į šoną kaip pagrindinį investuotojų susirūpinimo šaltinį, teigiama naujoje HSBC ataskaitoje. Joje taip pat perspėjama, kad jei naftos kainos ir toliau kils, trapus ekonomikos atsigavimas besivystančiame pasaulyje greitai sustos, o kylančias rinkas gali ištikti infliacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosiomis dienomis naftos kainos eurais ir svarais pasiekė didžiausias visų laikų aukštumas ir artėja prie 147 dolerių (382,5 lito) už barelį ribos, kuri buvo pasiekta 2008 metais, rašo moneynews.com.

Labiausiai naftos kainas kelia dėl Irano auganti įtampa.

HSBC vyriausiasis ekonomistas Stephenas Kingas minėtoje ataskaitoje tvirtina, kad Iranui taikomos sankcijos jau nulėmė naftos trūkumą, dėl kurio neabejotinai pakilo šios žaliavos kainos.

Yra ir daugiau su Iranu susijusių klausimų, dėl kurių verta nerimauti, pažymi jis.

„Ar Iranui išvysčius branduolinius pajėgumus, kils karas su Izraeliu, tiksliau, Jungtinėmis Valstijomis, ir ar Iranas, nusprendęs imtis nesėkmei pasmerkto keršto, uždarys Ormūzo sąsiaurį?“, – klausė jis.

Tačiau S. Kingas pažymi, kad išaugusios naftos kainos nėra vien tik geopolitinės įtampos rezultatas. Jei popierinių pinigų atsargos nuolat bus didinamos, jų vertė kris, o kitos vertės išsaugojimo alternatyvos stiprės, teigė jis.

Tarp naftos kainų šuolio priežasčių yra ir pusiausvyros pokyčiai, įvykę tarp globalinio augimo bei kylančio pasaulio, rašoma HSBC ataskaitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)