Mokslininkė: jei visi pasaulyje gyventų taip, kaip lietuviai, reikėtų dviejų Žemės planetų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

DJ_LFS 2012-03-30 14:10
straipsnio pavadinimas programuojantis bloga ispudi apie mus, lietuvius, tokiu pavadinimu straipsniu autoriu reiktu patraukti baudziamojon atsakomyben uz kenkima lietuviu tautai ir Lietuvai. Nes jau po velniu atsibodo tas noras pilti purva ant saves.
bronius 2012-03-30 14:17
O jei kaip amerikonai tai kiek tada reikėtų?
Anonymous 2012-03-30 14:23
Čia tiesiog gėdina, primena kad ir taip per gerai gyvenam, todėl reikia džiūgaut turimu, o ne norėti daugiau. Visos bėdos iš noro gyventi geriau... Tai algom nepatenkinti, tai švenčių per mažai, tai pašalpų neužtenka... O va, aiškiai parašyta - per daug vartojam, kuklumo reikia! Manau tai gera tema. Turėtų dėstyti mokyklose - ypač pagrindinėse ir profkėse.
immortallt 2012-03-30 14:27
Turetu per telika pora valandu per visus kanalus zmones privalomai sviesti... Nes dabar tai tik nori gauti viska net sukramtyta.
DJ_LFS 2012-03-30 15:09
pirmiausia reikia ismokti naudotis vienu ir tuo paciu daiktu ilgiau, o ne tik sugedus ismesti, pvz kompa ar mobiluju telefona ta pati naudoti minimum 5 metus, automobili - 10-20metu, mazint vartojima tada viskas bus gerai, bet tai is esmes priestarauja dabartines ekonomikos politikai. Ir Lietuva ir lietuviai cia ne prie ko, pasaulinse madas diktuoja JAV ir ES.
blizzard 2012-03-30 15:41
Jo turėtų dėstyt minimalizmo politiką, kad greičiau su Afriką susilygintume ir galėtume pasigirt kaip ekologiškai gyvenam naudodami lauko tualetus ir samanas vietoje tualetinio popieriaus. Kas nori tas dirba ir siekia, kam to nereikia, gali susigalvot įvairias statistikas kurios juos pateisina. Kad ir šita statistika, visą reikšmę ji prarastų jeigu žmonių pasaulyje būtų mažiau. Mes taip pat žinom kur gimstamumas didžiausias ir kas vaikus daro kaip triušiai - tikrai ne geriausiai išsivysčiusios šalys, jeigu visas pasaulis taip daugintūsi kaip afrika manau neužtektų nei 3 žemių jam išmaitint.. gaila kad europiečiai gyvendami "ne pagal savo saskaitą" tai supranta labiau nei tie kurie gyvena pagal šią statistiką.. Esmė tokia, kodėl aš turiu mažint savo gyvenimo kokybę, jeigu kažkur kažkas neturėdamas maisto padarė vaiką? už tai blogiausi tie kurie susikuria sau gyvenimą pagal poreikius, o geriausia kad tie patys kurie susikūrę savo gyvenimą pagal savo poreikius sukuria tokią statistiką, todėl jog galvoja kad afrikiečiui labai sunku, automatiškai lygindami afrikiečio gyvenimą su savo, nors tam afrikiečiui galbūt nieko netrūksta.. Pasiūlykit jūs jiems dirbt tada pažiūrėsim kas labiau gyvenimą vertina.. Manau kad tokia statistika yra neteisinga ir efektinga tik tų labui kurie viską gauna sukramtytą gyvena iš pašalpų, daro vaikus neturėdami sąlygų ir kitaip gyvena vienadienį gyvenimą. Išsivystęs pasaulis išnaudoja daugiau medžiagų, tačiau jeigu to nedarytų, tie patys afrikiečiai būtų didesniam mėšle, neturėtume dabar turimų technologijų (kurios neapsiriboja vien iphonais). Kai dings nafta tik išsivystymo dėka turėsim kitą technologiją kuri galbūt žymiai švaresnė, šiuo metu jau turim elektromobilius, galim iš vandens išgaut vandenilį (wtf vos ne free energy) ir t.t. o ką turime neišsivysčiusiuose kraštuose? patobulėjimo 0, ekonomikos 0 darbo 0 gimstamumas +58454851 mirtingumas +55415248 už tai jie gyvena pagal šitą statistiką ir tuo didžiuojasi..
faktas 2012-03-30 15:59
Geras straipsnis. Nekalbu apie konkrečius asmenis, nes yra visokių, bet lietuviai kaip tauta tikrai nėra pavyzdingi.
evaldosia 2012-03-30 16:00
gerai kad dar nelygino grenlandijos gyventojų ir brazilijos,pagal plotus reikalingus pragyvenimui ar kinijos.
Arthuras 2012-03-30 16:05
Aiškinti, kad yra gerai taip, kaip yra - absurdas. Lietuviai gyvena mėšle, palyginus su užsieniečiais(turint omeny, kad vidutinis Vakarų europietis tikrai neturi daugiau gabumų nei vidutinis lietuvis). Ir nėra čia ko slėpti. Taip pat, reikia suprasti, kad niekas dėl to nekaltas - viskas priklauso nuo pačių. Bet bandyti įtikinti, jog gyvename labai gerai - kvaila. Ir lygintis su Afrika - dar kvailiau. Ir apskritai į tą išteklių sunaudojimą įeina dujos, elektra. Gal afrikiečiui ir nereikia žiemą leisti milijardų šildymui, apšvietimui, o lietuviui reikia.
Karvė 2012-03-30 16:34
Kažin kokia jau čia mokslininkė. Aš tai matau eilinę žaliųjų propagandą. Kalbam apie Lietuvius, tai ką tada daryti kokiems Olandams, kur gyventoju tankis ir urbanizacijos lygis nepalyginamai didesni. Tai jiems gal tada ir visos galaktikos neužtektų? Kaip kas sugeba, taip tas gyvena. To paties socializmo (žalieji šiaip jau aršūs socialistai) pasekmė yra didesnis vartojimas, nes jų dėka vis daugiau dykaduonių sugeba išgyventi ir vartoti per daug arba visai nedirbdami. Jei kiekvienas labiau priklausytų nuo to ką uždirba (taigi nuo įdėtų pastangų) tai ir pinigus ir už juos perkamus daiktus vertintų labiau. Dabar gi kai už praktiškai beždžionės intelekto reikalaujantį darbą moka normalų atlyginimą, tai natūralu, kad tų pinigų niekas netaupo ir nevertina už juos gaunamų produktų/paslaugų.
Laisva mintis 2012-03-30 18:28
Komentaruose neužsiciklinkime ties lietuvių vartojimo ir gerovės lyginimu su kitomis šalimis. Net ir straipsnyje parašyta, kad būdami ekologiniais skolininkais, tuo pačiu esame ir finansiniai skolininkai. T.y. mes gyvename prasčiau, nei visų šalių vidurkis. Svarbus ekologinio pėdsako mažinimo momentas yra išteklių vartojimas ir atliekų įsisavinimas. Būtent efektyvus! Jeigu mes iš hektaro tokio paties derlingumo žemės nuimame mažiau derliaus, nei kitoje šalyje, arba jeigu mums tą patį rezultatą išeina pasiekti sugaišus daugiau laiko, suinvestavus daugiau pinigų, žaliavų, ar kitų resursų, arba jeigu savo atliekas mes įsisaviname neefektyviau nei kitur, tai mūsų ekologinis pėdsakas ir pasidaro dvigubai didesnis, nei kitoje šalyje, net su tokiu pačiu vartojimo lygiu, kaip pas mus. Neefektyvi gali būti net ir tarptautinė prekyba, nes, net ir efektyviai pagaminus tam tikrą produktą, jį galime labai neefektyviai išmainyti į importinį produktą, ko pasekoje irgi turėsime sumažėjusį bendrą šalies ūkio efektyvumą. Pvz: darbžtus, nagingas ir protingas mūsų kaimo ūkininkas, su minimaliais vartojimo poreikiais, nuoširdžiai triūsęs savo ūkyje, užaugino labai gausų derlių, bet ,atėjus laikui jį parduoti, derliaus supirkėjai pasiūlė ūkininkui kainą, tik keliais procentais viršijusią ūkininko sąnaudas, dar patys užsidėjo kelis procentus ir eksportavo tą derlių užsienin. Taip jau išėjo, kad ūkininkas gautą pelną per ateinančius metus išleido importiniams vaistams pasiligojusiai žmonai. Importinių vaistų savikaina buvo bent dešimt kartų mažesnė, nei jų kaina įvežant į Lietuvą. Jei derlius buvo eksportuotas į tą pačią šalį, iš kurios importuoti vaistai, tai galutiniame rezultate turime, kad Lietuva šios prekybos dėka užsiaugino dešimt kartų didesnį ekologinį pėdsaką, lyginant su ta kita šalimi ir, tuo pačiu, dešimt kartų atsiliko nuo jos savo finansine gerove.
rimasD 2012-03-30 19:18
Kažkoks keistas matavimo vienetas. Išeitų, jei pusę Lietuvos kam nors atiduotume, tada tilptume į pasaulinius rėmus? Galima būtų sugalvot kitą vienetą, pavyzdžiui visą sunaudojamą vandenį Lietuvoje, padalinti iš bulvių derliaus tonų. Tada gautume, kiek vandens sunaudojame vienai tonai bulvių išauginti, nors visi žinome, kad bulvių beveik niekas nelaisto.
Laisva mintis 2012-03-30 20:53
Nereikia niekam atidavinėti pusės Lietuvos Kiekvienam lietuviui ir taip jau dabar tenka lygiai po 2,1 ha: 65 300 km2 x 100 = 6 530 000 ha, o 6,53 mln. ha / 3,1 mln. gyv. = 2,1 ha/ gyv. Tiesiog idealiai atitinka nurodytą pasaulinį vidurkį, ar ne? Atidavę pusę teritorijos, prarastume ir joje esančias gerbūvio kūrimo priemones, o susikoncentravę mažesniame plote neišvengiamai turėtume paaukoti savo krašto gamtos natūralumą, turėtume atsisakyti dalies žemės ūkio, ir t.t. ir t.t. Tuomet mūsų rodikliai ir vėl pablogėtų. Bet juk straipsnis yra ne apie valstybių plotus ir gyventojų tankį, o apie tai, kaip pasaulyje pasiskirstęs žmonių sugebėjimas išsiversti su turimais resursais, ir gyventi darnoje su turima aplinka, neaukojant gyvenimo kokybės. Elementaru. O tą sugebėjimą atvaizduojančių rodiklių ir nulemenčių faktorių yra daugybė. Neklauskite manęs kaip jie viską susumavo ir Lietuvai gavo būtent 4,7 ha.
blizzard 2012-03-30 22:53
Susumavo savo išrastu metodu naudodami savo sugalvotą teoriją ir pritaikė tai kaip visuotinę tiesą, argi nepatogu?
Kieshux 2012-03-31 00:07
hahaha, lietuvai mestelt kokia is tu rusu bombikiu ir nebelikts planetos tersheju DD
Edmundas 2012-04-01 08:48
Žmogau, tu pats suvoki, ką parašei?
HiTech 2012-04-01 11:32
Tai gal pasidalink įspūdžiais kas čia taip blogai? Pvz aš gaunu vidutinį atlyginimą, turiu telefą, laptopą, automobilį, galiu sau leist vos ne kasdien į kavinę nueit, drabužių nusipirkt. Nuomoju butą. Ir ką aš tokio stebuklingo gaučiau išvažiavęs į tą tavo išvajotą užsienį? Ogi normalų darbą išmainyčiau į darbą fabrike ir viskas. Ir vertinant tai, kad aš dar gan jaunas ir be aukštojo o jį įgijus vistiek kada gausiu gausiu geriau apmokamą darbą, manau nereikia man jokio užsienio. Bet kai matai parduotuvėj, ateina moteris, perka makaronų, duonos, dešrelių ir baltos butelį, tai matai iš kur tas blogas gyvenimas. Arba kai klubuose žmonės kiekvieną savaitę šimtais palieka. Užsienyje savaitgalį fabrike praleidžia, tai ir sutaupo. Aišku yra problemų lietuvoje, bet kad kiekvienas verkia, kad neįmanoma čia gyvent padoriai, na atsiprašau, bet verkiat kaip mažos mergaitės.
Arthuras 2012-04-01 13:48
Ar aš verkiu? Skundžiuosi? Ne, tik konstatuoju faktus. Lietuvos pragyvenimo lygis mėšlo lygyje, lyginant su kokia Vokietija. Tiesiog taip yra. Negražu skaičiuoti svetimus pinigus, bet... Gauni varganus ~1800lt į rankas. Buto nuoma - ~500lt. Šildymas, komunaliniai mokesčiai ir gaunasi apie 900lt žiemą. Lieka 900lt. Maistas mėnesiui, kad ir gyvenant vienam - kokie 500lt drąsiai, prie dabartinių kainų įtraukiant ir retkarčiais kavines. Lieka 400lt, kuriuos puikiai suėda automobilis. Gyveni ant 0, taip sakant. Aš, kaip jaunas žmogus, planuoju ateitį. Kurioje ir nuosavas būstas, vidutinis automobilis, kelionės ir pan. Tu to sau leisti negali. Ir vien dėl to, kad tau to nereikia, nereiškia, kad lietuviai gyvena gerai. Vokietijoje gautum tiek pat, tik eurais. Maisto kainos ten nėra 3 kart didesnės(buvau ir pats palyginau). O buitinė technika, elektronika, automobiliai kainuoja dar pigiau. Va ir akivaizdu, kur pragyvenimo lygis geresnis. Ir dar kartą kartoju, aš NIEKO DĖL TO NEKALTINU. Yra kaip yra. Tiesiog taip susiklostė Lietuvos istorija. Galima ir Lietuvoje užsidirbti. Bet kalbant apie Lietuvos daugumą - pragyvenimas tikrai ne karališkas. Ir nereikia čia šitų verkiančių straipsnių, kad mes kažkam skolingi ir blablabla... Tikrai ne lietuviams tokius straipsnius taikyti. Ir be abejo - jei tavo kvalifikacija nulinė ir esi kvailas, nemoki kalbos - užsieny tik fabrike žuvį skrosi. Bet jei tavo kvalifikacija aukšta, turi galvą ant pečių, moki kalbą - ten karjeros galimybės geresnės.
HiTech 2012-04-01 19:03
>Arthuras, tingiu aš su tavimi ginčytis ir tau įrodinėt, tiesiog iš savo patirties sakau, kad ką Airijoj gali nuveikt gaudamas minimumą, čia panašiai tą patį gali padaryt vidutinę algą gaudamas. O vidutinę algą na tikrai nėra labai sunku gaut. O emigrantai dažnai pabrėžia, kad jiems užtenka ten gaunamo minimumo. O Lietuvoje žmogus ir du tūkstančius ir dar daugiau gaudamas svajoja išvažiuot į užsienį ir dirbt už tą minimumą (tikrai tokių pažystu). Tiesiog ką noriu pasakyt, kad kažkokia masinė psichozė dėl užsienio yra apėmusi lietuvius. P.S. Pripažystu - už minimumą Lietuvoje dirbti yra nesąmonė.
vvv2 2012-04-02 08:45
- pilnai pritariu, purvataškos (užsakomosios) ryškus pavyzdys!