Amerikiečiai perka prabangias apokalipsines slėptuves  (16)

JAV Kanzaso valstijos prerijose statoma „Pasaulio pabaigos slėptuvė“. Apleistoje raketų šachtoje kuriami prabangūs butai kartu su baseinu, kino teatru bei biblioteka. Ši slėptuvė turėtų apsaugoti nuo visko: ekonominės griūties, saulės žybsnių, teroristų atakų ar pandemijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas keturi pirkėjai jau sumokėjo apie 7 mln. JAV dolerių tam, kad turėtų kur pasislėpti priartėjus pasaulio pabaigai. Projekto vystytojas Larry Hallas dar turi galimybę išnaudoti tris Šaltojo karo metų raketų šachtas, kai dabartinė prisipildys.

Besiruošiantieji pasaulio pabaigai nori saugios vietos ir L. Hallas bus kartu su jais, nes jis irgi įsigijo vieną iš butų. Jis sako bijantis saulės audrų, kurios nušluos nuo žemės paviršiaus elektros tinklą ir sukels chaosą. Jis su žmona ir sūnumi gyvena Denveryje ir kol kas naudos butą atostogoms, bet kai dings elektra, L. Hallas bus pasiruošęs.

L. Hallas nėra pirmasis žmogus nusipirkęs branduolinių bombų šachtą ir pavertęs ją slėptuve. Net patys paranojiškiausi žmonės pasijaus saugūs slėptuvėje, kuri atlaiko atominius smūgius ir turi 2,7 metrų storio sienas bei yra 53 metrų gylio.

Septyni iš 14 požeminių aukštų taps apartamentais. Visą aukštą užimantis butas kainuoja 2 mln. JAV dolerių, o pusę aukšto – 1 mln. JAV dolerių. Trys iš keturių aukštų jau parduoti, du pardavimai vyksta, o laisvi liko 2 aukštai. Kol kas metaliniai laiptai jungia aukštus, tačiau vėliau juos pakeis liftas. Aukštai iš plieno ir betono, tad jie geriau atlaikys žemės drebėjimus.

L. Hallas taip pat kuria uždarą fermą, kuri aprūpins žuvimi ir daržovėmis 70 žmonių neribotą laiką. Taip pat bus prikaupta sausų produktų, kurių užteks penkeriems metams. Viršutinis aukštas ir išorinis pastatas bus skirtas kruopščiai paruoštai apsaugai. Kituose aukštuose bus baseinas, kino teatras ir biblioteka. Kai slėptuvei reikės visiškai užsirakinti nuo išorinio pasaulio, joje veiks medicinos centras bei mokykla.

Kompleksinės gyvenimo palaikymo sistemos tieks įprastą energiją. Taip pat veiks vėjo malūnai bei generatoriai. Milžiniškose požeminėse vandens talpyklose vanduo bus filtruojamas anglimi ir smėliu. Ir, žinoma, įmantri apsaugos sistema ir darbuotojai saugos nuo plėšikaujančių postapokalipsinių gaujų.

Liftas veiks tik tuo atveju jei žmogaus pirštų antspaudus atpažins sistema, teigia J. Hallas. Stebėjimo kameros stebės spygliuotą tvorą bei įspės apie galimus įsilaužėlius. Atsakas į įsilaužimą svyruos nuo įspėjimo iki mirtinos jėgos panaudojimo.

Apokalipsės baimė buvo juntama visais istorijos etapais, tačiau dabar per žiniasklaidą ir internetą ji išplito aplink pasaulį. J. Hallas teigia, kad gamtos ir žmogaus keliamos grėsmės auga ir jis nori sukurti saugią bendruomenę, kur žmonės gali išsigelbėti nuo chaoso, bet taip pat kiekvienas turės dirbti jam paskirtą darbą bei bendrauti su kitais.

Šiuo metu J. Hallas užbaiginėja 167 kvadratinių metrų aukštą turtingam verslininkui ir jo dviems paaugliams vaikams. Vietoj langų esančiuose elektroniniuose ekranuose bus matyti Paryžiaus, Niujorko, paplūdimio ar miško vaizdai – į ką tik verslininkas užsigeis žiūrėti. Butas bus aprūpintas aukščiausios klasės įranga, turės virtuvę bei valgomąjį ir dvi svetaines, kad šeimoje nekiltų ginčų, ką žiūrėti per televizorių.

Kol kas J. Hallas išleido 4 mln. JAV dolerių visai šachtai, įskaitant 300 tūkst. JAV dolerių, už kuriuos jis įsigijo šachtą 2008 metais, kai ji buvo apsemta vandens. Jis tikisi, kad visi septyni butų aukštai bus parduoti iki rugsėjo. Tarp susidomėjusių pirkėjų atsirado amerikietiško futbolo lygos žaidėjas, lenktynininkas, filmų prodiuseris ir politikas.

Pastarieji žemės drebėjimai Meksikoje pritraukė keletą potencialių pirkėjų, sakė J. Hallas, ir spėjo, kad blogų dalykų atsitiks daugiau ir šachtos taps paklausesnės.

„Atlas-F“ raketų šachtų buvo pastatyta apie 70 ir J. Hallas jau turi planų kaip panaudoti dar tris. Vienas iš jų – įrengti visą šachtą vienam asmeniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)